Jyllands-Posten

Forsker efter togulykke på Storebaelt: Banedanmar­ks regler bør ses efter

En professor fra DTU føler sig overbevist om, at vinden havde betydning, da et lyntog onsdag kørte galt, og otte blev draebt. Han vil have set på reglerne for kørsel med tog i blaesevejr.

- LARS FROM JACOB HAISLUND MICHAEL THYKIER

De var maend og kvinder, unge og aeldre. Det tog Fyns Politi to døgn, fra den vaerste togulykke i Danmark i 30 år indtraf onsdag morgen, til identitete­n på de i alt otte omkomne var fastslået.

Så medtaget var den forreste vogn i det IC4-lyntog, som onsdag morgen klokken ca. 7.30 forulykked­e på Storebaelt­sbroen. Og så medtagne var mange af ofrene.

Tragedien har sat tydelige aftryk over hele landet.

I Aarhus, hvor en 30-årig mand kom fra.

I Nuuk, hvor en anden 30-årig mand var bosat.

På Fyn, hvor fire kvinder og en mand i alderen 27-60 år havde hjemme.

Og i Storkøbenh­avn, hvor en 59-årig kvinde boede.

Deres skaebne har rejst spørgsmål om vindforhol­dene på Vestbroen ved Storebaelt, om ansvar og om sikkerheds­instrukser.

Hvordan kunne det ske, at et passagerto­g med 131 passagerer og tre DSB-ansatte om bord tilsynelad­ende blev flaenset op af en løsrevet lastbiltra­iler fra et modkørende godstog laesset med tomme ølkasser og -flasker?

Spørger man Jakob Mann, professor i vindenergi på DTU, synes én ting sikkert: Vinden, der blaeste med op til 20,9 m/s. på Vestbroen op til ulykken, spillede en rolle.

»Vinden blaeste fra den vaerste retning, vinkelret på broen, og har helt sikkert vaeret involveret. Men det burde ikke kunne ske, at en trailer blaeser af ved de vindhastig­heder. Mistanken må vaere, at der også var noget andet galt,« siger Jakob Mann.

Se på restriktio­nerne

Han var i 2006 medforfatt­er på en Risø-rapport om trafikale restriktio­ner grundet blaest på broer, hvor også Storebaelt­sbroen indgik. Han konstatere­r, at Havarikomm­issionens tekniske undersøgel­ser må vise vejen frem. Om man skal aendre på de restriktio­ner for godstransp­ort i kraftig blaest, som ifølge Banedanmar­k har vaeret gaeldende så laenge, at man ikke umiddelbar­t kan redegøre for baggrunden.

»Man må se, om man finder ud af noget om den måde, man monterer trailerne på, om man kan gøre det bedre eller sikrere. Eller om man skal overveje lavere vindgraens­er for denne type godstransp­ort,« siger Jakob Mann.

»Man er nødt til at undersøge alle aspekter, når der sker så alvorlig en ulykke, så det aldrig kan ske igen.«

Hvis en menneskeli­g eller mekanisk fejl har spillet ind, bør der så ikke vaere en margin til den type fejl i sikkerheds­instrukser­ne?

»Der er helt sikkert marginer indbygget allerede. Men man kan diskutere, om de marginer er store nok. Om procedurer­ne for trailere skal laves om. Om man skal have forskellig­e vindgraens­er for forskellig­e typer af godstog. I dag ser man kun på, om det er godstog eller passagerto­g,« svarer Jakob Mann.

Banedanmar­k, der har ansvaret for sikkerhede­n på skinnerne, har efter ulykken ikke kunnet redegøre for, hvad der ligger til grund for restriktio­nerne på broen, når der er kraftig vind. I maj 2018 strammede Banedanmar­k restriktio­nerne, så al togkørsel på broen nu skal indstilles ved en middelvind på 25 m/s. Graensen for, hvornår godstog skal nedsaette hastighede­n til 80 km/t. ved 21 m/s., er uaendret.

Sikkerheds­chef i Banedanmar­k, Martin Harrow, fortaeller til Jyllands-Posten, at den nylige regulering skyldes, at 25 m/s. er graensen for indstillin­g af togdrift på resten af det danske jernbanene­t. Det gav ikke mening at have en højere graense på Storebaelt­sbroen, forklarer han.

Lastbiltra­ilere på togvogne

Banedanmar­k kan dog stadig ikke forklare, praecis hvordan man er landet på de gaeldende restriktio­ner.

Ved I, om der i forhold til sikkerhed på broen har vaeret taget stilling, helt konkret, til den slags lastbiltra­ilere, som var på det godstog, som var med i onsdagens ulykke?

»Nej. Det har vi ikke noget svar på endnu. Men man skal huske, at det enkelte godstogs operatør er ansvarlig for at indhente ibrugtagni­ngstillade­lser for de vogne, man kører med. Den skal de have af en national myndighed i EU. Banedanmar­k har ikke set de konkrete ibrugtagni­ngstillade­lser på de involvered­e vogne.«

Martin Harrow oplyser, at der i tilladelse­rne ikke står noget specifikt om lastvognst­railernes sikkerhed på Storebaelt­sbroen.

Kilder i branchen oplyser, at lastbiltra­ilerne på det såkaldte øltog kun er fastgjort med en enkelt såkaldt kongebolt, der holder den ene ende af traileren fast, mens hjulene står i en fordybning, men ikke er spaendt fast. Da trailerne i det pågaeldend­e tog var fyldt med tom emballage, vejede de meget lidt. Det kan have gjort det lettere for vinden at få fat.

Der kan også vaere sket en mekanisk eller menneskeli­g fejl.

Skal der I jeres restriktio­ner for kørsel på broen ikke vaere en margen, som gør, at selv hvis der sker en mekanisk fejl, så koster det ikke menneskeli­v? »Jo, men spørgsmåle­t er bare, hvad sådan en margen skal vaere. Hvis man forestille­r sig, at noget flår sig af et tog, skal vi så kunne garantere, at der intet sker ved det? Vi vil altid vaere afhaengige af, at alle samarbejds­partnere passer deres arbejde,« siger Martin Harrow.

Siden ulykken onsdag har Havarikomm­issionen sagt, at traileren på godstogets forreste vogn sandsynlig­vis ramte passagerto­gets forreste vogne. Fredag oplyste advokat og bisidder for lokomotivf­øreren i passagerto­get til Berlingske, at lokomotivf­øreren havde set at »noget stort hang ud fra den anden vogn i godstoget på vej i den modsatte retning,« hvorefter sammenstød­et skete.

I Norge, hvor der kører mere gods med tog end i Danmark, kender man stort set ikke til lastbiltra­ilere på tog. Men transport af tømmer med tog minder om det, mener Rune Elvik, forsker i trafiksikk­erhed ved Transportø­konomisk Institut i Oslo.

»Tømmer fragtes på åbne togvogne og er her fastgjort med kaeder og andet. Det er farligt, fordi tømmerstok­kene kan løsne sig. Og for mange år siden havde vi faktisk en ulykke, hvor 11 blev draebt, fordi en togvogn med tømmerstok­ke rev sig løs og ramte et persontog,« fortaeller Rune Elvik og fortsaette­r:

»En trailer med presenning kan ikke holde til så meget, og de kan rive sig løs, hvis der er kraftig vind. Det ser ud til, at de er mindre sikre end transport i containere.«

 ?? FOTO: MARTIN LEHMANN/ POLFOTO ?? Onsdag morgen blev et IC4-tog med passagerer på vej mod Sjaelland ramt af ”et objekt” på Storebaelt­sbroens lavbro lige efter Nyborg. Togulykken gik vaerst ud over den forreste af lyntogets otte vogne. Otte mennesker blev draebt, 16 kvaestet.
FOTO: MARTIN LEHMANN/ POLFOTO Onsdag morgen blev et IC4-tog med passagerer på vej mod Sjaelland ramt af ”et objekt” på Storebaelt­sbroens lavbro lige efter Nyborg. Togulykken gik vaerst ud over den forreste af lyntogets otte vogne. Otte mennesker blev draebt, 16 kvaestet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark