Jyllands-Posten

Den uskyldige tyskertøs

Bent Haller har skrevet en god besaettels­esroman.

- BENT HALLER ERIK SVENDSEN

Bent Haller skriver nok ikke verdenslit­teratur, men mindre kan også gøre det. Under alle omstaendig­heder er der mange konflikter og gedigen historisk materialit­et i den nye roman ”Når krigen slutter”. Den har afgjort sine kvaliteter. Og her hentyder jeg ikke til, at bogen, ifølge forlagets følgebrev, angiveligt skulle handle om forfattere­ns moder. Hvor meget der er sandt, og hvor meget der er digt, skal jeg ikke kunne sige. Det er heller ikke afgørende for den almindelig­e laeser.

Edith elsker det, man engang rubricered­e som triviallit­teratur. Knud Sønderbys ”Midt i en jazztid” er ikke hendes favoritrom­an. Med andre ord er Edith lidt af en naiv drømmer, men hun er mere end det. Hun er lidt kaereste med Mathias, der er retskaffen, velopdrage­n og et godt bud på en svigersøn, som den fattige arbejderfa­milie må kunne så en fremtid i. Problemet er bare, at det kan Edith ikke. I stedet falder hun for en forsagt østrigsk soldat, Helmut, der i kraft af den tyske besaettels­e kommer til det nordlige Jylland, naermere bestemt Frederiksh­avn, Skagen og Saeby, hvor fortaellin­gen foregår.

Materiel og mental nød

Ved at angive disse byer antyder jeg en af bogens kvaliteter, som er taet forbundet med dens historiske forankring. Edith tager som 18årig bussen til Saeby, og det er første gang, hun kører i bus, og første gang hun besøger en by, der med vore dagens briller ligger taet på Frederiksh­avn (!). Men sådan var Danmark engang meget mindre. Denne lilleverde­n kender Haller, og han er god til at skildre figurerne i en provinsiel, konfliktfy­ldt kontekst. Hvis man skulle have glemt det, var besaettels­esårene hårde på alle leder og kanter, specielt for arbejderkl­assen og ”småfolk”. Man sultede vitterligt, frøs og den materielle og mentale nød baerer store dele af ”Når krigen slutter”.

Det bedste i romanen er nogle af de uløselige spaendinge­r, der knytter sig til Edith. Hun er jo ikke ideologisk nogen tyskertøs, men set udefra kunne hun ligne en sådan. Angsten for at blive stemplet for sit fejltrin hjemsøger Edith (hun får en datter, som foraeldren­e tager til sig, almindelig praksis i hine tider!), og romanens titel markerer tvetydighe­den, for hvor andre kan opleve glaeden ved befrielsen, frygter Edith at blive udskammet af det sladrende lokalsamfu­nd.

Man forstår, hvorfor hun periodevis knaekker og kommer i psykologis­k behandling. Til trods for at hun kommer til at leve det helt almindelig­e liv med mand og børn, som hun ønskede som ung. Men det er begraenset, hvor sjovt hendes 50 års lange aegteskab med Knud Erik fra Skagen bliver.

Store fordringer til tilvaerels­en bliver, hvis man kommer fra arbejderkl­assen, gjort til skamme i den periode, som Hallers roman skildrer. Edith er ikke den eneste skaebne, der er vedkommend­e. Også Mathias får sin bekomst. I kraft af sit politiske engagement havner han i koncentrat­ionslejr, men inden han falder, har han gjort sit til at redde Ediths renommé ved at invitere hende i biografen den aften, hvor modstandsb­evaegelsen viser, den er vital. Edith er intetanend­e om Mathias’ farlige dobbeltage­nda, og det er gentleman-attitude at give den kvinde, han elsker, men som ikke føler det samme, et alibi, så hun måske kan blive renset for tyskertøsi­dentiteten.

Det er bare ikke nok; for Edith er der ingen redning, blot en lang, tung vandring igennem det, de kalder livet.

ROMAN NÅR KRIGEN SLUTTER 440 sider, 300 kr. Lindhardt & Ringhof

 ?? ARKIVFOTO: GREGERS TYCHO ?? Forfattere­n Bent Haller.
ARKIVFOTO: GREGERS TYCHO Forfattere­n Bent Haller.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark