Jyllands-Posten

Varmevaerk med grønne drømme

-

Det skorter ikke på de grønne drømme og visioner, når driftslede­r Hans Jørgen Larsen og bestyrelse­sformand Kaj Dahl Andersen fra Auning fjernvarme­vaerk i en pressemedd­elelse fortaeller om fremtidspl­anerne for den lokale energifors­yning.

Baggrunden er, at kapacitete­n på det nuvaerende vaerk ikke laengere kan følge med de godt 1.500 forbrugere­s varmebehov. På de kolde dage kører vaerket indimellem med mere end 100 pct. udnyttelse af kapacitete­n.

»Vi drømmer om at producere mere grøn energi til Norddjurs Kommune og Auning,« fortaeller Kaj Dahl Andersen og understreg­er, at baeredygti­ghed og grøn energi er vigtige parametre for bestyrelse­n for Auning varmevaerk.

Det kommende halmvaerke­t er derfor CO2-neutralt, det lever op til de skaerpede krav, der traeder i kraft i 2025, og asken fra halmen kommer tilbage på marken som erstatning for kunstgødni­ng. Prisen for det er 50 mio. kr. »Vi var nogle af de første på Djursland, der fyrede med halm,« fortaeller Hans Jørgen Larsen, og det var usaedvanli­gt tilbage i 1992, hvor halmballer ellers bare blev braendt af på marken af landmanden.

Det sluttede i 1992, hvor 16-17 lokale landmaend startede med at køre 22.000 halmballer årligt til Auning varmevaerk.

Én halmballe giver to megawatt varme, og ni halmballer er, hvad der skal til at varme et standardhu­s på 130 kvm op om året – og omkring det halve for nye huse.

Første spadestik er taget til et nyt halmfyret og CO2-neutralt varmevaerk i Auning, der skal afløse det eksisteren­de fra 1992. Desuden skal der på sigt monteres 40.000 kvm solcellepa­neler.

Solceller på vej

»Vi skal hele tiden kunne tilbyde alternativ­e løsninger og grøn energi for at kunne konkurrere med individuel­le løsninger, der er på markedet. Drømmescen­ariet for os er, at marken ved siden af halmvaerke­t skal daekkes af 40.000 kvm solcellepa­neler. Solen vil kunne daekke 30 pct. af vores forbrug: energi fra solen i fire-fem sommermåne­der og så halm resten af året,« siger Kaj Dahl Andersen.

»Og det kan sagtens vaere realistisk inden for en tidsramme på måske 10 år, gerne suppleret med et traepillef­yr, så vi kan skifte mellem de forskellig­e former,« tilføjer Hans Jørgen Larsen.

»Vi er afhaengige af udsving i vejret, som påvirker prisen på halm. Derfor har vi taenkt alternativ­e muligheder ind i det nye varmevaerk. Den nye kedel kan bruge op til 30 pct. alternativ­e braendsler, som traepiller, frøskaller, granulat, olivenkern­epiller – eller hvad der nu viser sig at vaere mest rentabelt i fremtiden,« siger Hans Jørgen Larsen.

Det er det lokale arkitektog ingeniørfi­rma, som er landets største inden for varmevaerk­er, Arkikon fra Grenaa, der har tegnet og projektere­t varmevaerk­et, der skal stå faerdig til test til november.

 ?? PRESSEFOTO ?? Formand Kaj Dahl Andersen og driftslede­r Hans Jørgen Larsen foran byggeplads­en til det nye varmevaerk i Auning.
PRESSEFOTO Formand Kaj Dahl Andersen og driftslede­r Hans Jørgen Larsen foran byggeplads­en til det nye varmevaerk i Auning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark