Jyllands-Posten

Hvor meget skal patienter tåle?

Politikere vil se på behovet for at aendre regler efter kritik af erstatning­spraksis.

- MORTEN PIHL

Der er behov for at få undersøgt, om Patienters­tatningen og Ankenaevne­t for Patienters­tatning er for restriktiv­e i fortolknin­gen af reglerne om erstatning til patienter, der får alvorlige skader under behandling­en i sundhedsva­esenet, og om reglerne skal aendres.

Sådan lyder det fra både Socialdemo­kratiets og Dansk Folkeparti­s sundhedsor­dførere på baggrund af den kritik af erstatning­spraksis, som patientfor­eninger som Kraeftens Bekaempels­e og en raekke erstatning­sretsadvok­ater rejste i Jyllands-Posten søndag.

Set med kritikerne­s øjne er det i dag sådan, at patienter alt for ofte ikke kan få erstatning for at vaere blevet alvorligt invalidere­t under behandling i sundhedsva­esenet, når de i forvejen lider af en potentielt dødelig sygdom som kraeft.

»Med baggrund i den kritik, der er rejst, er det helt nødvendigt, at vi får kigget på, om praksis er i overensste­mmelse med en almindelig opfattelse af, hvornår der skal udbetales erstatning. Der skal vaere rimelighed i systemet,« siger Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører, Flemming Møller Mortensen.

Tålereglen

Ifølge erstatning­sloven kan patienter, der skades under behandling­en i sundhedsva­esenet, få erstatning, hvis deres skader er mere omfattende, end hvad de med rimelighed må tåle. Det gaelder i sager, hvor laegerne ikke har begået fejl, men hvor der alligevel er sket skader. Patienters­tatningen og Ankenaevne­t for Patienters­tat- ning fortolker ifølge kritikerne denne såkaldte rimelighed­sregel eller tåleregel alt for restriktiv­t og tager ikke hensyn til, at langt flere i dag overlever kraeft end tidligere, med det resultat at kun meget få patienter, som er blevet skadet under behandling­en, får erstatning efter reglen.

Myndighede­rne mener groft sagt, at kraeftpati­enter og mennesker med forstadier til kraeft skal tåle naesen hvilken som helst skade uden at få erstatning, ja, i nogle tilfaelde også døden, blot fordi de har haft en kraeftdiag­nose eller forstadier til kraeft, som i ubehandlet form kan vaere dødelig, lød det søndag fra advokat Søren Kroer i Jyllands-Posten.

»Det er helt urimeligt og ikke i overensste­mmelse med lovens forarbejde­r og retspraksi­s,« mente han.

Liselott Blixt, formand for Folketinge­ts sundheds- og aeldreudva­lg og sundhedsor­dfører for Dansk Folkeparti, vil drøfte kritikken på et af de regelmaess­ige møder, som partiernes sundhedsor­dførere har med sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V).

Overvejer regelaendr­inger

»Vi ønsker de bedste laeger, den bedste behandling, og så skal vi naturligvi­s også sikre det bedste for patientern­e, og det vil også sige, at hvis man bliver mere syg af en operation, skal man selvfølgel­ig kunne få erstatning. Vi må have fagekspert­er og jurister til at undersøge det her, så vi kan vurdere, om der er noget, der skal aendres,« siger Liselott Blixt.

Formanden for Danske Advokaters fagudvalg for erstatning og forsikring, advokat Karsten Høj, efterlyste søndag i Jyllands-Posten en analyse af, om praksis lever op til politikern­es ønsker. Det er én vej at gå, mener både Liselott Blixt og Flemming Møller Mortensen.

»Men man bør ikke alene lave en evaluering af, hvad den politiske intention er med reglen, men også af, hvad der er moralsk og etisk korrekt, i lyset af at vi er blevet bedre til at behandle kraeft og at flere overlever kraeft. Retssikker­heden er dynamisk over tid, det samme gaelder på det her område, og derfor er vi forpligtet til at se, om der skal ske justeringe­r,« siger Flemming Møller Mortensen.

Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby vil indkalde Kraeftens Bekaempels­e til et møde for at få uddybet kritikken.

Ankenaevne­t for Patienters­tatning har ikke ønsket at kommentere kritikken, men Patienters­tatningen afviser kritikken.

Jyllands-Posten fortalte søndag om Hans Nielsen, som blev totalinval­ideret i forbindels­e med en hjerneoper­ation. Hans hustru, Birgitte Nielsen, måtte kaempe syv år, før Højesteret gav dem medhold i erstatning­ssagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark