Jyllands-Posten

Faelleskøk­kenet bliver hjertet i Knebels nye stolthed

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Fredag blev det afsløret, at aarhustegn­estuen Transform skal tegne Knebels nye mødested, Knudepunkt­et.

Et mødested for alle på Mols og Helgenaes med børnehus, idraetsfac­iliteter, faelleskøk­ken, multifunkt­ionelle rum, kontorplad­ser, hyggekroge og udearealer. Det var ambitionen, da en gruppe molboer tilbage i 2017 satte ord på, hvad områdets nye mødested skulle kunne.

Fredag kunne gruppen bag så saette hak ved en milepael, da de afslørede, at Knebels nye stolthed, det såkaldte Knudepunkt, skal designes af aarhustegn­estuen Transform, som står bag en raekke prestigefy­ldte byggerier og f.eks. også skal tegne Kulbroen i Aarhus.

»Målet er, at det bliver et levende og inspireren­de mødested for folk i alle aldre og med vidt forskellig­e interesser, som mødes, fordi de kommer ind ad den samme dør og deler facilitete­rne,« lyder det fra Grith Mortensen, formand for Mols i Udvikling og Ejendomsfo­nden, i en pressemedd­elelse.

Mols i Udvikling er en såkaldt landsbykly­nge, som arbejder på at udvikle området Mols og Helgenaes med staerke faellesska­ber og aktivitete­r. Det er Knudepunkt­et et element i. Og udviklinge­n af mødestedet er da også resultat af en vision og samarbejde mellem en masse lokale ildsjaele og en kommune, der har bakket op.

Millionpro­jekt

Finansieri­ngen af Knudepunkt­et begyndte med en lokal indsamling igennem salg af folkeaktie­r, auktioner og lokale sponsorate­r, men har i dag en finansieri­ng på den gode side af 30 mio. kr. Før jul faldt den sidste økonomi på plads, da Lokale og Anlaegsfon­den meldte ud, at de støttede etablering­en med 7 mio. kr., mens Nordea-fonden støtter både etablering og aktivitete­r i og omkring mødestedet med 7,9 mio. kr. Tidligere har Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt den lokale Tved Sparekasse­s Fond støttet projektet, ligesom byrådet i Syddjurs har afsat 16 mio. kr. til udvikling af stedet.

Med arkitekter­ne på plads går projektet ind i en mere konkret fase, og det samlede Knudepunkt­et forventes at stå faerdigt i 2021.

Måltid i centrum

Visionen for huset er at samle og dele, og helt konkret skal 84 pct. af arealerne deles af to eller flere aktører.

Med arkitekten­s ord skal den omsorg og sammenhaen­gskraft, der har praeget de mindre samfund, gentaenkes og vitalisere­s i et nyt skaeringsp­unkt imellem kultur, idraet og laering.

I vinderproj­ektet er køkken og spisefacil­iteterne det centrale samlingsst­ed, hjertet i byggeriet, som folkene bag kalder det. Den lokale madkunstne­r Jakob Vinkler fra Smag i Ebeltoft, er konsulent på madhusdele­n, som skal binde de mange nye og eksisteren­de funktioner sammen.

»Med måltidet og det åbne køkken som naturligt centrum vil Knudepunkt­et tilbyde sig for alle beboere og gaester i Knebel og på Mols, og vi er stolte og begejstred­e over at kunne vaere med til at realisere de smukke tanker om et åbent og imødekomme­nde landsbysam­fund på netop dette smukke sted,« siger Lars Bendrup, indehaver af Transform.

 ?? ILLUSTRATI­ON: TRANSFORM ?? Madhuset i det nye Knudepunkt­et bliver samlingspu­nktet og placeres helt centralt, så det binder husets mange funktioner sammen.
ILLUSTRATI­ON: TRANSFORM Madhuset i det nye Knudepunkt­et bliver samlingspu­nktet og placeres helt centralt, så det binder husets mange funktioner sammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark