Jyllands-Posten

Bred vifte af nytårstilb­ud på nye b

Udstyrspak­ker og tilbud på privatleas­ing er de store traekplast­re ved årets nytårskure. Gør dig dine behov klart før køb, lyder rådet fra FDM.

- JENS OVERGAARD

Der er masser af ekstraordi­naere tilbud at plukke af, hvis du er i markedet for en ny bil. Opfindsomh­eden er høj, og spaendvidd­en usaedvanli­g stor.

De lokkende muligheder spaender nemlig lige fra tilbud om gratis service og reparation­saftale med i prisen over billig finansieri­ng til ”Byt-til-nyt”, og så er der mange tilbud, der isaer omfatter specielle udstyrspak­ker med i prisen eller rabatter på listeprise­n. Men det kan også vaere tilbud på privatleas­ing eller billig strøm til elbilen i tre år.

Typisk er rabatterne på 10.000-20.000 kr. Men der er også undtagelse­r. Her er den mest markant hos Ford, der giver hele 100.000 kr. i rabat på køb af en bestemt Ford SMax i en tidsbegrae­nset periode af januar. Ford har dog også typisk året rundt store rabatter som en del af markedsfør­ingen.

Hos store importører som VW og Peugeot samt Citroën er der f.eks. mange udstyrsmod­eller på programmet. Hos den franske importør er der tilbud året rundt, men skruet ekstra op omkring nytår.

Toyota er en af de importører, som har det meste af viften med. Her er både udstyrsmod­eller og finansieri­ng med 0 kr. i udbetaling og variabel rente på 3,45 pct. Ved køb af hybridbil er renten nede på 0,95 pct.

Finansieri­ng traekker

Toyota har gennem flere år haft finansieri­ngstilbud fra importøren­s eget selskab, Toyota Finans, på programmet. Det er der flere årsager til, lyder det fra Anders Tystrup, som er pressechef hos Toyota Danmark.

»Vi har erfaring for, at det har en effekt, når vi markedsfør­er en lav rente. Det er noget, som mange er interesser­et i, og som for alvor rykker for folk,« siger Anders Tystrup.

Den ekstra lave rente på netop hybridbile­rne er også noget, der bemaerkes.

»Den er med til at profilere hybridbile­rne. Hvis man har gået og kigget på en hybridbil, kan en ekstra lav rente vaere det sidste, som der skal til, for at man tager beslutning­en,« siger han.

Toyota har dog frem til årsskiftet endda haft en startrente på nul pct. på udvalgte Auris og C-HR lagermodel­ler.

Suzuki er også et af de maerker, som har en rente på 0,95 pct. som traekplast­er.

Langt de fleste bilimportø­rer holder deres nytårskure med åbent hus-arrangemen­t i årets første weekend, 5.-6. januar, mens nogle også har arrangemen­ter senere.

Årets første weekend er stadig et tidspunkt, hvor mange danskerne kigger efter bil, vurderer Anders Tystrup, og derfor er de fleste maerker med.

»Traditione­lt har der vaeret åbent hus-arrangemen­ter lige efter nytår, i påsken og lige efter sommerferi­en. Det er blevet mere blandet. Men de fleste holder ved arrangemen­tet ved nytår. Det er et tidspunkt, hvor mange har haft fri fra jobbet og måske hygget sig med familien. Så her føler man sig godt tilpas og har friske øjne på et nyt år, hvor mange så enten går ud og køber ny bil eller lader sig inspirere ved at kigge,« siger Anders Tystrup.

Gør dig dine behov klart

Det taeller samtidig også, at der er kommet nye varer på hylderne, og at man ikke mindst kan få en ”aegte” årgang, i dette tilfaelde en model 2019, som også vil vaere indregistr­eret i 2019.

Der er dog en raekke ting, som man skal gøre sig klart, før man kaster sig over et tilsynelad­ende godt tilbud, lyder meldingen fra Ilyas Dogru, som er forbrugerø­konom hos FDM.

Hvis det f.eks. er tilbud med en bestemt pakke eller maengde af ekstraudst­yr, skal man overveje, om det var noget, som man ellers ville have prioritere­t.

»Man skal gøre sig sine behov klart. Man skal ikke lade sig forblaende af tilbuddene. Men hvis de passer til det, som man er ude efter, så kan man måske gøre en god handel,« siger Ilyas Dogru.

Han peger på, at der ofte også er en større afskrivnin­g på ekstraudst­yr i forhold til selve modellen, så her får man typisk faerre af pengene igen.

»Man skal også vaere opmaerksom på, at man ved byttehande­l på tilbuddet får en pris på sin brugte bil, der ligger under, hvad man ellers ville have fået,« siger han.

Noget helt andet er de nye miljøkrav, der trådte i kraft per 1. september, hvor braendstof­økonomien skal optimeres efter den nye og mere retvisende WLTP-norm eller den tilpassede NEDC2norm frem for den tidligere NEDC.

Biler efter den gamle norm må saelges frem til 1. april i år. Hvis man får tilbudt en af disse eller en demo med ganske få kilometer, som er med en motor, der er ikke er optimeret til den nye norm, handler det om en afvejning af situatione­n. Biler efter den gamle norm kan risikere at få et større vaerditab end biler, som er optimeret efter den nye norm.

»Man kan ikke give et entydigt svar på, hvor meget en bil vil tabe i vaerdi. Vaerditabe­t er svaert at forudsige, fordi vi ikke ved, hvordan bilmarkede­t vil udvikle sig. Men hvis man får en god rabat, så skal man overveje for og imod,« siger han.

Husk detaljerne

Hvis rabatten er stor nok, kan det nemlig vaere et fornuftigt køb, mens det modsatte også kan vaere tilfaeldet. Det afhaenger af den konkrete bil.

Man skal også vaere opmaerksom på, at prisen er et forhandlin­gsoplaeg, og at alt er til forhandlin­g, også selv om der f.eks. er tale om modeller med rabat eller ekstraudst­yr.

Forbrugerr­ådet har i flere omgange og senest i foråret kåret Toyota som udbyder af det billigste billån. Men det er i alle tilfaelde altid godt at forhøre sig ved mindst to udbydere af billån for at vaere sikker på at få den billigste

 ?? FOTO: PETER HOVE OLESEN ?? Selv om der er kampagner og åbent-hus arrangemen­ter året rundt, er det alligevel stadig vaek den første weekend i januar, som traekker mest.
FOTO: PETER HOVE OLESEN Selv om der er kampagner og åbent-hus arrangemen­ter året rundt, er det alligevel stadig vaek den første weekend i januar, som traekker mest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark