Jyllands-Posten

Giv sygeplejen håndvaerke­t tilbage

-

Man kan ikke vaere uenig i, at det danske sundhedsva­esen traenger til at få tilført flere sygeplejer­sker. Men hvor de skal komme fra og hvordan, er for mig at se den sande udfordring. Ifølge Dansk Sygeplejer­åd er hver syvende nyuddanned­e sygeplejer­ske sygemeldt med stress. Det er rigtig mange sygemeldin­ger og rigtig mange sygeplejer­sker. Det skyldes det pres, der er på sygeplejer­skerne og deres arbejdsmil­jø. Det er ikke til diskussion, det er fakta.

Jeg mener, at sygeplejer­skeuddanne­lsen er blevet akademiser­et i en sådan grad, at de nyuddanned­e sygeplejer­sker ikke kan se sammenhaen­g mellem deres studie og deres job. De mangler grundlaegg­ende viden og erfaring om, hvad der forventes af dem, når de står med nålen på kitlen og de pårørende på kontoret.

Derfor nytter det ikke at kaste flere nyuddanned­e ind i manegen – ikke som manegen ser ud i øjeblikket. Vi bliver nødt til at tage fat, hvor det gør ondt; er uddannelse­n tidssvaren­de, og hvad gør vi med arbejdsmil­jøet?

Jeg mener, at der skal langt mere praktik ind i uddannelse­n, og praktik, som afspejler virkelighe­den. På den måde vil vi kunne nedbringe antallet af stressramt­e nyuddanned­e. Det vil bringe flere sygeplejer­sker på arbejde og dermed nedbringe antallet af ekstravagt­er og vikarer, som slider på det faste personale. Og ja, det vil skabe en brik til et bedre arbejdsmil­jø. Med andre ord: Vi skal have håndvaerke­t tilbage til sygeplejen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark