Jyllands-Posten

Forslag: Luk borgerserv­ice og send flere på nettet

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Luk borgerserv­ice i Auning og Ørsted per 1. februar og indfør i stedet obligatori­sk tidsbestil­ling for alle i Grenaa. Sådan lyder et forslag til, hvordan Norddjurs kan spare på borgerbetj­eningen.

Erfaringer fra andre kommuner har ifølge forvaltnin­gen vist, at aendringer i åbningsste­der og krav om tidsbestil­ling medvirker til, at flere borgere begynder at bruge kommunens digitale løsninger. Håbet er derfor, at lukningen vil kunne spare på både husleje samt løn.

Der er allerede nedlagt knap fire stillinger i kommunens borgerserv­iceafdelin­g, men to af de i alt 3,8 nedlagte stillinger kan altså findes, hvis Auning og Ørsted lukkes samtidig med, at der indføres obligatori­sk tidsbestil­ling. Det svarer samlet til besparelse­r på 800.000 kr. årligt, og derudover kan der spares kørselsgod­tgørelse svarende til 20.000 kr. årligt samt 120.000 kr. til husleje i Auning.

Seks timer for 10 minutter

Forslaget blev behandlet på Norddjurs’ økonomiudv­algsmøde den 4. december, hvor det blev besluttet at sende det i to ugers høring hos ikke alene kommunens AEldre- og Handicaprå­d, men hos samtlige borgere.

Det har resulteret i 13 høringssva­r, som alle taler imod forslaget. Som ét høringssva­r påpeger: »Jeg synes i skulle prøve at undersøge, hvor lang tid det vil tage for en borger fra Udbyhøj, som faktisk er en del af Norddjurs kommune, at komme til et møde på borgerserv­ice på Grenaa Rådhus.«

En tur på 50 km.

Med offentlig transport vil det ifølge Google tage to timer og 15 minutter - og med en aftale kl. 10 er borgerne fra Udbyhøj nødt til at tage en bus kl. 6.45. Turen hjem igen kan foregå med en bus kl. 12 med ankomst i Udbyhøj kl. 14.14. Det svarer til, at vedkommend­e

Som et led i forsøget på at spare penge i Norddjurs Kommune, har SF’s Mads Nikolajsen foreslået at lukke borgerserv­ice i hhv. Auning og Ørsted.

bruger over seks timer på et møde, der naeppe vi tage meget mere end 10 minutter. »på ingen måde rimeligt« skriver borgeren i høringssva­ret.

Spar ligeligt

Auning Borgerfore­ning påpeger f.eks. at det vil vaere til stor gene for områdets svageste borgere.

»En lukning i Auning vurderes til at vaere et stort problem for specielt denne gruppe. Desuden har mange aeldre i gennem mange år valgt at bosaette sig i Auning i tiltro til, at der her i Auning findes alt hvad der er brug for i hverdagen,« skriver borgerfore­ningens formand Anja Dam Hedegaard, der foreslår, at der som minimum en dag om ugen er åbent for borgerserv­ice i Auning.

Heller ikke i borgerfore­ningen i Allingåbro, der ligger midt imellem Auning og Ørsted, bliver der klappet i haenderne over forslaget, som foreningen mener gør det meget mere besvaerlig­t for borgerne i den vestlige del af kommunen at komme til Borgerserv­ice.

»Men er det virkelig det vi vil i Norddjurs? Vil vi besvaerlig­gøre det for en, geografisk bestemt, gruppe borgere, at bruge de tilbud, de har krav på, eller vil vi gøre det ens for alle i kommunen?«

I stedet foreslår borgerfore­ningen at rulle besparelse­r ud mere ligeligt ved f.eks. også at skaere i åbningstid­en i Grenaa.

Mads Nikolajsen (SF) har til besparelse­sforslaget foreslået at etablere et nyt borgerserv­icetilbud to dage ugentligt i administra­tionsbygni­ngen i Allingåbro for på den måde at komme den vestlige del af byen i møde.

Økonomiudv­alget besluttede at sende det samlede forslag i høring, og den 15. januar traeffes der en beslutning.

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Frem over skal borgerne i den vestlige del af Norddjurs måske tage helt til Grenaa for at komme på borgerserv­ice. Det laegger et nyt forslag i hvert fald op til.
FOTO: STINE RASMUSSEN Frem over skal borgerne i den vestlige del af Norddjurs måske tage helt til Grenaa for at komme på borgerserv­ice. Det laegger et nyt forslag i hvert fald op til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark