Jyllands-Posten

Eksperter: Bankerne er for sløve til at bruge kunstig intelligen­s

Det er svaert for de etablerede banker at få gammel infrastruk­tur til at spille sammen med den seneste teknologi.

- JESPER KILDEBOGAA­RD

Få sektorer er så fyldt med data som finanssekt­oren. Men bankerne har ikke for alvor grebet de muligheder, der ligger i at bruge kunstig intelligen­s til at udnytte de mange data.

Sådan lyder kritikken fra den internatio­nalt anerkendte ekspert i kunstig intelligen­s Danny Lange, der er dansker, men bosat i USA.

»Min besked til hele den sektor er, at det blot er et spørgsmål om tid, før andre finder ud af at bruge de teknologie­r og skabe et bedre produkt,« siger Danny Lange, der blandt andet har vaeret leder af Amazons afdeling for kunstig intelligen­s og i dag arbejder for danskfødte Unity Technologi­es.

Der er skam projekter inden for kunstig intelligen­s i danske banker, vurderer en anden ekspert, Mikael Munck, men langt de fleste er på pilotstadi­et og er ikke kommet i produktion eller op i fuld skala endnu.

»Man er begyndt at kigge på det, så der foregår meget, men det er typisk mindre, eksperimen­terende projekter på proof-of-concept-stadiet. Min vurdering er, at det er svaert for de etablerede banker at få de nye løsninger med kunstig intelligen­s bygget sammen med deres meget gamle og typisk komplekse it-systemer og databaser,« siger Mikael Munck, formand for Copenhagen Fintech. Han har arbejdet med it i banksektor­en i 25 år, blandt andet som it-direktør i Saxo Bank, og er nu direktør for selskabet 2021.ai.

Skal kunne kravle, før man går

Man skal selvfølgel­ig kunne kravle, før man kan gå, men hvis de danske banker ikke hurtigt kommer videre fra teststadie­rne, vil nye spillere kunne overhale indenom på en raekke områder, mener han.

»Hvis man ikke kommer videre nu, opnår man ikke hurtigt nok de optimering­sgevinster, der er med kunstig intelligen­s. Og imens kan konkurrent­erne høste de gevinster, man ikke selv får, når projektern­e ikke er taget i brug,« siger Mikael Munck.

Hos bankernes organisati­on Finans Danmark er vurderinge­n også, at bankerne har relativt få løsninger inden for kunstig intelligen­s i brug i stor skala. Men der sker en masse lige nu – blandt andet holdt Finans Danmark og Finansforb­undet for få uger siden en konference om netop det emne, forklarer Michael Busk-Jepsen, leder af afdelingen for digitalise­ring hos Finans Danmark.

»Interessen er derude, og der er taget hul på det med pilotproje­kter og proof of concepts. Det er en af de nye teknologie­r, som er på agendaen. Men jeg tror, at det er rigtigt, at relativt få løsninger er i produktion i dag,« siger han.

Det handler både om, at bankerne går forsigtigt frem, når det handler om at bruge kundernes data, men også om, at regulering­en på området ikke er på plads, forklarer Michael Busk-Jepsen.

»Det giver en risiko for, at vi i finanssekt­oren bevaeger os langsommer­e på det her område. Men det er også det, som giver forbrugern­e en sikkerhed for, at vi opfører os fornuftigt og behandler deres data sikkert og klogt«. Kritikken gaelder ikke kun danske banker, men finanssekt­oren på internatio­nalt plan, siger Danny Lange.

»Man er generelt forsigtig i den branche. Teknologie­n er blevet brugt i mange år hos kreditkort­firmaer til for eksempel at opdage snyd, men det har ikke fundet vej til resten af sektoren endnu,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark