Jyllands-Posten

Efter ny dopingsag: »Det vil altid vaere en fristelse for nogen«

En ung rytters positive dopingtest vil naeppe skade dansk cykling, så laenge det er et enkeltståe­nde tilfaelde, lyder det både fra en ekspert og den tidligere landstraen­er.

- JESPER HAUE HANSEN THOMAS VIBJERG MIKKEL HEMMER-HANSEN

Det er lige praecis den slags sager, Lars Bonde har kaempet for at undgå, da han bestred stillingen som juniorog U23-landstraen­er samt sportschef i Danmarks Cykle Union (DCU) fra 2008 til 2016.

Torsdag kunne JyllandsPo­sten afsløre, at en ung dansk landsholds­rytter har afleveret en positiv dopingprøv­e i forbindels­e med et udenlandsk etapeløb i foråret 2018. Der er ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r tale om stoffet methylhexa­namin – et praestatio­nsfremmend­e middel, som er forbudt at have i kroppen under konkurrenc­er.

Sagen bliver lige nu behandlet ved Cycling AntiDoping Foundation (CADF), og der er endnu ikke faldet en afgørelse. Uanset sagens udfald er det dog »en påmindelse om, at doping er en vedvarende problemsti­lling«, lyder det fra Lars Bonde.

Et ”no-go”

»I en sport, hvor der er så store muligheder for at forbedre sig på ulovlig vis, vil det altid vaere en fristelse for nogen – også for danske ryttere,« siger Lars Bonde.

Han understreg­er, at sagens betydning for dansk cykelsport kommer til at afhaenge af, hvorvidt rytteren bevidst har forsøgt at snyde, eller om der er tale om en fejl.

»En dopingsag er altid kedelig, men DCU ville først for alvor have et kaempe problem, hvis der var tale om en generel kultur i dansk talentudvi­kling, hvilket jeg dog har svaert ved at forestille mig med de medarbejde­re og det arbejde, der bliver udført,« siger Lars Bonde.

Det bliver bakket op af Eurosports ekspertkom­mentator Thomas Bay.

»De enkeltståe­nde tilfaelde kan man aldrig rigtig gardere sig imod, men alt tyder på, at doping generelt er et ”no-go” blandt de unge ryttere. Jeg er overbevist om, at sagen ikke daekker over et strukturel­t problem. Tvaertimod viser den her slags sager jo effekten af dopingtest­s og antidoping­arbejdet,« siger han.

Bliver prioritere­t

Hvis rytteren viser sig at have indtaget det ulovlige stof ved en fejl – for eksempel ved at indtage mad eller drikke, hvor stoffet har vaeret i – har Danmarks Cykle Union en »stor forebyggel­sesopgave, så man kan undgå den slags situatione­r i fremtiden«, mener Lars Bonde.

 ?? ARKIVFOTO: PETER HOVE OLESEN ?? Lars Bonde har vaeret junior- og U23-landstraen­er samt sportschef i Danmarks Cykle Union fra 2008 til 2016. Han afviser, at doping er et generelt problem i dansk cykelsport.
ARKIVFOTO: PETER HOVE OLESEN Lars Bonde har vaeret junior- og U23-landstraen­er samt sportschef i Danmarks Cykle Union fra 2008 til 2016. Han afviser, at doping er et generelt problem i dansk cykelsport.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark