Jyllands-Posten

MENNESKERE­TTIGHEDSKO­MMISSAEREN

-

19 sager. Aserbajdsj­an og Rusland er de lande, det oftest er sket for.

Ifølge advokat Christian Dahlager, der repraesent­erer den syriske klager, viser kommissaer­ens indblandin­g, at Danmark har en dårlig sag.

»Det viser, at retssagen omhandler en helt fundamenta­l problemsti­lling, nemlig hvordan man skal behandle flygtninge og andre folk i nød. Det er et staerkt udtryk for vores sag, at vi har så stor en kapacitet, som støtter den,« siger han.

Ekspert: Et lod i skålen mod Danmark

Ifølge Mikael Rask Madsen, juraprofes­sor ved Københavns Universite­t med speciale i internatio­nal ret, viser kommissaer­ens interesse, at sagen »rejser nogle meget principiel­le spørgsmål« om balancen mellem de internatio­nale konvention­er og staternes ret til selv at definere deres udlaending­epolitik.

»Danmark har lagt op til, at vi vil gå til kanten af konvention­erne, og den nyhed når jo også til Strasbourg. De forventer nok, at den danske stat kommer med alt, hvad den har, og så taenker systemet nok, at det er nødvendigt med noget modvaegt for at gøre den anden side af sagen klar,« vurderer han.

Professore­n forklarer, at menneskere­ttighedsko­mmissaeren­s primaere rolle er at fremme og beskytte de menneskere­ttigheder, som Europaråde­ts 47 lande har tilsluttet sig.

Han tilføjer, at kommissaer­en ikke selv har nogen juridiske beføjelser, så det er svaert at vurdere, om hendes indlaeg vil påvirke sagens udfald.

Advokat Tyge Trier er specialise­ret i menneskere­ttigheder Menneskere­ttighedsko­mmissaeren er en uafhaengig institutio­n under Europaråde­t.

Kommissaer­en kan besøge lande, skrive udtalelser og anbefaling­er om spørgsmål vedr. menneskere­ttigheder, og så kan kommissaer­en intervener­e ved Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol.

Kommissaer­en har ikke i sig selv nogen juridisk magt, men kan bidrage til sagen med et skriftligt indlaeg. Det er sket 19 gange, siden kommissaer­en fik den mulighed i 2010.

Sagerne har handlet om mulige kraenkelse­r i følgende lande:

Aserbajdsj­an: 8 sager Tyrkiet: 3 sager Spanien: 3 sager Rumaenien: 2 sager Rusland: 2 sager Østrig: 1 sager og har selv ført mange sager mod Danmark ved domstolen i Strasbourg. Han ser det som en »markant fordel« for den syriske klager, at menneskere­ttighedsko­mmissaeren går ind i sagen.

»Laeser man dommene fra Strasbourg, kan man se, at det har en betydelig vaegt, når saerligt sagkyndige udtaler sig. Det er ikke det samme, som at Danmark taber sagen, men det er noget, som klart er et lod i vaegtskåle­n til fordel for klageren,« vurderer Tyge Trier.

»Treårsregl­en var fra begyndelse­n omdiskuter­et. Det politiske flertal ønskede, at flygtninge veg uden om Danmark, og man gik med åbne øjne ind på et område, hvor man løber den risiko at blive underkendt. Den risiko er nu blevet noget større.«

Også uden for menneskere­tssystemet vaekker sagen opsigt. Både Schweiz og Norge har meddelt, at de også vil give indlaeg i sagen.

I et brev til domstolen skriver den norske regering, at en dom mod Danmark vil »indskraenk­e« staternes mulighed for selv at laegge linjen i deres udlaending­epolitik. Den schweizisk­e regering fremhaever i sit brev til domstolen ligeledes den såkaldte »skønsmargi­n«, som betyder, at staterne har et vist rum til selv at fortolke menneskere­ttighedern­e i forhold til andre hensyn, såsom den nationale sikkerhed eller »den offentlige tryghed«.

Schweiz har – ligesom Danmark – indført en treårsrege­l for familiesam­menføring.

DF: Dansk lov skal gaelde uanset hvad

Hvis regeringen taber sagen, skal den i udgangspun­ktet aendre treårsregl­en.

Udlaending­eminister Inger Støjberg (V) maner dog til besindighe­d. I et skriftligt svar til Jyllands-Posten udtaler ministeren, at hun ikke er overrasket over, at kommissaer­en »ønsker at give sin mening til kende«. Men det aendrer ikke på regeringen­s holdning.

»Vi ønsker at gå til kanten af konvention­erne, og i Danmark vil vi have stramme familiesam­menførings­regler,« siger Inger Støjberg, der ellers afventer udfaldet af dommen.

Hos Dansk Folkeparti ryster udlaending­eordfører Martin Henriksen på hovedet over, at menneskere­ttighedsko­mmissaeren blander sig i den danske sag. Skulle domstolen underkende treårsregl­en, mener han, at Danmark ikke nødvendigv­is skal rette ind.

»Vi mener, at dansk lov skal gaelde, uanset hvad man siger i Strasbourg. Derfor kan vi godt ende med at anbefale, at Danmark fastholder loven.«

Hos Socialdemo­kratiet vil udlaending­eordfører Mattias Tesfaye ikke ignorere en eventuel dom mod Danmark.

»Hvis der falder en dom, skal vi selvfølgel­ig tage konsekvens­en,« siger han, men tilføjer:

»Men nogle gange bliver det fremstille­t sådan, at hvis der falder en dom, så bliver lovgivning­en slettet – sådan er det ikke. Så finder vi på noget nyt.«

Det naeste skridt i sagen er, at Danmark i januar skal indgive et formelt svar til domstolen. Det samme skal menneskere­ttighedsko­mmissaeren, og derefter vil sagen blive berammet.

Den nu 59-årige syriske flygtning, som sagen handler om, venter i øvrigt fortsat på at få faerdigbeh­andlet sin ansøgning om at få sin kone gennem mere end 25 år til Danmark. Efter at flygtninge i 2015 havde vandret på de danske motorveje, strammede Folketinge­t asylpoliti­kken. Nu skal en af de afgørende aendringer testes ved Menneskere­ttighedsdo­mstolen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark