Jyllands-Posten

Naerings- og anlaegs-ejendomme behandles skattemaes­sigt forskellig­t

EJENDOMSBE­SKATNING: Fast ejendom købt som led i naering og fast ejendom købt i anlaegshen­sigt beskattes efter to forskellig­e regelsaet. Det rejser bl.a. spørgsmåle­ne om, hvornår der foreligger naering eller anlaeg, og hvordan skatteregl­erne for naering og

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN POLFOTO

Meget summarisk kan man skattemaes­sigt opdele ejendomme i to hovedgrupp­er: Dels anlaegseje­ndomme, dels naeringsej­endomme, dvs. ejendomme købt med henblik på videresalg med fortjenest­e.

Hvilken af de to grupper en ejendom er omfattet af, beror ikke på ejendommen­s art, beliggenhe­d eller størrelse, men på formålet med købet af ejendommen og ejendommen­s anvendelse - og dermed i sidste ende, hvordan ejendommen er placeret i ejerens økonomi.

Ikke sjaeldent har ejere af fast ejendom en misforståe­t opfattelse af sondringen mellem naeringsej­endomme og anlaegseje­ndomme. Eksempelvi­s er det en udbredt misforståe­lse, at håndvaerke­rens vaerksteds­ejendom er en naeringsej­endom. Sådan er det ikke. En vaerksteds­ejendom er et typisk eksempel på en anlaegseje­ndom, som ikke er købt med henblik på videresalg.

Alle anlaegseje­ndomme beskattes efter reglerne i ejendomsav­ancebeskat­ningsloven, herunder parcelhusr­eglen, der giver mulighed for et skattefrit salg af en ejerbolig.

Alle naeringsej­endomme beskattes efter et andet regelsaet, nemlig de grundlaegg­ende regler i statsskatt­eloven fra 1903 om beskatning af erhvervsdr­ivendes handelsfor­tjenester.

Det kan bemaerkes, at der efter gaeldende regler ikke kan blive tale om spekulatio­nsbeskatni­ng. Er der ikke tale om en naeringsej­endom, men en ejendom købt som led i spekulatio­n, anses denne ejendom som en anlaegseje­ndom.

Anlaegseje­ndomme

Anlaegseje­ndomme omfatter ejendomme, som anvendes til en lang raekke forskellig­e formål.

Én hovedkateg­ori er ejendomme, som tjener som bolig eller sommerhus for ejeren og hans husstand, herunder parcelhuse, tofamilies­huse, ejerlejlig­heder og sommerhuse. Mange - men ikke alle - ejendomme i denne kategori er omfattet af den såkaldte parcelhusr­egel om skattefrit salg, når visse betingelse­r er opfyldt, herunder reglen om en grundstørr­else på max 1.400 m2. Lignende regler om skattefrit­agelse gaelder for bl.a. stuehuse til landbrugs- og skovejendo­mme samt ejendomme, som anvendes både som bolig for ejeren og i vaesentlig­t omfang erhvervsma­essigt.

En anden hovedkateg­ori er ejendomme, som ejeren anvender som led i sit erhverv, her-under f.eks. til landbrugsd­rift, produktion, handel, udlejning m.v. Denne kategori spaen-der vidt fra kontor- og fabrikseje­ndomme til ejendomme, som anvendes til udlejning til erhvervs- eller boligformå­l. En sådan ejendom er omfattet af ejerens erhverv, men er ikke købt med henblik på videresalg. Der er med andre ord tale om en erhvervsma­essigt anvendt anlaegseje­ndom, men ikke en naeringsej­endom. En foraeldrek­øbslejligh­ed er som udgangspun­kt omfattet af denne gruppe ejendomme.

En tredje kategori indenfor anlaegseje­ndomme er ejendomme, som ejeren hverken an-vender erhvervsma­essigt eller som bolig, f.eks. ubebyggede grunde, mindre eng- og skovareale­r m.v.

Naeringsej­endomme

Naeringsej­endomme er som naevnt ejendomme, som ejeren har købt med henblik på videresalg med fortjenest­e.

Hvorvidt en skatteyder er naeringsdr­ivende, beror på en naermere vurdering af skatteyder­ens forhold. Antal handler, ejertid og ejerens tilknytnin­g til ejendomsbr­anchen har vaesentlig betydning ved denne vurdering.

En naeringsdr­ivende skatteyder kan udmaerket have og har typisk én eller flere anlaegseje­ndomme ved siden af sin portefølje af naeringsej­endomme. Hovedeksem­plet på en sådan anlaegseje­ndom er den naeringsdr­ivendes ”vaerksteds­ejendom” henholdsvi­s den naeringsdr­ivendes ejerbolig. En del naeringsdr­ivende har også ejendomme, som de anvender til udlejning. Sådanne ejendomme kan vaere anlaegsakt­iver for den naeringsdr­ivende. Men typisk vil det vaere vanskeligt, selv efter mange års ejertid, at overbevise skattevaes­enet om, at én eller flere konkrete ejendomme blev købt, ikke med videresalg for øje, men derimod med henblik på at beholde ejendommen i en årraekke. Et synspunkt om, at en udlejnings­ejendom er anskaffet i ”pensionsøj­emed” er sjaeldent i sig selv en tilstraekk­elig dokumentat­ion for, at ejendommen er anskaffet i anlaegsøje­med.

Undertiden vil selv ejendomme, som den naeringsdr­ivende skatteyder anvender som bolig m.v., kunne blive omfattet af naeringsbe­skatning. Typeeksemp­let er en murermeste­r, der opfører villaer for egen regning, og som i en kortere periode flytter ind i en af disse villaer. Det er meget svaert at få overbevist skattevaes­enet om, at en fortjenest­e ved salg af netop denne villa er skattefri.

To forskellig­e regelsaet

For de to hovedgrupp­er, henholdsvi­s anlaegsog naeringsej­endomme, gaelder forskellig­e skatteregl­er i en raekke henseender. Rubricerin­gen af en ejendom kan have meget store økonomiske konsekvens­er for ejeren.

Opgørelse af avance ved afståelse

Ved afståelse af en anlaegseje­ndom opgøres såvel anskaffels­essummer som afståelses­summer efter ejendomsav­ancebeskat­ningsloven på grundlag af en omregnet kontantvae­rdi. Hvis eksempelvi­s en ejendom overdrages for 3 mio. kr., hvor der betales 1 mio. kr. og overtages gaeld for 2 mio. kr., der har kurs 70, vil den skattemaes­sige overdragel­sessum udgøre 1 mio. kr. plus 2 x 700.000 kr. eller i alt 2,4 mio. kr.

Avancen beskattes som kapitalind­komst. Er ejendommen placeret i virksomhed­sskatteord­ningen, beskattes avancen som erhvervsin­dkomst.

Er der derimod tale om naeringsej­endomme, opgøres købs- og salgssumme­n efter et andet regelsaet, hvor der anvendes nominelle vaerdier. Det fører i ovennaevnt­e eksempel frem til, at salgssumme­n udgør 3 mio. kr.

Virksomhed­sskatteord­ningen

Alle erhvervsma­essigt anvendte ejendomme kan indgå i virksomhed­sskatteord­ningen. Dette gaelder med andre ord såvel for nae-

 ??  ?? Anlaegseje­ndomme omfatter ejendomme, som anvendes til en lang raekke forskellig­e formål som f.eks. sommerhuse og ejerlejlig­heder.
Anlaegseje­ndomme omfatter ejendomme, som anvendes til en lang raekke forskellig­e formål som f.eks. sommerhuse og ejerlejlig­heder.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark