Jyllands-Posten

NORDKOREAN­SKE AFHOPPERE

-

udpegede som fangelejre, i virkelighe­den var enorme drivhuse med tomater.

Det var på en af sine mange rejser til Nordkorea, at Razzi stiftede bekendtska­b med den unge tolk Jo Song-gil, som talte flydende italiensk. Da Jo Song-gil flyttede til Rom, genoptog de forbindels­en og mødtes på restaurant Laganá i Via dell’Orso i det centrale Rom. Razzi beskriver i La Repubblica sin nordkorean­ske ven som en mand af få ord og en diplomat, som var meget bundet til sit faedreland.

»Måske ville han gerne, at hans børn voksede op i Europa. Hvem ved, hvad der i virkelighe­den foregår i hovedet på folk,« lyder Antonio Razzis bud på ambassadør­ens pludselige forsvinden.

Måske i USA

Italiens udenrigsmi­nisterium oplyste torsdag, at Jo Song-gil ikke havde bedt om politisk asyl, og at man ikke kendte til hans videre faerden. La Repubblica spekulerer på baggrund af samtaler med anonyme kilder i, at Italiens premiermin­ister, Giuseppe Conte, skulle have vaeret fuldt vidende om operatione­n, som han ønskede at laegge låg på af hensyn til CIA.

Spekulatio­nerne går på, om Jo Song-gil allerede befinder sig i USA. Hvis det er tilfaeldet, kan det ifølge avisen tirre Kim Jong-un og skabe problemer i forhold til tilnaermel­serne mellem ham og Det anslås, at omkring 30.000 mennesker er flygtet fra Nordkorea siden Koreakrige­ns ophør i 1953. Blandt dem er flere diplomater.

I 2016 flygtede Thae Yong-ho, som tjente på ambassaden i London, til Sydkorea. Nordkorea svarede igen ved at betegne ham som menneskeli­gt afskum og anklagede ham for at tage flugten for at undgå straf for flere forbrydels­er.

I 1997 fik Chang Sung-gil, som var ambassadør i Egypten, samt hans hustru asyl i USA. I en koordinere­t aktion hoppede også hans bror, Chang Sung-ho, som på det tidspunkt befandt sig i Frankrig, af. Også han fik asyl i USA. USA’s praesident, Donald Trump, som netop har meldt ud, at han gerne vil mødes med Kim igen.

»En nordkorean­sk afhopper vil kunne få en negativ effekt, isaer hvis Pyongyang skulle opdage, at afhopperen allerede er i gang med at forhandle om asyl i USA, skriver avisen.

Ifølge nyhedsbure­auet AP kan det vaere forklaring­en på, at Nordkorea helt mod saedvane har undladt at kommentere eller kritisere ambassadør­ens forsvinden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark