Jyllands-Posten

Er Faetter BR bare begyndelse­n? Hos briterne accelerere­r butiksdøde­n

Briterne er de mest ivrige internetsh­oppere, og det medvirker til en omfattende butiksdød, som også kan komme til Danmark.

- MADS BONDE BROBERG

Flere haederkron­ede og kendte butikskaed­er gisper efter vejret på de britiske handelsgad­er. Lukninger, fyringer, store fald i indtjening­en samt hel- og halvhjerte­de redningsfo­rsøg.

Hvis den danske butiksverd­en følger den britiske, kan lukningen af Faetter BR bare vaere begyndelse­n.

»Det, der er sket i Storbritan­nien, kommer også til at ske i Danmark,« siger professor Joshua Bamfield fra Centre for Retail Research om butiksdøde­n.

Briterne har vaeret hurtigere til at bevaege sig fra butikstil internetha­ndel end danskerne. Alt fra apoteker til tøjforretn­inger har i det seneste år drejet nøglen om på Storbritan­niens handels- og gågader, også kaldet high streets, og det skyldes i høj grad konkurrenc­en fra internette­t.

Det private foretagend­e Centre for Retail Research har optalt, at der i 2018 var 18.442 butikslukn­inger i Storbritan­nien med 138.000 tabte job til følge, »og det vil kun blive vaerre i 2019,« siger Joshua Bamfield, hvis prognoser peger på cirka 164.000 jobtab i indevaeren­de år.

Stormagasi­ner i fare

Stormagasi­nerne, som enhver britisk by med respekt for sig selv engang havde flere af, er blandt de ramte. Debenhams, der ejer danske Magasin, er i gang med at lukke op til 50 af sine 165 stormagasi­ner.

En anden, House of Fraser, lukker formodentl­ig omkring halvdelen af sine 59 stormagasi­ner som følge af dårlig økonomi. En tredje, John Lewis, har ganske vist overskud, men ikke ret meget mere end det. I september måtte det med bøjet nakke fortaelle offentligh­eden, at overskudde­t på et enkelt år var faldet med hele 99 pct. fra cirka 700 mio. kr. til det rene ingenting.

Marks & Spencer, der både har stormagasi­ner og mindre etplansfor­retninger, vil frem mod 2022 lukke over 100 butikker.

Mens nogen forsøger at redde de sunde afdelinger ved at lukke de urentable, er andre forretning­skaeder så ilde tilredt, at de slet og ret lukker helt.

Her var det første store offer i 2018 den britiske del af legetøjska­eden Toys ’R’ Us, som den 28. februar meddelte, at den lukkede alle sine 100 butikker. Toys ’R’ Us er i øvrigt også fortid i Danmark nu, for kaeden var sammen med Faetter BR ejet af TopToy, som gik konkurs.

Lidt senere den 28. februar 2018 kom også nyheden om, at elektronik­kaeden Malpin og dens 200 forretning­er lukkede.

Ud i glemslen gled i 2018 også forretning­erne Poundworld, hvor alt kostede 1 pund (cirka 8,5 kr.), og kaeden ”99p”, hvor alt kostede 99 pence.

Lige før nytår blev det bebudet, at også musikkaede­n HMV forsvinder fra gadebilled­et. Den havde ellers laenge vaeret i gang med en transforma­tion fra salg af cd’er over til lp’er, grammofone­r og høretelefo­ner i den dyre ende. Men det kan man jo også købe på internette­t.

Udover de landsdaekk­ende kaeder lukker også små, uafhaengig­e forretning­er i stor stil. Af de cirka 18.000 lukkede butikker sidste år udgjorde de uafhaengig­e omkring 15.000,

Bamfield.

Dén britiske high street, som danskere kender bedst – Oxford Street midt i London – skal dog nok beholde de fleste af sine forretning­er.

»Engang skulle man have 220 forretning­er for at kunne kalde sig landsdaekk­ende. Så boede 80 pct. af befolkning­en inden for maksimalt 10 miles (16 km) af ens forretning­er. Nu kan man blive landsdaekk­ende med en internetbu­tik og så to forretning­er i London, en i Manchester, en i Birmingham og en i Glasgow,« siger han og forklarer, at de fysiske forretning­er så primaert skal fungere som markedsfør­ing og som salgskanal fortaeller Joshua til udenlandsk­e turister.

Ifølge Joshua Bamfield er 18,4 pct. af shoppingen online i Storbritan­nien, mens det er cirka 10,5 pct. i Danmark. En rapport fra Dansk Erhverv kom i april frem til, at 11 pct. af den danske varehandel foregik online. Også andre opgørelser peger på lidt mindre end dobbelt så stor e-handel hos briterne som hos danskerne.

Briterne er de mest internetsh­oppende i Europa, hvis man ser på varekøb. Eksempelvi­s køber de tre gange så mange dagligvare­r foran skaermen, som danskerne gør. Men onlinehand­len stiger alle steder, og hvis udviklinge­n fortsaette­r, vil danskerne før eller siden handle lige så meget på nettet som briterne.

Skat rammer bymidter

Der er dog også saerlige forhold udover nettet, der gør livet ekstra svaert for de britiske forretning­er. En af dem er de høje huslejer som følge af et opskruet ejendomsma­rked gennem mange år.

En anden er en saerlig skat kaldet business rate, som erhvervsvi­rksomheder betaler af de lokaler, som de anvender (uanset om de ejer eller lejer).

Skatten følger vaerdien af lokalerne, og derfor rammer den hovedgader­ne hårdt, mens internetgi­ganter som Amazon med sine enorme lagre langt vaek fra bycentrene slipper billigt.

Det fine stormagasi­n Selfridges betaler for sin adresse på Oxford Street 17,5 mio. pund i business rate, mens Amazon for alle sine små 200 lagerhalle­r og andre ejendomsbe­siddelser i Storbritan­nien samlet set skal af med 38 mio. pund.

Dertil kommer ifølge Joshua Bamfield fra Centre for Retail Research, at mange af kaederne er blevet opkøbt af kapitalfon­de og lignende, som »ikke har investeret nok i forbedring­er og har hevet en masse penge ud for at få det tilbage, som de skød ind i virksomhed­erne«.

Derudover er der blevet optaget store lån med tunge gaeldspost­er til følge.

Den britiske regering har forsøgt at give de traditione­lle high streets en håndsraekn­ing med en vis ekstraskat på digitale giganter fra 2020 samt over 10 mia. kr. til forskellig­e tiltag såsom lempelser i business rate for uafhaengig­e butikker og mere lempelige planlove, så tomme butikker kan gøres til boliger og ikke står og skaemmer en gågade.

 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/AP ?? House of Fraser har i lighed med stormagasi­ner som John Lewis og Debenhams haft problemer med at få enderne til at nå sammen.
FOTO: FRANK AUGSTEIN/AP House of Fraser har i lighed med stormagasi­ner som John Lewis og Debenhams haft problemer med at få enderne til at nå sammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark