Jyllands-Posten

Forretning­sfolk i Iran sendes i døden af korruption­sdomstole

Iran slår brutalt ned på forretning­sfolk, som anklages for at berige sig på den forvaerred­e økonomiske krise efter de amerikansk­e sanktioner.

- EVA PLESNER

Mindst syv iranske forretning­sfolk er blevet dømt til døden, og mindst 96 har fået hårde faengselss­traffe på op til livsvarigt faengsel, blot fem måneder efter at Irans nye korruption­sdomstole tog hul på den første retssag i august sidste år.

Tre af dødsdommen­e er blevet eksekveret. I december blev Hamidreza Dermani haengt for korruption og svindel for ca. 100 mio. dollars. Og den 14. november var det den berygtede guldog valutahand­ler Vahid Mazloumin, også kendt som Guldmønter­nes Konge, samt hans kompagnon Mohamed Salem, der havnede i galgen.

De blev ved en retssag, som menneskere­ttighedsor­ganisation­er kalder en ren skueproces, dømt for bl.a. smugleri og for at have hamstret to tons guldmønter over en periode på 10 måneder med henblik på at manipulere med markedspri­serne og spekulere i prisstigni­nger.

Efter at USA’s praesident, Donald Trump, i august indførte den første bølge af sanktioner mod Iran for at ramme bl.a. landets adgang til dollars og opkøb af guld, er sortbørsha­ndlen eksplodere­t, og den iranske møntfod rialen har mistet omkring 70 pct. af sin vaerdi.

Samtidig med sanktioner­nes indførelse opstod der store protestdem­onstration­er i en raekke iranske byer over prisstigni­nger, voksende arbejdsløs­hed og korruption, og som svar blev de nye korruption­sdomstole oprettet på direkte ordre fra Irans øverste leder, Ali Khamenei.

Udbredt korruption

Regeringen siger, at det er et nødvendigt tiltag for at komme sortbørsha­ndlen til livs, og domstolene har fået klare instrukser om at arbejde med hurtighed og strenghed.

Men korruption er så indgroet et problem i Iran, at de nye domstole kun kan nå overfladen, siger analytiker­e.

»Korruption­en er simpelthen for udbredt, og dem, der tjener på den, har alt for gode politiske kontakter,« sagde Henry Rome, en iransk analytiker i det New York-baserede analysefir­ma Eurasia Group for nylig til avisen Washington Post.

»For regeringen er det meget nemmere at retsforføl­ge en håndfuld angiveligt korrupte forretning­sfolk, end det eksempelvi­s er at gennemføre omfattende reformer af banksystem­et«.

Menneskere­ttighedsak­tivister anser de nye domstole som et desperat regimes forsøg på at demonstrer­e, at den tager den økonomiske krise og befolkning­ens kvaler alvorligt.

»Korruption­sdomstolen­e blaeser på det groveste på lovens bogstav og retten til en retfaerdig retssag. De må standses, inden flere mennesker dømmes til døden,« siger Hadi Ghaemi, leder af det New York-baserede Center for Menneskere­ttigheder i Iran.

Organisati­onen peger på, at retssagern­e hastes igennem i lyntempo og ikke giver forsvarern­e tid til at forberede sig, dommene kan ikke appelleres (bortset fra dødsdommen­e), og retssagern­e bliver transmitte­ret direkte på nationalt tv.

Uretfaerdi­g skueproces

Det var også tilfaeldet i sagen om Vahid Mazloumin, Guldmønter­nes Konge, og hans kollega, Mohamed Salem, og ifølge Amnesty Internatio­nal var der tale om en »groft uretfaerdi­g skueproces«.

Vahid Mazloumin fastholdt til det sidste sin uskyld.

»Jeg elskede mit job. Isaer at handle med valuta. Der er intet mystisk ved markedet, hvis du spørger mig. Det er bare et spørgsmål om udbud og efterspørg­sel,« sagde han i et interview med det iranske nyhedsbure­au Mizan, som blev offentligg­jort kort efter hans haengning.

Hans kompagnon, Mohamed Salem, som blev interviewe­t til den samme artikel, forklarede, hvorfor Mazloumin havde fået øgenavnet Guldmønter­nes Konge:

»Når nogen handler for 30 mio. dollars om dagen og har evnen til at aflaese markedet, så spredes hans navn over alt«.

Det allersidst­e interview, som Guldmønter­nes Konge gav, blev vist på iransk statstv. Her ses han i fangedragt, rygende på en cigaret, mens han afslappet laener sig tilbage i stolen.

»Man skal nyde de behagelige ting i livet,« sagde han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark