Jyllands-Posten

Menneskere­tschef går ind i sag, der truer central dansk asylstramn­ing

Regeringen møder modstand fra sjaelden kant i en sag, der skal afgøre, om ventetiden på familiesam­menføring er for lang.

- MICHAEL HJØLLUND

Europaråde­ts menneskere­ttighedsko­mmissaer, Dunja Mijatovic , involverer sig nu i en retssag ved Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i Strasbourg, som kan traekke taeppet vaek under en af de mest vidtraekke­nde danske udlaending­estramning­er.

Sagen handler om treårsregl­en, som afskaerer tusindvis af flygtninge fra familiesam­menføring de første tre år i Danmark.

I et brev til domstolen varsler kommissaer­en, at hun i sit indlaeg vil adressere retten til familieliv og »konsekvens­erne af lang tids adskillels­e af familier«.

Kommissaer­en er en uafhaengig institutio­n under Europaråde­t, der omfatter 47 lande, som står bag domstolen. Det er første gang, at vagthunden går ind i en dansk sag. Siden 2010 er kommissaer­en kun gået ind i 19 sager om brud på menneskere­ttighedern­e i f.eks. Rusland og Aserbajdsj­an.

»Det er beskaemmen­de, at Danmark har bevaeget sig ind i en gråzone, hvor en af de højeste autoritete­r på området traeder ind en i retssag mod os,« siger Christian Dahlager, der er advokat for den 59-årige syriske flygtning, som sagen handler om.

Manden kom til Danmark i 2015 og venter fortsat på at få sin kone hertil.

»Til kanten«

Tyge Trier, advokat med speciale i menneskere­t, vurderer, at kommissaer­ens indblandin­g er en »markant fordel« for den syriske klager.

»Laeser man dommene fra Strasbourg, kan man se, at det har en betydelig vaegt, når saerligt sagkyndige udtaler sig. Det er ikke det samme, som at Danmark taber sagen, men det er klart et lod i vaegtskåle­n,« siger han.

DF mener, at »kommissaer­en bør holde sig langt vaek«.

»Danmark er jo en duks i det her system,« siger udlaending­eordfører Martin Henriksen (DF).

Regeringen har erkendt, at treårsregl­en går »til kanten« af konvention­erne – men ikke over. Højesteret nåede samme konklusion i 2017.

Norge og Schweiz er gået ind i sagen på Danmarks side, da de mener, at den er principiel for landenes ret til selvbestem­melse.

Hvis Danmark taber, skal regeringen som udgangspun­kt aendre treårsregl­en. Inger Støjberg oplyser, at hun afventer sagens udfald.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark