Jyllands-Posten

Fredagens aktier: Maersk løftes i håb om løsning på handelskri­g

-

A.P. Møller-Maersk sprang fredag til vejrs, i håb om at handelsstr­iden mellem USA og Kina så småt kan finde ind på et farbart spor mod en løsning.

Håbet om bedre relationer mellem Kina og USA gav stigninger over en bred kam i et marked, der ligeledes kunne glaede sig over en staerk jobrapport fra USA.

I Europa steg aktier, som er følsomme over for toldkrigen, såsom bilproduce­nter og mineselska­ber, og herhjemme var transporta­ktierne Maersk og DSV blandt vinderne op til mødet mellem Kina og USA, der finder sted mandag og tirsdag i naeste uge.

»Stigninger­ne skyldes først og fremmest meldingen om, at USA sender en delegation til Kina. Det vidner om, at der er en fornuftig dialog, og det tager markedet rigtigt godt imod,« siger aktierådgi­ver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Store gevinster

Herhjemme lukkede C25-indekset 2,5 pct. højere i 1020,17. Det er den største stigning, siden indekset blev skabt den 19. december 2016.

Maersks B-aktie steg 5,4 pct. til 8.590 kr., og DSV endte med en gevinst på 3,8 pct. til 444,90 kr.

Ud over håbet om, at forholdet mellem Kina og USA er ved at bløde op, kunne Maersk glaede sig over godt nyt fra ratefronte­n fredag, hvor den ugentlige opgørelse af rateindeks­et Shanghai Containeri­zed Freight Index (SCFI) landede. Det viste en stigning på 3,3 pct., og dermed synes tendensen til stigende rater at holde ved.

Med i toppen var laenge Pandora, men stigningen fortog sig lidt ud på eftermidda­gen, inden aktien endte med en gevinst på 3,7 pct. til 266,90 kr.

»Den har fået laesterlig­e klø, og den ligger nu kun under 270 kr. For få måneder siden var kursen 420 kr., og der var opkøbssnak,« siger afdelingsd­irektør i Sydbank Ole Kjaer Jensen.

Han peger desuden på, at Pandora torsdag led under Apples nedjusteri­ng, der skabte usikkerhed om efterspørg­slen i Kina.

»Men nu er der kommet lidt positive meldinger fra den front i form af mødet mellem USA og Kina og en saenkning af reservekra­vene til de kinesiske banker,« siger Ole Kjaer Jensen.

Løft til Chr. Hansen

Med fremme på det danske marked var også bankaktier­ne Danske Bank og Jyske Bank, der steg henholdsvi­s 4,2 pct. og 4,4 pct. til 133,85 kr. og 244,70 kr.

»Finans er en af de sektorer, der har vaeret hårdt presset, og den re- bounder paent – også ude i Europa,« siger Jyske Banks Martin Munk.

Fra børshusene kom der nyt om Chr. Hansen, der placerede sig lige i midten af C25-feltet efter en stigning på 3 pct. til 589,20 kr. ABG Sundal Collier anbefaler nu, at investorer­ne holder på deres Chr. Hansen-aktier. Banken havde tidligere en anbefaling om at saelge.

Lundbeck, der steg 3,6 pct. til 293,40 kr., indledte et fase 2-forsøg med et potentielt laegemidde­l, der kan behandle de negative symptomer ved skizofreni. Desuden var der nyt om selskabet fra børshuset Jefferies, der skar sit kursmål for aktien til 295 kr. fra 320 kr. Anbefaling­en er uaendret ”hold”.

For GN og William Demant var der oprejsning og stigninger på henholdsvi­s 5,6 pct. og 4,9 pct. til kurserne 260,70 kr. og 187,80 kr. Torsdag faldt de to aktier med henholdsvi­s 3,4 pct. og 4,5 pct. – muligvis som følge af en analyse fra amerikansk­e Bernstein, der saenkede kursmålet for begge aktier.

Blandt sidepapire­rne steg bioteksels­kabet Onxeo med 9,3 pct. til 7,55 kr. Selskabet har identifice­ret praedikati­ve biomarkøre­r for kraeftmidl­et Asidna, der er under udvikling. Det giver bedre mulighed for at udvaelge de bedst mulige forsøgsper­soner til udviklinge­n.

/ritzau/Finans

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark