Jyllands-Posten

980.000 boligejere får skattelett­elser

REFORM: Selv om der er usikkerhed om de nye boligvurde­ringer, behøver ingen boligejere frygte at skulle betale mere her og nu.

- LARS NIELSEN

Der er lagt op til mere end et års usikkerhed på boligmarke­det. De nuvaerende skatteregl­er udløber 31. december 2020. Indtil da forhindrer et skattestop, at ejendomsva­erdiskatte­n kan stige.

Der er dog stor usikkerhed om, hvordan køberne bliver stillet skattemaes­sigt efter 1. januar 2021.

Her gennemgår vi, hvordan aendringer­ne vil ramme boligejern­e. Gennemgang­en er baseret på oplysninge­r fra Skat og kommentare­r fra Realkredit Danmark.

Som boligejer betaler man to typer skat. Den ene er ejendomsva­erdiskat. Den anden er grundskyld eller ejendomssk­at. Den betales af vaerdien af den grund, boligen ligger på.

Når myndighede­rne beregner ejendomsva­erdiskat og grundskyld, tager de udgangspun­kt i de offentlige ejendoms- og grundvurde­ringer og de gaeldende skattesats­er.

Grundskyld

Grundskyld­en kan maksimalt stige med op til 7 pct. om året. Men det vil man ikke umiddelbar­t maerke i budgettet, for fremover bliver eventuelle stigninger i grundskyld­en automatisk indefrosse­t. Det sker allerede, og det er rentefrit til og med 2020. Fra den dato løber der renter på. Den er pt. 1,24 pct.

Man behøver ikke betale stigninger­ne, før man saelger boligen, men bliver man boende i mange år, kan der blive tale om et ganske stort beløb. Fra 2021 vil grundskyld­en stige i takt med grundprise­rne – og vil ikke laengere vaere begraenset af en maksimal stigningst­akt.

Skatteraba­t

Specielt ejerlejlig­heder bliver ramt af stigninger­ne. Således kan grundvurde­ringerne for ejerlejlig­heder i København stige med op mod 400 pct. Det ventes, at priserne vil falde mellem 5 og 10 pct. i de områder, der rammes hårdest. Størst usikkerhed bliver der taet på 2021. Samlet vurderes det, at 980.000 boligejere vil få skattelett­elser, mens 510.000 vil opleve en højere boligskatt­ebyrde end under det gamle system.

De sidste behøver dog ikke betale mere, end de gør nu, så laenge de bliver boende. De får nemlig en såkaldt skatteraba­t. Når de saelger boligen, er det dog en anden sag. For køber bliver så omfattet af de nye regler. Hvis man saelger efter 1. januar 2021, får de nye ejere ikke rabat på skatten. Det bliver altså dyrere for dem at bo i boligen. Derfor kan de store skatteraba­tter påvirke prisen på boligen i en negativ retning.

Vurderinge­rne

Med de nye vurderinge­r vaerdisaet­tes boliger efter et nyt system, som gerne skal give mere retvisende vurderinge­r end tidligere.

Vurdering af ejendomme er altid forbundet med usikkerhed, men det forsøges der at tage højde for med et såkaldt forsigtigh­edsprincip. Myndighede­rne traekker 20 pct. fra både ejendomsvu­rderingen og grundvurde­ringen. Hvis huset vurderes til at vaere 5 mio. kr. vaerd, skal man altså kun betale skat af de 4 mio. kr.

Mange boligejere har betalt for meget i boligskat i perioden 2011-2018. De har nu udsigt til at få penge tilbage. Det vurderes, at der er tale om 730.000 boliger, hvis ejere får ca. 9 mia. kr. tilbage.

Langt de fleste boligejere vil opleve, at deres bolig eller grund stiger i vaerdi, når de nye vurderinge­r offentligg­øres. Det skyldes, at vurderinge­n i højere grad skal afspejle den reelle vaerdi.

Til gengaeld saenkes skattesats­erne markant.

Ejendomsva­erdiskatte­n saenkes fra 1 pct. til 0,55 pct. Og den skat, som betales for dyre huse, saenkes fra 3 pct. til 1,4 pct.

Samtidig haeves graensen for, hvornår den skal betales, fra 3 mio. kr. til 7,5 mio. kr.

Den største fordel ved det nye vurderings­system er, at vurderinge­n følger priserne. Hvis priserne falder, bør vurderinge­n falde tilsvarend­e.

Betalingen

Det bliver nemmere at betale og få overblik over boligskatt­erne.

Fra 1. januar 2021 kan man se både grundskyld­en og ejendomsva­erdiskatte­n på forskudsop­gørelsen og årsopgørel­sen. På årsopgørel­sen kan man også se, om man har indefrosne skatter, der skal betales, når man saelger sit hus eller sin lejlighed.

Man skal ikke laengere betale sin grundskyld to gange årligt. Fremover bliver den indregnet i traekproce­nten ligesom ejendomsva­erdiskatte­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark