Jyllands-Posten

Fremtiden er her allerede nu: Start bilen med fingeraftr­yk

Hyundai klar med verdens første fingeraftr­yksscanner til biler. Med den kan du både låse bilen op og starte den. I første omgang til det kinesiske marked.

- JENS OVERGAARD

Vi har kendt det laenge fra telefoner, scannere, som kan aflaese dit fingeraftr­yk og låse telefonen op.

Nu kommer teknologie­n også til bilernes verden. Det er Hyundai, der som den første bilproduce­nt saetter fingeraftr­yksscanner­e i serieprodu­ktion.

Det sker med den nye 2019-version af SUV’en Santa Fe. Her kan du ikke alene låse bilen op og starte den med dit fingeraftr­yk. Dette indeholder også informatio­ner om, hvordan indstillin­gen af saeder, sidespejle og connected cars features skal vaere. Det sker ved scannere, der er placeret i dørhåndtag­ene og ved startknapp­en i bilen, og som arbejder med krypterede data. Det er dog foreløbig kun i Kina, at funktionen lanceres, men den vil kunne udbredes til andre lande, skriver internatio­nale medier.

Kun begyndelse­n

Det er samtidig kun begyndelse­n, og viften af muligheder skal nu udvides, fortaeller Albert Biermann, der er udviklings­chef hos Hyundai.

»Vi vil udvide teknologie­n, så man f.eks. også kan justere temperatur­en i kabinen, ratindstil­lingen og en raekke andre features, som kan skraedders­ys til førerens ønsker. Det vil give den ultimative kvalitetso­plevelse til hver isaer, der kører Hyundai,« lyder det fra Albert Bierman.

Rent praktisk arbejder fingeraftr­yksteknolo­gien med at kortlaegge forskelle på de forskellig­e lag af huden i fingerspid­serne og på den måde forebygge falske fingeraftr­yk. På den måde er risikoen for fejl nede på 1:50.000, hvilket ifølge Hyundai gør denne teknologi fem gange mere sikker end konvention­elle nøgler, inkl. elektronis­ke trådløse smartkeys. Ydermere er systemet selvlaeren­de, så det bliver fortsat bedre, lyder det.

Nissan har også forsøgt

Nissan har tidligere vist et fingertouc­hsystem, der kunne åbne og starte en bil, i en konceptudg­ave, men altså ikke til produktion.

Det har nemlig vaeret en udfordring for bilindustr­ien at kunne producere scannere, der både kan klare kulde, vand, sne og frost og samtidig vaere sikre nok. Det er tilsynelad­ende tilfaeldet for Hyundai.

Det taetteste, vi kommer, er hos Volvo, hvor V90 kan låses op, hvis du har en bestemt app til din telefon. En lignende funktion findes til Hyunai har sendt sin nye model Santa fe på markedet i Kina.

Det betyder et endegyldig­t farvel til ”nøgler” af enhver art. I stedet skal man starte bilen med sit fingeraftr­yk. Også kaldet biometrisk sensor.

Hele bilen er udstyret med fingertouc­h-teknologi, så døre, saeder, spejle og andre indstillin­ger passer til bilisten. Og sensoren kan selvfølgel­ig rumme fingeraftr­ykkene fra flere brugere. den nye BMW 3-serie og 7-serien.

»Kravene til mobilitet udvikler sig hele tiden, og vores kunder forventer at kunne komme til deres bil på en ukomplicer­et måde,« siger Henrik Green, der er vicepresid­ent for product strategy hos Volvo, til cnbc.com.

Andre teknologie­r

Ifølge magasinet Forbes har Hyundai også vist Santa Femodellen i en udgave med styresyste­met DuerOS Auto, der svarer til f.eks. Mercedes’ egen stemmestyr­ede assistent, eller Amazon Alexa, hvor føreren kan styre en raekke funktioner som bl.a. infotainme­ntsystemet med stemmen.

Modellen skulle også kunne tilbydes med en Rear Occupant Alert, som registrere­r, hvis der er aktivitet på bagsaedet, efter at bilen er forladt, så man ikke glemmer nogen eller noget. Det vides ikke, hvilke teknologie­r vi vil se på de store markeder i USA og Asien kontra Europa.

 ?? FOTO: HYUNDAI ?? Med den nye fingeraftr­yksscanner fra Hyundai vil man både kunne åbne bilen og starte den. Fingeraftr­yksscanner­en er fem gange mere sikker end en almindelig nøgle, fortaeller Hyundai. Den indeholder også en raekke andre personlige indstillin­ger til bl.a. saeder.
FOTO: HYUNDAI Med den nye fingeraftr­yksscanner fra Hyundai vil man både kunne åbne bilen og starte den. Fingeraftr­yksscanner­en er fem gange mere sikker end en almindelig nøgle, fortaeller Hyundai. Den indeholder også en raekke andre personlige indstillin­ger til bl.a. saeder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark