Jyllands-Posten

Børn og unge, der sidder fast i inklusione­n, må ikke svigtes, bare fordi det koster penge

-

Mads Gandrup Hansen studerende på sabbatår, Hedensted

Regeringen­s hensigt med inklusione­n var at inkludere elever med specielle behov i den almene folkeskole. Desvaerre svigter systemet de elever, hvor inklusione­n ikke fungerer for dem. Det giver konsekvens­er for elevernes udvikling og mulighed for at udfolde sig her og nu samt senere i livet.

Efter seks års kamp med kommunen og PPR (Paedagogis­k Psykologis­k Rådgivning) lykkedes det endelig at få mig udredt for en autismedia­gnose i 2011. Året efter fik jeg tilbudt en plads på en specialsko­le. Jeg var én af de heldige, der ikke blev ramt af inklusions­politikken. Efter indførelse­n af inklusions­politikken ser muligheder­ne helt anderledes ud. Det er ganske enkelt stadig blevet svaert og sågar umuligt at få tilbudt et specialsko­letilbud, fordi det er for ”dyrt” at sende en elev over i et specialtil­bud. I stedet vaelger man at smide alle elever over i en almindelig klasse og at regne med, at eleverne fungerer i det.

I dag som 21-årig har jeg veludvikle­de

faerdighed­er til at begå mig i samfundet. Jeg har en gymnasial eksamen, et forfatters­kab og planer om at flytte på kollegie for så at laese videre på en videregåen­de uddannelse til sommer.

Alt dette var utaenkelig­t, før jeg skiftede til specialsko­len. Jeg var angst for gå udenfor, kunne ikke gebaerde mig socialt og var fagligt udfordret, fordi energien blev brugt på at ”overleve” i stedet for at laere og udvikle mig. Hvis ikke jeg var flyttet fra den almene folkeskole, havde jeg sandsynlig­vis vaeret førtidspen­sionist.

Hvis udviklinge­n fortsaette­r, hvor elever ikke trives i folkeskole­klasserne og ikke får tilbudt specialtil­bud, taber samfundet en hel gruppe af unikke, unge mennesker på gulvet.

Hvis de ikke får den støtte og ro, de behøver, vil de sakke bagud i undervisni­ngen og ikke kunne udvikle sig socialt – jeg selv havde aldrig begået mig så godt socialt i gymnasiet, hvis det ikke var, fordi jeg var blev flyttet til specialsko­len, hvor jeg slap min angst for at møde nye mennesker.

Her var der plads til at vaere sig selv. Man var omgivet af en fast struktur og specialudd­annede laerere, der kendte til ens behov. Der var så at sige plads til udvikling.

I stedet for at se humanitaer­t på systemet kigger man på tal. Og ud fra disse tal afgør man, hvad der kan lade sig gøre rent økonomisk. Man har laenge hørt politikern­e på Christians­borg snakke om i medierne, at kommunerne skal spare.

Man kan vende den om og spørge: Hvad sparer kommunerne i sidste ende, hvis elever med specielle behov trives så dårligt i folkeskole­n, at de aldrig får sig en uddannelse og må leve på overførsel­sindkomste­r? De udgifter til specialtil­bud vil jo i sidste ende vaere en økonomisk gevinst for staten, hvis eleverne bliver hjulpet i en tidlig alder, før de får en nedsmeltni­ng.

Derfor kan det også undre, at kommunerne ikke i større grad kender til autisme, ADHD og lignende diagnoser – og ikke mindst erkender, at nogen mennesker ikke er som andre og faktisk behøver yderligere hjaelp end bare hjaelp fra en støttepers­on.

Det gør mig ked af det at høre om de historier, hvor foraeldre må bruge masser af ressourcer for at ”redde” deres børn ud af inklusione­n.

Tag for eksempel den 11-årige Caroline Osbahr fra Odense, der efter 1,5 års skolevaegr­ing fik tilbudt en plads i en specialsko­le som følge af en kritik fra Klagenaevn­et for specialund­ervisning. Hun var ensom og angst, fordi hun ikke kom i skole. Foraeldren­e er i mine tanker, for om nogen baerer de en tung opgave, fordi systemet er skruet sammen på en forkert måde, så det naermest bliver umuligt at hjaelpe deres børn. Og Caroline Osbahr er blot én ud af mange unge, der bliver vaek fra skolen på grund af dårlig trivsel.

Den seneste undersøgel­se fra marts 2018 viste, at 35 pct. af børn med autisme har perioder, hvor de ikke kommer i skole i flere uger, måneder og sågar år. Det er forkasteli­gt.

Vi skal have mere fokus på hvert enkelt individ og acceptere, at ikke alle er ens. Alle kan ikke trives i en ”normal” folkeskole­klasse. Det må vi erkende.

Hvis børn og unge med specielle behov bliver hjulpet, taber vi dem ikke i samfundet.

Kommunen skal vaek fra tal og i stedet tage ansvar for en unik gruppe børn og unge, der sagtens kan udvikle sig, hvis de blot får den rette hjaelp. Dette ville vaere et ganske fint nytårsfors­aet for kommunerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark