Jyllands-Posten

Luk nu Finanstils­ynets faetter-kusine-fest med bankerne

FINANS: I årevis har topchefer og økonomer vandret direkte mellem Finanstils­ynet og bankerne. Dermed er tilsynet med finanssekt­oren fyldt af interessek­onflikter, som nu begynder at give Finanstils­ynets ry skrammer i de internatio­nale medier.

- STEEN ROSENBAK chefredakt­ør

der forlod det gamle år med en vis traethed over for hvidvask og dubiøse sager fra bankernes verden: Det hele fortsaette­r i 2019.

Faktisk indleder erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov (K) allerede i denne måned drøftelser med Folketinge­ts partier om, hvordan fremtidens tilsyn med bankerne skal se ud. Det bliver vaesentlig­t mindre kedeligt, end det lyder, for der er mange nye temaer på bordet.

Et af dem er, at de folkevalgt­e har erkendt, at risikoen for sammenspis­thed mellem et finanstils­yn af bankfolk, der skal kontroller­e andre bankfolk, er til at få øje på.

erhvervsmi­nisteren i et interview med den britiske erhvervsav­is Financial Times, at det netop er et af de centrale emner på de kommende ugers dagsorden. I øjeblikket er embedsmaen­dene i faerd med at søge inspiratio­n fra vore nabolande til, hvordan samfundet kan sikre, at den finansiell­e vagthund ikke kommer for meget i kløerne på de banker, den er sat i verden for at holde øje med.

Verden er spaekket med interessek­onflikter og få steder i større grad end i finanssekt­oren.

Alene den kendsgerni­ng, at Danske Banks tidligere finansdire­ktør, Henrik Ramlau-Hansen, i to år frem til maj 2018 bestred posten som formand for Finanstils­ynet i netop den periode, hvor afsløringe­rne om voldsom hvidvask af kriminelle formuer i Danske Banks filial i Estland ryddede dagsordene­n, turde antyde, at vi har et problem.

Ganske vist forsikrer Finanstils­ynets direktør, Jesper Berg, at hans styrelse er udstyret med høj integritet og reagerer på alle forekomste­r af inhabilite­t. Men det er dog en udfordring, hvis en myndighed skal gennemføre en historisk omfattende undersøgel­se af en dansk bank uden på noget tidspunkt at kunne involvere sin egen bestyrelse­sformand i overvejels­erne.

i 2015 blev direktør i Finanstils­ynet tillod jeg mig på denne plads at problemati­sere de interessek­onflikter, der kunne simre under overfladen, når man gjorde en bankdirekt­ør til chef for Finanstils­ynet. Jesper Berg kom fra direktione­n i Nykredit til Finanstils­ynet, kort efter at hans forgaenger, Ulrik Nødgaard, blev fristet af en stilling som bankernes cheflobbyi­st i organisati­onen Finans Danmark.

Behøver vi mange flere eksempler for at kunne fastslå, at båndet mellem Finanstils­ynets top og bankerne er uholdbart taet – og har vaeret det laenge?

Finanstils­ynet har i den sammenhaen­g ikke gjort sig selv en tjeneste ved sin håndtering af Danske Bank-sagen. Det er velkendt, at tilsynet modtog talrige advarsler fra Estland om, at noget var helt galt i Danske Banks filial. At tilsynet efterfølge­nde skrev breve til Danske Bank-toppen for at forhøre sig om, hvorvidt der var noget om sagen. Fik at vide, at det var der ikke. For derefter intet at foretage sig for at komme til bunds i affaeren.

blevet beskyldt for at have taget større hensyn til banken end til samfundet i hvidvasksa­gen. Ligesom det naeppe nødvendigv­is var en smart kommunikat­ionsstrate­gi, da Jesper Berg i begyndelse­n af december udtalte til nyhedsbure­auet Bloomberg, at markedets vurdering af størrelsen af den bøde, der potentielt venter Danske Bank, formentlig er temmelig overdrevet.

Ifølge Jesper Berg havde Danske

Bank gjort så meget for at rydde op i sin egen baghave, at det ville vaere en formildend­e omstaendig­hed i fastsaette­lsen af en eventuel bødestørre­lse. Og så steg Danske Bank-aktien med 6 pct.

at Finanstils­ynets chef beskytter Danske Bank. Men lad os bare konstatere, at tilsynets handlinger har en karakter, der i udenlandsk­e medier er blevet udlagt som eksempler på, at det danske tilsyn og den danske banksektor er blevet for sammenspis­t.

Derfor er det på høje tid, at Folketinge­t begynder at interesser­e sig for governance og risikoen for interessek­onflikter i kontrollen af en af landets vigtigste erhvervsse­ktorer.

For der findes kompetente ledere, økonomer og specialist­er, der kan udføre tilsynsarb­ejdet uden risiko for, at den naeste bankskanda­le bliver en faetter-kusine-fest med kollegerne hos deres tidligere arbejdsgiv­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark