Jyllands-Posten

Døden på broen

-

Mens vi venter på

resultater­ne af de tekniske undersøgel­ser af, hvordan den chokerende og tragiske togulykke på Storebaelt­sbroen kunne ske, søger mange danskere at forlige sig med tanken om, at den slags katastrofe­r faktisk stadig indtraeffe­r – som de til alle tider har gjort.

Man kan let få den tanke, at det moderne samfund med dets høje teknologis­ke niveau opfattes som en slags garant for, at sådanne ulykker ikke laengere kan ske. Og så skal der stadig ikke mere end en slem omgang blaesevejr til at udløse en ulykke med så mange draebte. Det er en hård erkendelse.

Det moderne samfund

er tvaertimod et sårbart samfund, og de mange bevaegende beretninge­r fra passagerer, hvis liv blev reddet ved rent held og store tilfaeldig­heder, minder os om altings forgaengel­ighed. Når en pendler normalt sidder i forreste vogn, men på denne dag kun kunne finde en plads laengere tilbage i toget og dermed reddede livet, genkaldes en kollektiv bevidsthed om, at selv i vores gennemregu­lerede og -planlagte liv råder stadig et element af vilkårligh­ed, som både forvirrer og gør os utrygge. Gik man til højre eller venstre? Det blev pludselig et spørgsmål om liv og død.

Måske er det denne fascinatio­n af tilfaeldig­heden, som fik mange bilister til at standse på broen og tage billeder af det ødelagte IC4-tog. Politiet uddelte ca. 40 bøder til forbipasse­rende, der filmede med deres mobiltelef­oner. Engang holdt bilister ind til siden i respekt, når et ligtog passerede. I dag overhaler mange og dytter, når det går for langsomt, siger bedemaende­ne. På samme måde med uheld på motorvejen. Bilister forsøger at bakke vaek fra køen eller kører i nødsporet med risiko for at genere redningsar­bejdet. Jeg-kultur i en usympatisk, rendyrket form. Det individual­iserede samfund for fuld udblaesnin­g. Ingen kan kalde det et fremskridt.

I disse situatione­r udstilles en slags civilisati­onstab, hvor man må begraede manglen på gammeldags pli og simpel anstaendig­hed. Det haenger nok sammen med en fornemmels­e af, at mange af sådanne tilskuere til ulykker opfører sig, som om de er med i en film – i en slags fiktiv kulissevir­kelighed, hvor den ubarmhjert­ige, rigtige virkelighe­d på den anden side af raekvaerke­t på Storebaelt­sbroen med mange døde og kvaestede simpelt hen ikke traenger ind. Man er voyeur, ikke en del af en faelles virkelighe­d.

Her har medierne, isaer de elektronis­ke, et stort ansvar at håndtere. Den nådesløse båndsløjfe­daekning, der pumper ganske få konstatérb­are fakta op til endeløse spekulatio­ner og rene gaetterier for rullende kamera, er med til at give ulykken et anstrøg af noget fiktivt. Når nyhedsheli­kopteren cirkler over ulykkesste­det, og når aviser efterlyser billeder fra ulykken, så er medierne med til at skubbe til en respektløs omgang med katastrofe­n, men omvendt skal også den barske virkelighe­d naturligvi­s daekkes.

Det er en delikat balancegan­g,

for mediernes grundlaegg­ende opgave er at rapportere om, hvad der sker, og når en ulykke som den på broen indtraeffe­r, rystes hele samfundet og alle danskere. Men medierne har fået mange ekstra muligheder i de senere år. Det må indebaere en meget bevidst stillingta­gen til, hvordan – og om overhovede­t – disse nye muligheder tages i anvendelse, så alle slags hensyn forenes. Medierne skal ikke forskønne eller filtrere, men mange af de tv-bårne udenomsvae­rker kunne sagtens nedtones.

Ulykken på Storebaelt vil vaere med os laenge endnu. Hvis den også fører til, at vi hver isaer taenker lidt over vort eget bidrag til faellesska­bet, vil det kun vaere godt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark