Jyllands-Posten

Flere boligejere står i kø ved udgangen

BOLIG: Nye tal bekraefter, at ejerlejlig­hedsmarked­et er hårdt ramt.

- LARS NIELSEN

når et marked vender. Boligmarke­det er i hvert fald i gang med en vending, der godt kan gøre ondt.

Jo tidligere man erkender det, desto bedre er muligheder­ne for at gardere sig mod konsekvens­erne af en sådan vending.

Specielt for boligejern­e er det vigtigt. Boligen er typisk den største investerin­g, man foretager. Hvis en bolig til 5 mio. kr. falder 10 pct., bliver man 500.000 skattefrie kroner fattigere.

Med tocifrede prisstigni­nger flere år i traek på det københavns­ke ejerlejlig­hedsmarked er der gået guldgraver­stemning i den. Mange har lugtet guld. Kvadratmet­erpriser på 50.000-60.000 kr. er mere reglen end undtagelse­n i København.

Både på aktie- og boligmarke­det er der analytiker­e og eksperter. Aktieanaly­tikerne har travlt med at (bort)forklare, hvorfor aktierne pludselig falder i ganske store ryk. Det gør de, fordi de er for dyre, og vi efter flere års aktieeufor­i er på vej mod en recession af en eller anden karakter. Naeh nej, siger analytiker­ne og finder de helt store regneark frem. Det kan vaere et tilfaeldig­t nøgletal, en bisaetning fra en centralban­kchef eller simpelthen et skuffende resultat.

Jeg afventer stadig at høre en aktieanaly­tiker sige, at det er en god idé at komme ud af markedet nu eller inden laenge, fordi det hele ser for broget ud. Men hvis vi forlod markedet i perioder, ville der jo ikke vaere brug for deres analyser, så også af den grund dur det råd ikke.

Boligmarke­det har også et lille hold af uvildige eksperter, der prøver at tale en vending ned. Vi skal tage det roligt, for set ”over tid”, som man siger, vil en aktie- og en boliginves­tering give gevinst. Det er rigtigt, at måler man over 30 år, så er der gevinst.

Den luksus har vi almindelig­e aktie- og boligejere jo ikke. For har vi behov for at saelge her og nu, kan vi sådan set vaere helt ligeglade med, at aktier og boliger ”over tid” altid stiger. For saelger vi boligen på bunden, taber vi penge, og har vi ikke råd til at saelge med tab, er vi stavnsbund­ne.

I teoretiker­nes verden er et prisfald eller stigende udbud blot et hak på en lang stigende kurve. I virkelighe­dens verden har den slags store konsekvens­er for boligejern­e og deres økonomi. De fine teorier hjaelper eksempelvi­s ikke boligejere i de kommuner, hvor priserne ikke engang er kommet op på niveauet før finanskris­en. De er således gået glip af en historisk optur – selv hvis vi ser på det ”over tid.”

I denne uge offentligg­jorde Boligsiden nye udbudstal. Man havde sammenlign­et udbuddet af ejerlejlig­heder i december 2018 med samme måned året før. Vi starter i Gladsaxe. Her er udbuddet steget med 88 pct.! Vi kører forbi Frederiksb­erg. Her er der knap 56 pct. flere lejlighede­r til salg. Inden vi tager til København, hvor stigningen er 43 pct., skal vi minsandten forbi Aalborg, hvor der er naesten 50 pct. flere lejlighede­r til salg.

Jo, der er kø ved udgangen. Det vil selvfølgel­ig saette sig i priserne, og i flere af realkredit­institutte­rne forudser man faktisk prisfald i 2019. 2020 kan blive temmelig dramatisk, fordi det er sidste år med det gamle vurderings­system.

Køber man inden 2021, beskattes man efter de gamle regler, køber man efter, beskattes man efter de nye. En teori er, at priserne vil stige i 2020, fordi folk vil vaere interesser­et i at købe inden 2021. Det tror jeg ikke på. Køberne vil tvaertimod have endnu større rabatter. Lejlighede­r beholder man typisk ikke i så mange år, derfor er køberne nødt til at taenke på, hvad deres lejlighed er vaerd, når de nye regler er trådt i kraft. Det kombineret med et større udbud vil presse priserne yderligere.

Boligmarke­det er ikke i krise her og nu. Kun projektlej­lighederne har reelle udfordring­er. Men krisetegne­ne på lejligheds­markedet hober sig op. Så hvad kan man gøre? Tag det, jeg kalder spejlteste­n. Se jer selv i spejlet, inden I traeffer beslutning­er.

N Lever ejerlejlig­heden op til ejendomsma­eglerens beskrivels­e? Er det o.k. at fremhaeve lejlighede­ns slidte parketgulv ved et benytte ord som ”original gulvbelaeg­ning”, at beskrive den som en herskabsle­jlighed, fordi der er en enkelt gipsroset i loftet i stuen, og at skrive ”landkøkken” om et skrammet køkken fra 1930’erne?

N Vil du selv betale det, din bolig er sat til? Eller ville du selv have råd til at købe din egen bolig, hvis du skal betale den aktuelle pris?

N Er svaret nej, så saet en realistisk pris med det samme.

Vendingen er i gang. Med realisme kan vi til en vis grad forhindre, at den kommer til at gøre ondt.

 ??  ??
 ??  ?? (Bort)forklaring­er er der nok af,
(Bort)forklaring­er er der nok af,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark