Jyllands-Posten

”Bedrag” har undergået en total transforma­tion, og nu tegner den til at blive helt formidabel

Det er stadig økonomisk kriminalit­et, der er omdrejning­spunktet i DR’s sidste og tredje saeson af tv-serien ”Bedrag”, men den føles langt mere relevant end tidligere.

- NANNA FRANK RASMUSSEN

DR har med stor succes kastet sin krimiserie ”Bedrag” direkte ud i dramaturgi­sk plastikkir­urgi uden først at lade både serie og publikum lide under manuskript­udrensende juicekure eller krystalter­apeutiske bønner om kursaendri­nger i plottet. Og tusind tak for det. For hvis man skulle gide bruge mere tid på serien, kraevede det ikke bare en udglatning eller et skånsomt løft, men i stedet en komplet transforma­tion. Hvis man skal tro saesonens to første afsnit, er er det praecis, hvad vi kan forvente.

Det er tydeligt helt fra begyndelse­n. Titelsekve­nsen, tv-seriens visuelle visitkort, som i de to første saesoner af ”Bedrag” viste hovedkarak­tererne blive oversvømme­t, traede vande og vaere taet på at drukne, er skrottet til fordel for en helt ny. Ja, faktisk ser det ud til, at hvert nyt afsnit får sin helt egen og originale titelsekve­ns. Det er ikke bare modigt i en tid, hvor alt skal have et staerkt brand, det er også pirrende og begavet lavet. Også musikken er en anden, kun enkelte vraengende strygere går igen fra før som musikalsk ledemotiv.

Der er stadig tre hovedperso­ner, men graensen mellem deres klasseforh­old er mindre staveplade­skrevet end før. En helt ny karakter introducer­es i afsnit to, den selvudslet­tende bankdame Anna. Hun spilles med voldsom traefsik- kerhed af Maria Rich; her har man noget at glaede sig til.

Overgås ikke af mange

Kun Esben Smeds karakter Nicky har lige så fremtraede­nde en rolle som tidligere. Efter to år i eksil i Spanien er han tilbage som selvsikker hashsmugle­r, men nu sidder han også på skolebaenk­en, ligesom Stringer Bell i ”The Wire”, der tydeligvis stadig er en (fremragend­e og helt forståelig) inspiratio­nskilde for ”Bedrag”. Det er nemlig pengene, der er de kriminelle­s akilleshae­l, dem, der altid ender med at faelde dem, som politimand­en Alf siger. Alf, den selvsamme vaeg-til-vaeg-taeppe-almindelig­e politimand fra

SØIK, der var de sidste saesoners talkloge sidekick til Thomas Bo Larsens heltebetje­nt Mads Justesen, der nu er ude.

Alf er opgraderet til en baerende rolle, og for pokker, hvor er det saliggøren­de at se Thomas Hwan folde sit talent endnu mere ud. Hans nuancerige spil overgås ikke af mange herhjemme i dag.

Det er godt set af seriens forfattere, at Alf i Hwans gestaltnin­g har vaeret den hidtil mest underbelys­te karakter med det største menneskedr­amatiske potentiale. Alf er nu efterforsk­er i bandeenhed­en Taskforce Nørrebro, hvor han skal laere sine action-hungrende kollegaer at vente, holde sig i ro og følge pengespore­t i stedet for at ville afslutte sager, før de er helt opklarede. Med andre ord skal han laere dem at vaere tålmodige. Det er en egenskab, som publikum til de to første saesoner for laengst har tilegnet sig, men det ser ud som om, det endelig, endelig giver afkast.

KRIMI, DRAMA DANMARK, 2018 Hovedforfa­tter: Jeppe Gjervig Gram Konceptuer­ende instruktør: Søren Balle Premiere den 6. januar DR 1

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark