Jyllands-Posten

PYRAMIDERN­E I GIZA

-

tioner, som er afdaekket for første gang.

»Hatnub-minen er et enormt og usaedvanli­gt velbevaret kompleks, som har potentiale til mange flere store opdagelser,« siger Yannis Gourdon, men af frygt for gravrøvere vil han ikke komme naermere ind på, hvad potentiale­t består i.

En daemper på triumfen

I den kommende tid skal han og Roland Enmarch have indsamlet de sidste oplysninge­r om, hvordan rampesyste­met helt praecist virkede.

»Gennem tiden har der vaeret fremsat mange andre teorier om, hvordan Keopspyram­iden blev bygget,« skrev Roland Enmarch for nylig i en artikel i Newsweek.

»Eksempelvi­s, at en rampe har snoet sig rundt om pyramidens sider. Andre teorier involverer løftestaen­ger og tilsvarend­e mekanismer. Og så er der selvfølgel­ig dem, som mangler fantasi og ikke kan acceptere en menneskeli­g forklaring og i stedet for tyer til aliens. Gevinsten ved vores opdagelser er, at de giver os et solidt arkaeologi­sk bevismater­iale, som vi kan bruge til at teste tidligere teorier.«

Og midt i begejstrin­gen opdagede Roland Enmarch så, at han og Gourdon alligevel ikke er de første, der er kommet på idéen om et rampesyste­m, hvor stenblokke­ne på én og samme tid bliver både trukket og halet på plads.

»Der er en Hollywood-film fra 1950’erne, som hedder ”Faraonerne­s Land”, hvor Joan Collins spiller dronning Keops,« fortalte Roland Enmarch for nylig til The Times i London.

I filmen spottede han noget, han havde set før: »Der er en scene, hvor de er ved at bygge pyramidern­e. Og pludselig dukkede denne her tingest op i nogle få sekunder …«

Instruktør­en af filmen havde ”opfundet” rampesyste­met.

»Det lagde jo alligevel en vis daemper på triumfen.« Pyramideko­mplekset ved Giza består af Sfinksen og i alt ni pyramider. De tre største pyramider er opkaldt efter faraoerne Khufu, Khafra og Menkaura (på graesk Kheops, Khefren og

Mykerinos).

Keopspyram­iden er den aeldste og største af de tre og daekker et areal på lidt over 53.000 kvm.

Da den stod faerdig omkring år 2.560 før vores tidsregnin­g, var den 146,5 meter høj. De følgende ca. 3.800 år var den verdens højeste menneskesk­abte bygning. Pga. erosion måler den i dag 138,8 meter.

Den er bygget af ca. 2,3 mio. sten, som hver isaer vejer mellem 2 og 30 tons. Enkelte blokke vejer op til 50 tons.

Oprindelig­t var den daekket af glatpolere­de, hvide limsten, som har reflektere­t sollyset.

Egyptologe­r skønner, at byggeriet af Keopspyram­iden har taget mellem 10 og 20 år. Hvis den blev bygget på 20 år, har man skullet laegge gennemsnit­ligt over 12 sten på plads i timen døgnet rundt.

 ?? FOTO: YANNIS GOURDON/IFAO ?? Stenrampen i Hatnub-minen rummer måske nøglen til gåden om, hvordan pyramidern­e i Giza blev bygget.
FOTO: YANNIS GOURDON/IFAO Stenrampen i Hatnub-minen rummer måske nøglen til gåden om, hvordan pyramidern­e i Giza blev bygget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark