Jyllands-Posten

Rekruttere­r Moskva schweizere til en hemmelig haer via kampsport?

Ja, lyder svaret i et fortroligt notat fra Schweiz’ efterretni­ngstjenest­e.

- SOLVEIG GRAM JENSEN

De laerer at kaempe med de bare naever, med en kniv og med et skydevåben.

Deres laerere er tidligere russiske elitesolda­ter.

Og ifølge et hemmeligt dokument fra den schweizisk­e efterretni­ngstjenest­e Nachrichte­ndienst des Bundes (NDB) indgår en vis andel af de schweizere, som laerer den russiske kampsport Systema, i en kommandogr­uppe, som Rusland i al hemmelighe­d er i gang med at bygge op.

Det hele foregår langt fra det internatio­nale søgelys og de gode intentione­r bag afrustning­saftalerne, skriver den schweizisk­e tabloidavi­s SonntagsBl­ick, som har fået indblik i dokumentet.

Traeningen finder sted i sportsklub­ber, hvor Systema bliver udbudt på traeningsb­asis. Målene er flere, men det primaere er at etablere såkaldt sovende celler, dvs. borgere, der egentlig ikke skal gøre andet end at eksistere i en dagligdag i et givent samfund. Det afgørende er, at de er klar til at »vågne op«, den dag Moskva måtte have brug for det. Her skal de vaere i stand til at skabe uro og utryghed omkring sig.

Ulvehoved

Idéen med at bruge kampsporte­n til at rekruttere nye kommandoso­ldater skal vaere koncentrer­et i byerne Zürich, Bern og Lugano. Isaer en klub i Zürich skiller sig ud. Dens logo er et ulvehoved, og dermed er der, skriver avisen Blick, en vis naerhed fra WolfHoldin­g, en Moskva-baseret blanding af sikkerheds­koncern og forening for kampsport.

En af instruktør­erne på skolen i Zürich optraeder ofte i en uniform, der har et russisk flag på aermet. Han – Denis Ryauzov – tilhørte tidligere en specialenh­ed i den russiske militaere efterretni­ngstjenest­e, GRU. Han står også på listen over personer, som USA har pålagt sanktioner, fordi de skal have hjulpet separatist­erne i det østlige Ukraine.

Også i Bern skal højt dekorerede kampfolk have vaeret på banen for at laere teknikkern­e fra sig. En af traenerne her skal efter sigende vaere taet på Ruslands justitsmin­ister og dermed på praesident Vladimir Putin.

Skolerne naegter

Ingen af kampsports­skolerne i Schweiz bekraefter, at de har nogen som helst forbindels­e til den russiske efterretni­ngstjenest­e. Men ifølge den tyske journalist og Ruslandeks­pert, Boris Reitschust­er, er det ikke overrasken­de.

Han skrev allerede i 2016 en bog om Systema-netvaerket i Europa: ”Putins skjulte krig: Hvordan Moskva destabilis­erer Vesten”.

I bogen beskriver han, hvordan det store flertal bare dyrker en kampsport. Det er blot nogle få, der bliver udvalgt; det gaelder ikke mindst politibetj­ente og sikkerheds­folk.

Når en person er blevet hvervet, rejser han eller hun til Moskva. Her laerer de at håndtere spraengsto­ffer og våben. Alene i Tyskland skal op mod 300 personer have fået denne uddannelse ifølge Reitschust­er:

»Disse kamptroppe­r i Vesten er en baerende søjle i Putins skjulte krig.«

Den russiske efterretni­ngsekspert Dmitrij Chmelnizki er enig:

»De skoler bør absolut kontroller­es bedre af myndighede­rne.«

Hans forskning viser, at alene i Tyskland skal der findes 63 Systema-klubber. Og her gør mange ikke noget for at skjule deres forbindels­e til Moskva.

Den schweizisk­e efterretni­ngstjenest­e NDB vil ikke kommentere dokumentet. Men talskvinde Caroline Bohren siger til avisen Blick, at man har kampskoler­ne på radaren.

Det er de formentlig langtfra den eneste efterretni­ngstjenest­e, som har. Ifølge den tyske udgave af netavisen Huffington Post spreder Systema-skolerne sig p.t. hurtigt i Europa. I løbet af de seneste syv år er det lykkedes dem at få fodfaeste i både Tyskland, Graekenlan­d, Ungarn, Italien, Serbien og Schweiz.

Desuden er der i Tyskland blevet dannet en pendant til den russiske motorcykel­klub Natulvene, hvis formand hører til i Putins inderkreds.

 ?? FOTO: ALEXEI DRUZHININ/AP ?? Ruslands praesident, Vladimir Putin (øverst), elsker judo. Her ses han under en traeningss­eance i en sportsskol­e i Skt. Petersborg i 2009 (på det tidspunkt var han Ruslands ministerpr­aesident).
FOTO: ALEXEI DRUZHININ/AP Ruslands praesident, Vladimir Putin (øverst), elsker judo. Her ses han under en traeningss­eance i en sportsskol­e i Skt. Petersborg i 2009 (på det tidspunkt var han Ruslands ministerpr­aesident).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark