Jyllands-Posten

BLÅ BOG: MARIKA FREDRIKSSO­N

-

Marika Fredriksso­n bliver ofte spurgt, hvorfor hun egentlig tog jobbet som finansdire­ktør i Vestas. Da selskabets svenske bestyrelse­sformand, Bert Nordberg, ringede til hende for seks år siden, var der flere i hendes omgivelser, der undrede sig over, at hun ikke afviste ham med det samme.

Vestas var i en krise så dyb, at der var tvivl om, hvorvidt selskabet ville overleve.

Det ville ikke ende godt, mente de skeptiske.

Men finansboss­en, der har gjort karriere i svenske industrigi­ganter som Volvo og Gambro, blev overbevist af sin landsmand.

»Jeg vidste jo, hvilken tilstand virksomhed­en var, men da jeg mødtes med Bert Nordberg og den davaerende CEO Ditlev Engel var de meget aerlige og gav det indtryk, at de forstod, at der var brug for en stor forandring, før man kunne lykkes. Og så taenkte jeg, at den klarer jeg.«

Som sagt, så gjort.

I dag sidder Marika Fredriksso­n populaert sagt på et af de største pengebjerg­e i dansk erhvervsli­v.

Fra at vaere på randen af konkurs da hun tiltrådte, er kontantbeh­oldningen i Vestas over 21 mia. kr.

Hun selv og omverdenen har for laengst konkludere­t, at svenske Marika Fredriksso­n og danske Vestas er et godt match. Af flere grunde.

På hendes kontor med udsigt over en vintermørk Ørestad i København tager vi dem én for én.

For det første fandt den i dag 55-årige svensker hurtigt ud af, at hun passede godt ind i en dansk virksomhed. Hun gik godt i spaend med mentalitet­en, forklarer hun.

»Jeg tror, at jeg har haft det nemt med danskere, fordi jeg er meget pragmatisk og tydelig. Og det fungerer fint i Danmark. Min personligh­ed fungerer godt i Danmark.«

Danskerne er ikke bare mere pragmatisk­e og direkte end svenskerne, de er også mere emotionell­e og temperamen­tsfulde, mener Marika Fredriksso­n.

»Lige da jeg var blevet ansat, mødte jeg i lufthavnen en Vestasansa­t, som jeg aldrig havde set før, men som bød mig varmt velkommen. Han var meget ligefrem og imødekomme­nde. Det er man ikke på samme måde i Sverige. Man er lidt mere forsigtig og bange for at traenge sig på,« forklarer hun.

Dernaest passede det Marika Fredriksso­n rigtig godt at komme ind i virksomhed­en, da den var i krise.

»Det handlede kun om at overleve og redde virksomhed­en. Det gjorde det på en måde lettere. Målet var klart, og de fleste andre i virksomhed­en delte det,« siger hun.

Selv om krisen var hård at komme igennem, forstaerke­de den samtidig også flere positive ting i vindgigant­en, som hun var tiltrukket af fra begyndelse­n. Det forklarer Marika Fredriksso­n og når dermed frem til tredje punkt på listen.

Hjertet er med

»Jeg har ikke før arbejdet med så dedikerede mennesker som dem, jeg har mødt i Vestas. Man har hjertet i virksomhed­en og vil rigtig gerne, at det går godt. Dem, som ikke trives ved, at der sker noget hele tiden, de falder fra af sig selv.«

Det lyder måske hårdt – og det er det også, forklarer Marika Fredriksso­n.

Vestas er i en projektbra­nche. Det betyder store opgaver, der lander og kraever alle ressourcer og al tid af de ansatte i perioder.

»Det er hårdt arbejde. Men det er sådan, det er. Hvis man vil arbejde her, er det sådan, det fungerer,« siger hun.

»Men du skal taenke på, at Vestas jo har

Født i 1963 og er netop blevet 55 år.

2013-: Finansdire­ktør i Vestas. 2009-2012: Senior vice president & CFO, Gambro AB.

2008-2009: Senior vice president Finance & CFO, Autoliv Inc.

1996-2008: En raekke af job i Volvo Constructi­on Equipment. Senest CFO.

Før det job hos Vilnius Stiklas, Cafir Trade, Svenska Handelsban­ken AB.

1987: MBA fra Swedish School of Economics (Finland).

Bestyrelse­smedlem i Saab og Sandvik AB.

Privat bor Marika Fredriksso­n på Østerbro. Hendes partner gennem 25 år bor i Sverige, og de ses derfor i weekendern­e. Hun har ingen børn. laert mange ting på den hårde måde. Selskabet har fået et wake-up call, i forhold til hvad der kan ske, når tingene går lidt for hurtigt, f.eks. i forhold til omkostning­er. Man har tilpasset sig en ny realitet, og det har man gjort ekstremt godt.«

Vi når til grund nummer fire: at Vestas gerne vil stå for en grøn omstilling af samfundet, betyder meget for svenskeren.

»I Vestas er man stolt over, at man gør en forskel. Vaerdierne betyder meget,« siger hun.

Så meget, at Marika Fredriksso­n kun ansaetter folk, der braender for baeredygti­ghed og omvendt har afvist at ansaette folk, der f.eks. har haft et job i tobaksindu­strien.

Man skal yde sit bedste

»Det er for mig et tegn på, at man har forkerte vaerdier, og så passer man ikke ind i Vestas. Det er jo en lille ting, men jeg tror, at det er vigtigt. For mig er vaerdierne lige så vigtige som kompetence­r. Det er vaerdierne og det, at man tror på sagen, der betyder, at man yder sit allerbedst­e,« siger finansdire­ktøren.

Og yde sit allerbedst­e, det skal man. Det

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark