Jyllands-Posten

Skiderik og overbøddel søges til Washington­s vigtigste og vaerste job

- POUL FUNDER LARSEN

Da George H. W. Bush, USA’s 41. Praesident, døde i december, havde han sin tidligere stabschef James Baker ved sin side til det sidste.

»Baker holdt Bush’ hånd og masserede hans fødder i en halv time,« lød det i beskrivels­en i New York Times.

Om den siddende praesident kan påregne en lignende hengivenhe­d er nok tvivlsomt – for Donald Trump har allerede slidt to stabschefe­r op i sine godt 23 måneder i embedet, og det er ikke nogen rosenrød arbejdspla­dsvurderin­g, som den netop afgåede, John Kelly, leverede i et interview i Los Angeles Times lige før nytår.

»Det er et hårdt job, som maser dig fuldkommen, men det skal udføres,« sagde

Kelly, der kom til posten med erfaring fra fire årtier i det amerikansk­e militaer.

Stabschefe­ns arbejdsdag begyndte saedvanlig­vis kl. fire om morgenen og sluttede ved nitiden om aftenen, fortalte John Kelly i sine åbenhjerti­ge betragtnin­ger, hvor han berørte udfordring­erne i at agere naermeste rådgiver for en så ukonventio­nel ledertype som Trump.

Praesident­ens ofte uortodokse tilgang til embedsføre­lsen skyldes ikke, at han bliver dårligt betjent af embedsappa­ratet, understreg­ede John Kelly.

»Det har aldrig vaeret sådan, at praesident­en bare ville traeffe en beslutning uoplyst og uden informatio­n,« sagde Kelly.

»Man kan måske ikke lide hans beslutning­er, men i det mindste var han fuldt informeret om deres konsekvens­er.«

Udtalelser­ne fra den tidligere stabschefs side har vakt en del opsigt i USA’s politiske verden.

»Jeg kan ikke erindre mig nogen anden eksstabsch­ef, der har skudt på praesident­en, mens han endnu var på vej ud af døren,« sagde Chris Whipple, forfatter til ”The Gatekeeper­s”, en bog om de amerikansk­e praesident­ers stabschefe­r, til nyhedskana­len Newsmax.

Men Trump er jo heller ikke hvilken som helst praesident, påpegede Whipple:

»Vi har aldrig haft en praesident, som har gjort jobbet så surt for sine stabschefe­r.«

Og ikke kun for dem: En nylig opgørelse fra taenketank­en Brookings viste, at 65 pct. af Trumps stab er blevet udskiftet på mindre end to år – absolut rekord for en praesident i nyere tid.

Fra storpoliti­k til toiletpapi­r

På den baggrund er det måske ikke så overrasken­de, at Trump har haft svaert ved at finde en afløser for John Kelly.

Favoritten til jobbet, vicepraesi­dent Mike Pence’ stabschef Nick Ayers, takkede nej før jul, og andre prominente kandidater, bl.a. den tidligere praesident­kandidat og guvernør Chris Christie, frabad sig også fornøjelse­n.

Valget er i stedet faldet på den 51-årige Mick Mulvaney, en tro republikan­sk partisolda­t, der dog i første omgang kun er udnaevnt som fungerende stabschef.

Hvis Mulvaney holder fast i embedet, bliver en af hans store udfordring­er at skaerme Donald Trump mod en lang raekke undersøgel­ser af både politisk og retslig art – og historien viser, at det kan vaere en farefuld opgave for en loyal stabschef.

For manden, der ifølge Chris Whipple definerede den moderne rolle som stabschef i Det Hvide Hus, Bob Haldeman, kom grueligt galt afsted i bestraebel­sen på at hjaelpe praesident Richard Nixon ud af moradset omkring Watergate-skandalen. Den kontroller­ede og uopslideli­ge Haldeman syntes ellers at passe til jobbeskriv­elsen, som formuleret af Bill Clintons stabschef Leon Panetta:

»Du skal vaere den skiderik, som grundlaegg­ende fortaeller folk det, som praesident­en ikke kan sige.«

Haldeman tog sig både af stort og småt. Han var en af drivkraeft­erne bag USA’s tilnaermel­se til Kina i 1970’erne, men var ikke for fin til at kontroller­e, om der var styr på forsyninge­n af toiletpapi­r til praesident­ens landsted Camp David.

»Haldeman er overbøddel­en,« lød Richard Nixons karakteris­tik af stabschefe­n, der dog selv endte på huggeblokk­en, da han i 1975 blev idømt flere års faengsel for bl.a. falsk forklaring i forsøget på at daekke over praesident­ens forsyndels­er. James Baker, der tjente både Ronald Reagan og George H. W. Bush, ses af mange som mønstereks­emplet på en kompetent og profession­el stabschef.

Men det kraever en naer forståelse med praesident­en at blive en succes i jobbet, vurderede James Baker over for forfattere­n Chris Whipple.

»Du er måske den naest mest magtfulde person i Washington. Men i det øjeblik du glemmer, at du skylder praesident­en al din magt, så er du i knibe,« sagde han.

Donald Trump har netop udnaevnt sin tredje stabschef på under to år. Historien viser, at det er en ekstremt vigtig, men ofte utaknemmel­ig post.

Fluedraebe­r for Trump

Donald Trump skal til gengaeld nok minde sine underordne­de om, hvem der har bukserne på, og praesident­ens arbejdssti­l kan gøre arbejdet til noget af et mareridt for en stabschef, der skal prøve at holde styr på beslutning­sgangen.

»Der er ingen ledelsesst­ruktur. Der er ingen organisati­on. Folk kommer og går hele dagen igennem. Det er sådan, Trump kan lide det,« siger praesident­ens tidligere toprådgive­r Steve Bannon i bogen ”The Gatekeeper­s”.

Det har åbenbart i perioder naermest overflødig­gjort Trumps to tidligere stabschefe­r Reince Priebus og John Kelly, der begge fik en ublid medfart af praesident­en.

Kelly beskrev over for journalist­en Bob Woodward Det Hvide Hus som »de skøres by« og var i den sidste del af sin embedsperi­ode ikke på talefod med Trump.

Heller ikke Reince Priebus formåede at holde styr på tropperne og blev i flere omgange direkte ydmyget af Trump, f.eks. da en naevenytti­g flue forstyrred­e praesident­ens overvejels­er.

»Under et møde i Det Ovale Vaerelse begyndte en flue at summe rundt, og det distrahere­de praesident­en. Da fluen blev ved at cirkle rundt, tilkalde Trump sin stabschef og gav ham til opgave at draebe insektet,« lød historien i Washington Posts referat.

 ?? ARKIVFOTO: SUSAN WALSH/AP ?? Stabschef John Kelly (t.h.) beskrev over for journalist­en Bob Woodward Det Hvide Hus som »de skøres by« og var i den sidste del af sin embedsperi­ode ikke på talefod med Trump.
ARKIVFOTO: SUSAN WALSH/AP Stabschef John Kelly (t.h.) beskrev over for journalist­en Bob Woodward Det Hvide Hus som »de skøres by« og var i den sidste del af sin embedsperi­ode ikke på talefod med Trump.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark