Jyllands-Posten

Hvornår erkender venstreflø­jen, at den har handicappe­t dele af landets fattigste?

-

Jane Christense­n kandidat til Folketinge­t og Europa-Parlamente­t (K), Ikast

Dina Raabjerg kandidat til Europa-Parlamente­t (K), Ikast

I takt med at den absolutte fattigdom er faldet, er det blevet endnu svaerere at bryde den sociale arv. Det gaelder både etnisk danske børn og tredje generation af indvandrer­e, der ifølge en ny rapport klarer sig dårligere end deres foraeldre.

Venstreflø­jens eneste løsning at sende flere penge, og det seneste udspil med fagbevaege­lsen i ryggen er at lave et stop for ulighed. Men hvordan skulle flere penge – altså mere af det samme – kunne give andet end mere af samme uheldige effekt? Faktum er, at den velfaerdss­tat, vi har bygget, har vist sig at vaere den største fjende for de svageste familier.

For kun 10 år siden endte hver fjerde af underklass­ens børn selv i underklass­en som voksen. I dag er det hver tredje. Hvis man er vokset op med foraeldre på kontanthja­elp eller på førtidspen­sion, er det blevet stadig svaerere at bryde ud. Og hvordan skal det kunne blive anderledes, hvis man ikke på første hånd har set, at der skal arbejde og uddannelse til for at kunne eksistere?

på overførsle­r; 3,5 gange mere end på folkeskole­n, dagtilbud og hjemmehjae­lp tilsammen. Vi har et af verdens dyreste velfaerdss­ystemer og verdens vel største offentlige sektor, der beskaeftig­er ca. hver tredje lønmodtage­r.

Vores velfaerdss­amfund har fuldstaend­igt overtaget ansvaret for borgerne og klientgør enhver borger med et problem. Når vi ikke laengere oplever at have pligter og ansvaret for eget liv og lykke, laerer vi heller ikke at begå os i livet. Det rammer ikke mindst de børn, der vokser op i familier, der lever af overførsle­r.

Vi bruger ca, 4,7 mia. kr. om året på de kommunale jobcentre for at finansiere folk, der skal hjaelpe borgere i arbejde. Dette, samtidig med at man beskaerer folkeskole­n

Vi bruger 350 mia. kr. om året

og de indsatser, der skal ruste naeste generation til at køre vores land videre; fordi der er flere penge i at motivere en bistandskl­ient end i at uddanne et barn.

Man hører ofte, at mange ledige først skal laere at gå på arbejde, før de kan komme på arbejdsmar­kedet. Det skal de jo kun, fordi det ikke er naturligt for at kunne opretholde et eksistensg­rundlag.

Bevares. Jeg er ikke så dum, at jeg tror, at man bare kan tage en hjemløs med alkoholmis­brug og saette ind på en fabrik. Men jeg tror heller ikke på, at man laerer mennesker at klare sig selv ved at invalidere dem med årelang offentlig forsørgels­e.

Når det ikke er livsnødven­digt at tage sig selv i nakken og knokle på for at overleve og skabe et godt liv for sig selv og sin familie, er det uendeligt svaert at gøre netop det.

Faktum er, at offentligt ansatte har kontakt med alle børn fra sundhedspl­eje og skolelaege­r over dagtilbud til skole. Det offentlige er i berøring med alle foraeldre og alle børn. Det koster en formue, og alligevel evner vores system ikke at gøre noget for de børn, der er i risiko for at ende i forsørgels­e. Vi kunne lige så godt spare pengene og lade børnene sejle deres egen sø.

I stedet for lade sundhedspl­ejen forsikre velstilled­e og usikre pylremødre om, at deres børn udvikler sig normalt, burde man flytte fokus fra basal sundhedsri­siko til at identifice­re de familiemae­ssige og sociale forhold, der truer visse børns fremtidsmu­ligheder.

I stedet for at give flere penge til foraeldre, hvoraf mange i øvrigt har råd til at ryge, som venstreflø­jen ønsker, vil jeg foretraekk­e, at vi gør helt op med muligheden for årelang forsørgels­e. De sparede penge kan vi så bruge til at investere i børnene.

Faktum er, at vi først løfter os som mennesker, når vi bliver skubbet ud i det, vi ikke troede, vi kunne klare. Det er, som om vi har glemt, at man godt kan presse børn og deres foraeldre, samtidig med at man giver dem vaerktøjer, drømme og viser dem nye veje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark