Jyllands-Posten

Kims betroede mand i Rom er pist vaek

Mystik om ambassadør, som er forsvundet i Italien. Han var knyttet til Nordkoreas elite og forhandled­e om et møde mellem Kim og paven.

- JETTE ELBAEK MARESSA

Historien om den 48-årige Jo Song-gil er som at åbne et uforløst kapitel i en spionbog. Den ene dag var han en betroet udsending for Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Den naeste var både han og familien vaek. Men der skulle gå knap to måneder, før det, som ligner en prominent afhopning, blev laekket af Sydkoreas efterretni­ngsvaesen.

Det skete torsdag, og siden er spekulatio­nerne om, hvor Jo Song-gil er taget hen, efter at han i november forsvandt fra ambassadør­posten i Rom, taget til. Og ikke mindst gisnes der om, hvem der kan have interesse i at stifte naermere bekendtska­b med diplomaten, som ifølge dagbladet Corriere della Sera blandt meget andet skulle vaere atomeksper­t.

Jo Song-gil blev så at sige ambassadør på et afbud i oktober 2017, da Italien smed hans forgaenger på porten som led i en protest mod Nordkoreas atomprøves­praengning­er. Og Jo Song-gil var ikke hvem som helst, fortaeller det italienske dagblad La Repubblica. Han nød privilegie­r, som normalt ikke er Nordkoreas diplomater forundt. Jo Song-gil havde fået lov til at tage hele sin familie med til Italien. Kutymen tilskriver, at mindst et familiemed­lem bliver tilbagehol­dt i Nordkorea – en simpel forholdsre­gel mod afhopning.

Afhopper i London

Men Jo Song-gil havde papirerne i orden. Både hans far og svigerfar beskrives som en del af Nordkoreas elite. Begge tidligere ambassadør­er, svigerfade­ren tilmed i strategisk vigtige byer som Bangkok og Hongkong.

Som ambassadør i Italien var Jo Song-gil et vigtigt bindeled mellem Nordkorea og Vesten. I Rom ligger FN’s fødevareor­ganisation FAO, som er en betydnings­fuld spiller i forhold til sanktionsr­amte Nordkoreas fødevarehj­aelp, men også Vatikanet, hvor Jo Song-gil ifølge den afhoppede diplomat Thae Young-ho sled sine skosåler i bestraebel­serne på at overbevise paven om, at han skulle aflaegge Kim Jong-un et besøg i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.

Thae Young-ho hoppede af i London i 2016 og beskrives som den hidtil mest prominente diplomatis­ke afhopper. Han lever i dag under beskyttels­e i Sydkorea og har i mange år arbejdet sammen med Jo Song-gil i Nordkoreas udenrigsmi­nisterium.

Jo Song-gil havde desuden vist interesse for luksusbade­vaerelser i marmor, og flere italienske medier beskriver Rom som en smuglerpor­t til de goder, som nordkorean­erne ellers må undvaere på grund af sanktioner­ne.

Ambassadør­en tog sig også tid til at spise bucatini all’amatricana med sin ungdomsven, den tidligere politiker Antonio Razzi fra Berlusconi­s Forza Italia-parti. Razzi er kendt for sit forstående syn over for Nordkoreas diktatur. I 2014 afviste han i finansavis­en Il Sole 24 ore, at der skulle findes opdragelse­slejre i Nordkorea.

Vrøvl, lød det fra Razzi, som haevdede, at det, andre

 ?? FOTO: AP ?? Jo Song-gil (nummer to fra højre) holder en kopi af Roveretos fredskirke­klokke under et besøg i Venetoregi­onen i marts 2018.
FOTO: AP Jo Song-gil (nummer to fra højre) holder en kopi af Roveretos fredskirke­klokke under et besøg i Venetoregi­onen i marts 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark