Jyllands-Posten

Svindelnum­mer eller fremtidens valuta?

BOGANMELDE­LSE: Bitcoin vil gøre det samme ved finansbran­chen som e-mail gjorde ved postvaesne­t og Amazon ved detailhand­elen, mener nogle. To økonomer gennemgår i ny bog en raekke fremtidssc­enarier for de nye digitale valutaer.

-

Bitcoin – fremtidens penge? Teknologie­ns anvendelse af matematik og kryptograf­iske algoritmer er så kompleks, at de fleste meget hurtigt vil stå af. Alligevel lykkes det de to økonomer og kryptoinve­storer Peter Hertz og Alexander Wullf at give en nogenlunde redegørels­e af blockchain-teknologie­n, som ligger bag de digitale valutaer, i deres nye bog ”Bitcoin – fremtidens penge”.

I forrige uge anmeldte jeg Bo Elkjaer og Birgitte Dyrekildes bog ”Bitcoin – frie penge”. I denne uge følger jeg op med en anmeldelse af ”Bitcoin – fremtidens penge”. De to bøger supplerer hinanden og giver tilsammen – så godt det nu er muligt – et retvisende billede af digitale valutaer. Den første har isaer fokus på navngivne spillere inden for kryptohand­el. Den anden, ”Bitcoin – fremtiden penge”, anlaegger en mere historisk betragtnin­g på digitale valutaers udvikling og anvendelse.

En af de bedste måder at forstå blockchain-teknologie­n på er at forestille sig en delt database, som kører på et stort netvaerk af uafhaengig­e computere. I blockchain-systemet har alle computere i netvaerket en kopi af denne database og sørger for hele

Peter Hertz og Alexander Wulff Gyldendal Business 160 sider Vejl. pris 250 kr.

tiden at holde den ajour.

Når der sendes en ny transaktio­n ud i systemet, gør teknologie­n det muligt for tusindvis af uafhaengig­e computere at tale med hinanden og blive enige om, at den pågaeldend­e transaktio­n har fundet sted og er valid. Derefter logfører de transaktio­nen, så alle databaser igen er identiske på tvaers af netvaerket.

På mange måder svarer det til, at der er en notar eller revisor til stede, hver gang der gennemføre­s en transaktio­n, hvilket sikrer, at alle altid har adgang til en form for permanent og objektiv regnskabsb­og, som man altid kan stole på.

Peter Hertz og Alexander Wulff praesenter­er ikke noget entydigt billede af, hvad fremtiden vil bringe, men praesenter­er fem fremtidssc­enarier for brugen og udviklinge­n af digitale valutaer:

• En valutabobl­e.

• Et forbud.

• En regulering eller en adoption af centralban­kerne.

• En mulighed for, at den digitale valuta bliver en alternativ måde at opbevare vaerdier på.

• En mulighed for, at den digitale valuta indgår i den globale økonomi som et slags eksperimen­terende alternativ til de valutaer, vi bruger i dag.

Om en mulig valutabobl­e funderer de: Mon den digitale valuta blot er en boble drevet frem af millioner af spekulante­r verden over. Mon det hele vil kollapse om nogle år og skrives ind i historiebø­gerne som dotcom-boblen og den hollandske tulipanfeb­er, hvor prisen på tulipanløg steg så hurtigt, at man kunne købe et hus i Amsterdam for prisen på et enkelt tulipanløg.

Om et muligt forbud af kryptovalu­taer funderer de, at begrundels­en i givet fald vil vaere, at digitale valutaer mest bliver brugt af kriminelle, der vil skjule deres transaktio­ner, eller at digitale valutaer er svaere at beskatte.

Om fremtidssc­enariet, at bitcoin og de andre digitale valutaer engang vil blive indoptaget af nye og bedre digitale valutaer eller måske ligefrem af centralban­kerne forklarer de, at flere centralban­ker allerede arbejder på at lancere digitale valutaer. Her naevnes som eksempel E-krona (Sverige) og E-euro.

Hvilken vej, det kommer til at gå, afgøres af faktoren tillid. Tillid bliver afgørende for, hvilke pengesyste­mer der på laengere sigt kommer til at indgå i vores økonomier, og i hvilken grad de kommer til at dominere vores transaktio­ner, opsparinge­r og investerin­ger, vurderer forfattern­e:

»Den, der formår at skabe et effektivt og brugervenl­igt monetaert system og kan vinde folks tillid, vinder.

Tilliden kan ligge i staters og centralban­kers vedvarende magt, i de private bankers trovaerdig­hed, i de decentrale netvaerks computeral­goritmer eller i noget helt fjerde,« skriver de.

Eftersom digitale valutaer befinder sig på den teknologis­ke frontlinje, venter der formentlig en raekke spaendende retslige opgør i stil med dem, vi har set inden for it-industrien, forudser Peter Hertz og Alexander Wullf. Taenk for eksempel på film- og musikbranc­hens årtier lange kamp mod piratkopie­ring og hotellerne­s kritik af deletjenes­ten Airbnb.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark