Jyllands-Posten

Tidligere marineinfa­nterist faengslet for spionage i Moskva

Temperatur­en i forholdet mellem Rusland og Vesten dykkede endnu et par grader med en ny spionsag i Moskva.

- JØRGEN ULLERUP

Ifølge familien rejste Paul Whelan til Moskva for at deltage i en amerikansk soldaterka­mmerats bryllup med en russisk kvinde.

Men kort efter sin ankomst til det femstjerne­de hotel Metropol blev han anholdt og sigtet for spionage.

Anonyme russiske efterretni­ngskilder har fortalt til russiske medier, at han få minutter forinden modtog et usbstik med en liste over hemmelige russiske agenter.

Det er umuligt på nuvaerende tidspunkt at vide, om Paul Whelan faktisk er en vestlig spion, eller om han er offer i et stadig mere kynisk og komplicere­t spionspil mellem øst og vest.

Han kan vaere en uskyldig turist, der er gået i en russisk faelde og nu er blevet en brik, der kan bruges som byttepenge i sagen om den i USA faengslede russer Maria Butina.

Nyhedsbure­auet Rosbalt citerer en efterretni­ngskilde for, at Whelan blev anholdt den 28. december kort efter at have mødt en russisk bekendt, som han forsøgte at rekruttere. Russeren skulle have givet ham usb-stikket med navne på alle ansatte i en af Ruslands efterretni­ngstjenest­er.

Ifølge den britiske avis The Times er Rosbalt kendt for sine taette forbindels­er til Kreml og for i specielle situatione­r at fungere som en platform for laekager fra efterretni­ngstjenest­en.

En usaedvanli­g agent

Kilden fortalte, at Whelan for omkring 10 år siden begyndte at dyrke kontakter til russere på sociale medier, navnlig Vkontakte, Ruslands svar på Facebook. To år senere begyndte han at besøge Moskva under påskud af at feste med sine nye venner.

Det var påfaldende, siger kilden til bureauet, at han virkede ligeglad med smukke russiske kvinder, men foretrak at drikke med sine mandlige internetve­nner.

Når han mente, at de havde oplysninge­r, der kunne bruges af amerikansk efterretni­ngstjenest­e, dyrkede han venskabet og lod sig invitere med til familiesam­menkomster.

Whelan har britiske foraeldre, men blev født i Canada og flyttede ifølge sin bror senere til Novi i Michigan, USA. Han har både britisk og amerikansk statsborge­rskab. Efter at have gjort tjeneste i det amerikansk­e marineinfa­nteri arbejdede han som sikkerheds­chef for firmaet Borgwarner, der producerer reservedel­e til biler.

Ifølge Moscow Times er Whelan en usaedvanli­g agent, fordi han – uvist af hvilken grund – blev afskediget i vanaere fra det amerikansk­e forsvar. Alene de jaevnlige rejser til Rusland siden 2007 og jobbet som sikkerheds­chef i et amerikansk firma ville sikre ham en fast plads på de russiske efterretni­ngstjenest­ers radar.

Desuden, skriver forskeren Mark Galeotti fra Institute of Internatio­nal Relations i Prag, er CIA normalt tilbagehol­dende med at sende agenter ind i et så fjendtligs­indet land som Rusland uden diplomatis­k immunitet.

Russer infiltrere­de NRA

Når det alligevel ikke er utaenkelig­t, lyder hans vurdering, kan det skyldes, at de lovede oplysninge­r var så højt prioritere­t, at CIA valgte at tage chancen. Isaer fordi også den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e har fået tømt ud i raekkerne af agenter efter de gensidige udvisninge­r af diplomater som følge af krisen efter forgiftnin­gen af den tidligere dobbeltage­nt Sergej Skripal i Salisbury i marts.

Forskeren undrer sig over, at sagen ikke har fyldt mere i de russiske medier. Under normale omstaendig­heder ville tv-kanaler i løbet af et døgn vise billeder af anholdelse­n og også af usb-stikket med navne.

En oplagt forklaring er ifølge artiklen i Moscow Times, at Whelan blev anholdt med henblik på en hurtig udveksling med Maria Butina, der blev anholdt i juli kort før Putin-Trump topmødet i Helsingfor­s.

Den 30-årige russer er ikke anklaget for spionage, men har i USA indrømmet, at hun på ordre fra den russiske senator og bankmand Alexander Torshin rejste til USA som russisk agent for at infiltrere den magtfulde våbenlobby NRA og fremtraede­nde politikere med indflydels­e på amerikansk politik.

 ?? PRIVATFOTO ?? Den spionankla­gede Paul Whelan på et billede udleveret af sinfamilie.
PRIVATFOTO Den spionankla­gede Paul Whelan på et billede udleveret af sinfamilie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark