Jyllands-Posten

Rumaensk gyser

-

Laeserne er undskyldt, hvis de ikke har opdaget,

at Rumaenien ved årsskiftet har overtaget formandska­bet i EU. Det er ikke noget, der har den store, øjeblikkel­ige betydning for unionens borgere. Det seneste formandsla­nd var Østrig, som overtog fra Bulgarien. Begge lande viste rimelige evner, da de sad for bordenden. Hvorfor da bemaerke, at ansvaret er flyttet til Bukarest?

Det er nødvendigt, for Rumaenien er et »ufuldstaen­digt demokrati« ifølge det såkaldte demokrati-indeks, som er udarbejdet af det britiske magasin The Economist. Det er Polen, Ungarn og Bulgarien også, foruden f.eks. USA og Frankrig. Men Rumaenien ligger meget langt nede.

Forholdene i Rumaenien

er også langt ude, og det behøver man egentlig ikke et indeks til at afsløre. Regeringen, der formelt er ledet af Viorica Dancila, ligger i krig med praesident­en Klaus Iohannis. Regeringen styres egentlig af Liviu Dragnea, dømt for valgfusk og mistaenkt for svindel med EU-midler til omkring 21 mio. euro, eller 157 mio. kr. Dancila og Dragnea er fra partiet PSD, der officielt er et socialdemo­krati, men har overtaget mange strukturer – og nøgleperso­ner – fra det kommunisti­ske diktatur under Nicolae Ceausescu, som endte i julen 1989. Dragnea er partiets formand, og han har gjort alt for at svaekke retssystem­et, formodentl­ig så han selv og hans kammerater kan slippe for straf og videreudvi­kle landet i korrupt retning. I Transparen­cy Internatio­nals korruption­sindeks ligger Rumaenien faktisk bedre end Bulgarien og Ungarn, men det ser ud til at gå den forkerte vej.

Det måske vaerste er det politiske klima, som umuliggør et fornuftigt, parlamenta­risk arbejde. Den samtale, som fandt sted her i avisen fredag mellem den aeldre Bertel Haarder fra Venstre og den yngre Jacob Mark fra SF, ville vaere utaenkelig i Rumaenien. En anstaendig og respektful­d udveksling af synspunkte­r finder ikke sted, i hvert fald ikke i offentligh­eden. Mange politikere skifter parti efter, hvor de bedst kan score kassen. Praesident Iohannis, der er af tysk afstamning og holder af orden i tingene, har kaldt nogle af regeringen­s folk »kriminelle« og »forbrydere«. Uanset om praedikate­rne er rigtige, siger de noget om det politiske niveau.

Det suger kraft ud af såvel politikern­e

som embedsvaer­ket, en energi, der er rigeligt brug for som EU-formandsla­nd. Brexit står for døren, og umiddelbar­t efter kommer valget til Europa-Parlamente­t. Der er handelskri­ge udløst af praesident Trump samt et Frankrig og Tyskland, der af forskellig­e grunde for tiden ikke kan fungere som faellesska­bets staerke motorer. Finanserne er under pres fra bl.a. Italien, der er flygtninge­og migrantstr­ømme. Der er brug for en fast og samlende hånd. Den har Rumaenien efter alt at dømme ikke.

Meget har historiske rødder. Rumaenien er et mishandlet land, først og fremmest ødelagt af Ceausescu, men langtfra kun af ham. Hans efterfølge­r Ion Iliescu balancered­e på kanten af demokratie­t, ofte gik han ud over den, f.eks. da han i 1990’erne tilkaldte slaglystne minearbejd­ere for at tryne politiske modstander­e. Svaekkelse­n af demokrati og retsstat ses også i bl.a. Polen og Ungarn, der heller ikke har robuste traditione­r i den retning. Det er en af Europas helt store udfordring­er at håndtere erosionen af de vaerdier, som EU bygger på. Det gode er, at titusindvi­s af rumaenere har demonstrer­et mod tilstanden­e; og et dysfunktio­nelt demokrati er selvfølgel­ig bedre end et effektivt diktatur, som Theodor Paleologu, en tidligere rumaensk kulturmini­ster, har sagt. Men det formandska­b kan blive en gyser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark