Jyllands-Posten

Cyberoprus­tning skal beskytte sårbare områder som sundhed og energi

Regeringen lancerer 68 tiltag, der skal beskytte sårbare sektorer mod cyberangre­b. Men der er strid om finansieri­ngen.

- JESPER KONGSTAD

Med en markant oprustning af cyberforsv­aret skal sundhedsom­rådet, energifors­yningen og øvrige sårbare områder i Danmark beskyttes bedre mod truslen fra cyberangre­b, som i vaerste fald kan koste menneskeli­v og lamme dele af samfundet. Sådan lyder løftet fra forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V) og innovation­sminister Sophie Løhde (V), der mandag offentligg­ør seks nye cyberstrat­egier med i alt 68 konkrete initiative­r, som skal ruste saerligt udvalgte sårbare sektorer mod digitale angreb fra it-kriminelle og fjendtlige stater.

De nye strategier, som daekker sundhed, energi, tele, transport, finans og søfart, indebaerer også, at der i hver sektor etableres saerlige enheder for cyber- og informatio­nssikkerhe­d, ligesom en ny national styregrupp­e skal knytte indsatsen sammen.

»Det handler om liv og død. Hvis f.eks. vores sygehuse lammes af et cyberangre­b, må livsvigtig­e operatione­r aflyses,« siger Sophie Løhde, der henviser til, at et cyberangre­b i 2017 lammede britiske hospitaler, så 19.000 behandling­er måtte aflyses.

De nye strategier er en central del af den nationale strategi for cyber- og informatio­nssikkerhe­d, som regeringen lancerede sidste år. Ifølge Claus Hjort kan cyberangre­b fra f.eks. Rusland »udrette lige så meget skade som et konvention­elt militaert angreb eller terror«, og de kan undergrave befolkning­ens tillid til, at samfundet beskytter den.

Ifølge regeringen skal de seks sektorer selv betale for alle de nye tiltag, og det skaber allerede nu usikkerhed om strategien for sundhedsva­esnet. Af strategien fremgår det, at finansieri­ngen endnu ikke er på plads for 8 af 17 nye tiltag. Ifølge formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), kan regionerne ikke løfte opgaven alene.

»Hvis man ikke ønsker, at vi skal flytte penge fra patientbeh­andlingen til cybersikke­rhed, skal området tilføres flere penge,« siger Stephanie Lose.

Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) fastholder, at regionerne selv skal afholde udgifterne, men bekraefter også, at der er en raekke ufinansier­ede tiltag, og at det senere kan blive nødvendigt at forhandle om flere penge.

Danske Regioner og kommunerne har selv vaeret inddraget i arbejdet med sundhedsst­rategien. Strategier­ne er udarbejdet af seks ministerie­r i et samarbejde med centrale aktører i de enkelte sektorer. I energistra­tegien er energi, gas og varmeselsk­aber f.eks. blevet inddraget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark