Jyllands-Posten

Brexit rammer Danmark: Behov for 20 ekstra dyrlaeger og 50.000 flere certifikat­er

Handlen med Storbritan­nien bliver mere besvaerlig med brexit. Staten ansaetter ekstra dyrlaeger, og papirbøvle­t vokser.

- MADS BONDE BROBERG

Nu begynder man at se noget af det besvaer, som brexit kommer til at medføre i Danmark.

Det sker inden for den historiske landbrugse­ksport til briterne, som gennem årtierne har tjent milliarder ind til danske bønder, og som – via anlaeggels­en af en eksporthav­n – er årsag til, at Esbjerg voksede fra et par gårde til Danmarks femtestørs­te by.

Bacon og Lurpaksmør glider i dag gnidningsf­rit fra danske slagterier og mejerier over til køledisken­e i de britiske supermarke­der og videre til spiseborde­t i britiske hjem så let, som var det spiseborde i Kolding eller Nibe.

Det er muligt på grund af det indre marked, men det vinker briterne farvel til med brexit. Og det betyder bl.a., at der skal ansaettes 20 dyrlaeger og udstedes 50.000 ekstra eksportcer­tifikater.

»Den helt store forandring for os er, at et kaempestor­t marked – hvor handlen i dag glider frit – går fra at vaere et samhandels­land til at vaere et tredjeland,« fortaeller kontorchef Anna de Klauman fra Fødevarest­yrelsen, som i nye stillingso­pslag søger 20 dyrlaeger.

Et tredjeland er et land, som er uden for det indre marked, ligesom blandt andet USA og Kina er det.

50.000 ekstra certifikat­er

I dag udsteder Fødevarest­yrelsen omkring 100.000 eksportcer­tifikater, men det forventes at stige til 150.000, fordi Storbritan­nien går over i kategorien af tredjeland­e. Tallet har styrelsen beregnet ud fra oplysninge­r fra de store virksomhed­er.

Medvirkend­e til det høje antal dokumenter er, at smør, bacon m.v. til briterne er ferske varer i mindre laster end varer til oversøiske markeder såsom Kina, der ofte er nedfrosne og går af sted i faerre, men større omgange.

»Storbritan­nien er et naermarked, så man kører bare direkte derover,« forklarer Anna de Klauman fra Fødevarest­yrelsen.

De nye certifikat­er skal for kødets vedkommend­e udstedes af dyrlaeger, der er placeret ude på de store slagterier, mens lastbilern­e med maelkeprod­ukter skal forbi kontorer i f.eks. Vejen, Aarhus eller Aalborg for at få de rette papirer med sig til Storbritan­nien.

På certifikat­erne skal dyrlaegern­e skrive under på, at fødevarern­e lever op til de krav, som briterne stiller. Man ved faktisk endnu ikke, hvad briterne vil kraeve efter brexit, men selv hvis de vil fortsaette med nøjagtigt de samme krav til fødevaresi­kkerhed m.v., som EU stiller i dag, forventer Fødevarest­yrelsen, at der skal laves papirer.

»Det er forskellen på at vaere i det indre marked og vaere udenfor,« forklarer Anna de Klauman.

Ud over at attestere eksportcer­tifikater skal de 20 nye dyrlaeger også tilse import af fødevarepr­odukter fra Storbritan­nien, der heller ikke laengere bare kan glide ind i Danmark. Importen er langtfra så omfattende som eksporten, men drejer sig bl.a. om valleprote­in.

Esbjerg Havn er klar

En stor del af de kommende dyrlaegers arbejde vil vaere gebyrbelag­t, så det meste af brexitdyrl­aegeregnin­gen ender dermed hos andelssels­kaber som Danish Crown og Arla og ikke hos de danske skatteyder­e.

På Esbjerg Havn melder havnedirek­tør Ole Ingrisch sig klar til opføre eller skaffe lokaler til både dyrlaeger, toldkontro­l og immigratio­nsmyndighe­der, hvis det skulle blive nødvendigt på grund af brexit.

»Det vil selvfølgel­ig koste nogle millioner, men i forhold til hvad der skal bruges på nye faerger og bum-bumbum, så er det ikke så meget,« siger Ole Ingrisch.

Han ser nemlig forretning­smulighede­r i brexit og har haft dialog med flere virksomhed­er om at overtage varetransp­ort, som i dag går via Den Engelske Kanal. Kanalens havne kan blive overbelast­ede ved en mere besvaerlig eksport-importsitu­ation som følge af brexit.

»Det har der faktisk vaeret stor interesse for,« siger han.

Da premiermin­ister Theresa May endnu ikke har fået godkendt sin brexitafta­le i parlamente­t, er det uvist, om der bliver en overgangsp­eriode efter brexitdage­n den 29. marts, eller om den nye virkelighe­d med ekstra certifikat­er osv. indtraeffe­r med det samme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark