Jyllands-Posten

DISSE VARER BØR DU UNDGÅ

-

Undgå at købe disse ting på Wish og andre lignende websites:

Elektriske produkter – de kan vaere brandfarli­ge.

Legetøj, børnetøj og babyudstyr – manglende hensyn til sikkerhed og skadelige stoffer.

Køkkenreds­kaber – skadelig kemi kommer i direkte kontakt med din mad.

Kosmetik, plejeprodu­kter, tøj og rengørings­artikler – kan indeholde skadelige kemiske stoffer, der er hormonfors­tyrrende og allergifre­mkalende.

»Jeg ved godt, at der ikke er de samme krav som herhjemme, men jeg er ikke så ”hys” med sådan noget, og hvis man bruger sin sunde fornuft og f.eks. vasker tøjet et par gange, inden man bruger det, sker der ikke noget. Vi har naesten kun haft gode oplevelser,« siger hun.

Fragten på varerne fra Kina er steget i pris. Det har betydet, at Janni Hansen Jørgensen har købt faerre ting de seneste måneder:

»Før kunne jeg købe en bluse til 7 kr., og så kostede det 7 kr. i fragt. Det kan jeg jo ikke engang starte bilen og køre hen i en butik for.«

Prøver makeup på hånden

Den 24-årige Sabrina Skov Frederikse­n fra Gellerup ved Herning har købt masser af ting på Wish, bl.a. havfruepud­er med glitter, »sukkerstae­nger« i plastic, en pude, der kan skifte farve, regnbuefar­vet bestik, som ikke kan tåle at komme i opvaskemas­kinen, »for så går farven af«, gardiner til sønnens vaerelse og makeup til sig selv.

»Jeg ved godt, at det bliver frarådet, og at man kan få en allergisk reaktion, men jeg

åå den først, og der er aldrig sket noget ved det,« siger hun og fortsaette­r:

»Man kan lugte, at laebestift­erne lugter lidt anderledes og sidder mere fast, end dem man får herhjemme. Det er fint nok, at der bliver advaret imod det, men jeg synes, at det er mit eget ansvar, at jeg bruger dem alligevel,« siger hun.

Hun synes, at det er fint, at nye købere på Wish bliver advaret om, at der kan vaere en risiko – ikke mindst når det gaelder elektriske produkter, som skal i en stikkontak­t:

»Jeg har hørt om, at lamper er gået i brand, fordi de har vaeret taendt for laenge. Men jeg har ikke vaeret ude for noget negativt. Jeg laeser anmeldelse­rne først, og jeg ved, hvad jeg skal kigge efter.«

Milliardae­rer på Wish

Wish har hovedsaede i San Francisco og har – ifølge eget udsagn – op mod en halv milliard kunder. Selv om varerne er billige, er stifterne, Peter Szulczewsk­i og Danny Zhang, for laengst blevet mangemilli­ardaerer på forretning­en.

Wish blev stiftet i 2011. Det første, der blev solgt, var en maskine til at riste skumfiduse­r på. Maskinen kostede 20 dollars og blev et salgshit. Det overbevist­e stifterne om, at der var et marked for helt billige produkter.

De kinesiske produkter, man kan købe hos Wish og andre netbutikke­r med billige kinesiske varer, er blevet kritiseret for at vaere i dårlig kvalitet. Forbrugerr­ådet Taenk indkøbte 25 produkter og testede dem. 10 af dem blev betegnet som direkte farlige. På baggrund af det opfordrer vicedirekt­ør Vagn Jelsøe, Forbrugerr­ådet Taenk, til forsigtigh­ed og understreg­er, at man skal vaere opmaerksom på, hvad man køber.

Det er tilsynelad­ende ikke overrasken­de for kunderne.

Den 44-årige Heidi Nygren Christense­n fra Hirtshals har handlet på Wish i fem år. Hun konstatere­r, at der er mange penge at spare, men at kvaliteten ikke er lige god.

Sorte ører

»Jeg har købt rigtig meget – strømper, T-shirts, rammer, vanter og plakater med Elvis – ham er jeg fuldstaend­ig vild med. Og jeg har købt køkkengrej, men jeg var ikke tryg ved at bruge det til fødevarer.«

Det bedste køb, hun har gjort, er materialer til et stort billede med perler, som forestille­r hendes kat.

Hun indsendte et foto af katten og modtog et laerred med et print af fotoet samt en masse perler i farver, der passede til farverne på trykket. Det kostede 79 kr.

»Så skulle jeg selv saette de mange tusind perler på. Det tog tid, men det var hyggeligt.«

Det vaerste, hun har købt, er smykker.

»Der var nogle øreringe, som jeg smed i skraldespa­nden. Jeg var helt sort på ørerne efter at have haft dem på i 24 timer. Men hvad kan man forvente for 9 kr.?«

I et skriftligt svar fra Wish forklarer en medarbejde­r fra kundeservi­ce, at man arbejder hårdt på at få fjernet de varer fra Wish, som ikke er i orden:

»Vi på Wish undskylder over for vores kunder, hvis der er den slags produkter på vores platform.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark