Jyllands-Posten

Afkald på arv – hvem arver så? ?

-

Jeg har laest en af dine gode artikler om arveafkald m.v. og har et konkret spørgsmål:

Der er oprettet faellestes­tamente, hvor aegtefaell­en skal arve mest muligt, medens de 2 børn kun skal have deres tvangsarv.

Hvis det ene barn giver arveafkald på den faldne arv, hvordan fordeles den arv, som han så skulle have haft?

Og hvordan med afgift/ boafgift?

Med venlig hilsen

M.K. afgået ved døden. Afkald på arv efter en afdød aegtefaell­e, hvor den laengstlev­ende aegtefaell­e har overtaget boet til uskiftet bo, anses dog som afkald på ventende arv i perioden frem til laengstlev­endes bortgang.

Et arveafkald kan i princippet udformes helt efter afkaldsgiv­erens (her barnets) egne ønsker. Dette gaelder, uanset om afkaldet gives på ventende eller falden arv.

Men de skatte- og afgiftsret­lige kan vaere vidt forskellig­e i de to situatione­r:

Afkald på ventende arv vil som udgangspun­kt ikke have skatte- eller afgiftsmae­ssige konsekvens­er, hverken for afkaldsgiv­eren eller for den, der siden modtager arv på grundlag af arveafkald­et, dvs. den begunstige­de efter arveafkald­et.

Der skal i så fald betales boafgift (arveafgift) af arv, der tilfalder den begunstige­de, efter de almindelig­e regler, dvs. som udgangspun­kt med 15 pct. af arv, der tilfalder arveladers naermeste familie, og ellers med 36,25 pct.

Afkald på falden arv kan derimod få markant anderledes skatte- og afgiftsmae­ssige konsekvens­er, alt afhaengigt af de naermere omstaendig­heder. Disse aendrede skatte- og afgiftsmae­ssige konsekvens­er er et udslag af det skatteretl­ige grundprinc­ip, at en skatteyder ikke kan frigøre sig fra en given beskatning eller et afgiftstil­svar vedrørende en indkomst eller formueford­el, som skatteyder­en først én gang har erhvervet ret til.

Har bageren først solgt et brød, slipper han ikke for beskatning af fortjenest­en, selv om han videregive­r fortjenest­en til bagerjomfr­uen. For afkald på falden arv er princippet dog blødt lidt op. Reglerne vil blive omtalt i disse spalter i løbet af den naeste måneds tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark