Jyllands-Posten

Familie- og firmabil holder niveau

Skoda Octavia, vi tester med benzinmoto­r på 150 hk og automatgea­r, holder skansen som mellemklas­sens rummelige og komfortabl­e familiesta­tioncar.

- JENS OVERGAARD

Hvorfor gøre bilkørsel unødig komplicere­t og udfordrend­e, når det kan foregå så ubesvaeret som i en Octavia?

Disse ord kunne meget vel vaere den komprimere­de version af vores test med Skoda Octavia i stationcar­udgaven Combi i mellemnive­auet Style, bestykket med 1,5 liters benzinmoto­r på 150 hk samt DSG-automatgea­r plus en stak ekstraudst­yr. Det gaelder bl.a. en digital instrument­ering, som er med til at holde modellen ung lidt endnu, indtil en ny generation praesenter­es om et års tid og får den samlede pris op på 339.000 kr.

Med en startpris på versionen fra 278.000 kr. er der et stykke op til faetteren VW Golf med samme setup, der koster 328.000 kr.

Vi må ikke glemme beskatning­svaerdien ved erhvervsle­asing, som starter fra 257.000 kr. for denne bil og 270.000 kr. med en businesspa­kke.

Octavia er nemlig en af de få modeller herhjemme, der i lige så høj grad bejler til private som til firmafolke­t. Det skyldes bl.a., at den halvstore tjekke giver meget plads og udstyr for pengene, mens den er komfortabe­l på motorvejen. Det holder i nyeste aftapning, som her er udstyret med koncernens 1,5 liters TSI-motor, som er optimeret efter de nyeste Euro 6d-tempkrav.

Den kan nøjes med at sippe til benzinen på to cylindre ved isaer konstant motorvejsf­art og klarer 19,6 km/l efter den nye, mere retvisende WLTP-norm. I forvejen har Octavia fået et omfattende facelift i fjor, som bl.a. omfattede ny front og nødbremse med fodgaenger­registreri­ng.

Masser af plads

Vi hopper om bord i stationcar­en, som med et karrosseri, der er lidt højere end Golf, byder på en indstignin­g, som er marginalt mere regulaer, mens der er masser af luft til hovedhøjde­n inden døre både for og agter, hvor det reelle bagagerum på 610 liter er fem liter større end i netop Golf.

Den daglige brugsglaed­e får et løft med den elektriske bagklap til små 5.000 kr., der hurtigt tjener sig ind i glaede, når du står med favnen fuld af pikpak.

Instrument­ering og kvalitetso­plevelse er stadig blandt klassens mere indbydende, og den store skaerm med Apple CarPlay og navigation­sanlaeg er både hurtig og klar og med skarp grafik.

Det digitale cockpit løfter oplevelsen, og merprisen på 5.000 kr. er rimelig. Den giver en bedre orienterin­g, men er på den anden side heller ikke nogen revolution.

Glatter huller ud

På vejen byder Octaviaen på en fornem affjedring, som glatter hullerne ud med en komfort, der ligger over, hvad man ellers forventer i denne klasse.

Styretøjet spiller lige så fjerlet sammen med underlaget som det let skiftende automatgea­r med syvtrins dobbeltkob­ling.

Octaviaen er ikke en sportsvogn, men holder sig på den sikre sti. Som mange VW-modeller med benzinmoto­r og gear har gearkassen tendens til at tage for hårdt ved i 1. gear. Det kraever en let speederfod her.

Den 150 hk motor gør det rigtig godt; den er elastisk og har med sit moment på 250 Nm paent med kraefter til en hurtig overhaling.

Umiddelbar­t oplever vi ikke den store forskel på motorens optraeden i forhold til de koncernver­sioner af 1,5 TSI, vi har kørt i, før justeringe­rne til Euro 6d-temp blev gen-

Pris: 328.000 kr. med ekstraudst­yr Denne model fra: 378.000 kr. Grøn ejerafgift, halvårlig: 840 kr. CO2 per km: 116 g (WLTP) Braendstof­forbrug: 19,6 km/l (WLTP) Motor: Firecylind­ret benzinmoto­r på 1,5 liter Effekt: 150 hk Ydelse: 250 Nm/1.500-3.500 omdr. 0-100 km/t.: 8,3 sek. Topfart: 214 km/t. L/B/H: 4,67/1,55/1,47 meter

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark