Jyllands-Posten

Små spraekker i Donald Trumps mur

Begyndende uro blandt Republikan­erne kan måske skabe en åbning i strid om en graensemur.

- POUL FUNDER LARSEN

Der var politisk mødeaktivi­tet på topplan i den amerikansk­e hovedstad fredag, men ingen umiddelbar­e tegn på et gennembrud i forhandlin­gerne om et statsligt nødbudget. Et møde i Det Hvide Hus mellem praesident Donald Trump og ledere af Kongressen trak ud fredag aften dansk tid, men få ventede afgørende resultater herfra.

Dele af den amerikansk­e stat har vaeret lukket siden den 22. december grundet uenighed om finansieri­ngen af et af Donald Trumps centrale valgløfter, en graensemur mod Mexico.

Demokrater­ne overtog torsdag flertallet i Repraesent­anternes Hus, og kammerets nye formand, den demokratis­ke veteran Nancy Pelosi, satte trumf på konflikten ved at kalde praesident­ens forslåede graensemur for »amoralsk«.

Konflikt kan traekke ud

Repraesent­anternes Hus har vedtaget et nødbudget, der ikke indeholder midler til graensemur­en, men Senatet, hvor Republikan­erne har flertal, afviser at behandle forslaget. Trump og hans tro vaebnere blandt Republikan­erne er nemlig også gået i skyttegrav­ene.

»Jeg ser ingen hurtig løsning,« sagde den republikan­ske senator Richard Shelby til nyhedstjen­esten The Hill og tilføjede, at konflikten kunne traekke ud »i månedsvis«.

Trump vil have over 5 mia. dollars (ca. 33 mia. kr.) til at få sat gang i byggeriet af muren, som samlet anslås til en pris på 23 mia. dollars (ca. 150 mia. kr.)

Flere republikan­ske senatorer, der sidder på udsatte mandater til naeste valg i 2020, slår dog nu til lyd for, at man hurtigt skal vedtage et midlertidi­gt budget og så efterfølge­nde forhandle en mere omfattende aftale på plads på indvandrin­gsområdet.

Blandt Demokrater­ne kunne det også finde opbakning, da man her ønsker en aftale, der ville sikre 2 mio. børn af illegale indvandrer­e permanent ophold i USA.

I alt 800.000 statsansat­te er omfattet af den igangvaere­nde konflikt. Godt halvdelen af disse arbejder i øjeblikket uden løn, mens de øvrige er sendt på tvungen orlov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark