Jyllands-Posten

BLÅ BOG: DANNY LANGE

-

ta om kunderne, så kan man ikke bruge den slags teknologie­r. Så gør vi, som vi plejer. Men Amazon sagde meget tidligt, at sådan skal det ikke vaere hos os. Så der var en meget bevidst indsats med at traene alle it-folkene i firmaet i machine learning, så alle vidste, hvad det går ud på. Og man motiverede alle til at se, om der var noget, der kunne gøres bedre med kunstig intelligen­s,« siger Danny Lange.

I afdelingen for salg af sko kunne man for eksempel laere, om en sko er lidt større eller mindre end normalt for en skostørrel­se, ved at analysere på alle returnerin­gerne. Og det

2016-nu: Unity Techologie­s – vice president og leder af afdelingen for kunstig intelligen­s

2015-2016: Uber – direktør for machine learning (kunstig intelligen­s)

2014-2015: Amazon – direktør for Amazon Machine Learning

2005-2014: Microsoft – fra softwarear­kitekt på Windows Mobile til leder af big data-afdeling

2001-2005: Vocomo Software – grundlaegg­er og direktør. Udvikler talestyred­e produkter til biler.

Flyttede fra Danmark i 1993 og har siden arbejdet primaert i USA, men også i Japan.

Ph.d. i datalogi fra Danmarks Tekniske Universite­t, 1993. kan en kunde så fremover få at vide, før skoene bliver bestilt.

»Så er du sikker på, at det er den rigtige størrelse med det samme. Og Amazon sparer en masse penge på returnerin­ger,« siger Danny Lange.

Kulturaend­ringen handler også om et opgør med mavefornem­melser og mange års erfaring. For tit viser de rå data noget andet, end selv den mest erfarne medarbejde­r kan forudsige.

Kunstig intelligen­s er blevet tilgaengel­ig

»I stedet for at raekke fingeren op i vinden og sige – ja, vi skal købe mere af det her – så kan du basere det hele på tal og på kundernes adfaerd. Mange beslutning­er kan tages på baggrund af data i stedet for af nogle itfolk, der tror, de ved det hele. Det gør de ikke,« siger Danny Lange.

I dag er det blevet let at komme i lag med kunstig intelligen­s, fordi de store it-tjenester fra Google, Microsoft og – ja – Amazon har faerdige moduler, man kan bygge med ligesom legoklodse­r. Og mange virksomhed­er har masser af data fra og om kunderne, der kan traekkes vaerdifuld viden ud af.

Det handler mest om et skift i måden at taenke på.

»Prøv at taenke anderledes og gør noget andet, end I har gjort de sidste 20 år. Isaer den finansiell­e sektor er fyldt med tal, der går lang tid tilbage. De er fyldt med historier. Der er så mange muligheder for at traekke intelligen­s ud af de tal.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark