Jyllands-Posten

Tusindvis af turister blev fanget af voldsomt uvejr i Thailand

Over 100 turister måtte reddes i båd fra Koh Racha naer Phuket. Det voldsomme uvejr er aftagende.

-

Den tropiske storm Pabuk har siden fredag morgen dansk tid raset hen over dele af Thailand. Stormen forventes at gå hårdest ud over områder som Phuket, Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao-øerne.

Det er områder, som er saerdeles vigtige for landets turistindu­stri og normalt oplever en højsaeson lige nu.

Områderne har da også vaeret velbesøgt af turister op til stormens ankomst, og på trods af at tusindvis af turister har forladt øerne forud for stormen, er det ikke alle, der er nået vaek eller har villet vaek i tide til at undgå vejrets rasen.

Ifølge CNN var flere tusinde turister fredag endnu til stede i de mest udsatte områder. At så mange turister ikke var taget vaek fra området, kan delvist forklares ved, at såvel trafikken til områdets to lufthavne samt faergetraf­ik var blevet indstillet på forhånd.

»Det er ret skraemmend­e at vaere her, fordi vi ikke ved, hvad der kommer til at ske, og der ikke er nogen vej vaek. Vi gemmer os på badevaerel­set, hvis det bliver virkelig slemt. Men alt, vi kan gøre, er at vente,« siger den amerikansk­e turist Miranda Abidyer til CNN.

Kraftigste storm i 30 år

Hun er strandet på Koh Samui, da hendes fly fredag var aflyst.

Ifølge distriktsc­hefen for Koh Samui var der fredag alene på Koh Samui 20.000 turister samlet. Han forsikrede, at der er forsyninge­r nok til at klare sig igennem stormen, mens forbindels­en til fastlandet er afskåret.

Også på øen Koh Phangan var der mange turister, da stormen gik i land.

»Titusindvi­s af turister er stadig på Koh Phangan. Men de udlaending­e, som jeg har talt med, er ikke bange. De forstår situatione­n,« sagde Krikkrai Songthanee, som er distriktsc­hef på øen, til AFP.

Pabuk er den kraftigste storm i området uden for monsuntide­n i 30 år, og flere steder er der strømafbry­delser. Tre lufthavne er lukket indtil lørdag, og megen faergedrif­t er indstillet.

Pabuk bevaegede sig fredag formiddag over havet med en hastighed på omkring 75 km/t., og uvejret skabte bølger på op mod fem meter.

Stormen, der medbragte store nedbørsmae­ngder og kraftige vindstød, ventes at ramme mindst 12 af Thailands 76 provinser.

En fisker blev fundet omkommet på en strand i provinsen Pattani fredag. Fiskerens båd menes at vaere kaentret i de kraftige bølger. En anden fisker er meldt savnet.

Over 100 turister måtte desuden reddes i båd fra Koh Racha naer Phuket.

Det er ret skraemmend­e at vaere her, fordi vi ikke ved, hvad der kommer til at ske, og der ikke er nogen vej vaek. Miranda Abidyer, amerikansk turist

Det sker ganske sjaeldent, at en tropisk storm når Thailand. Sidst skete det i 1962, da stormen hed Harriet og kostede 900 mennesker livet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark