Jyllands-Posten

Afslutning­en på brexit kan pludselig vaere en uønsket realitet

Tvunget af omstaendig­hederne er det ikke umuligt, at det kan ende i no deal og alt, hvad det indebaerer af bl.a. graense- og fødevareko­ntrol og handelshin­dringer.

- LARS THUESEN

For nøjagtigt et år siden – den 7. januar 2018 – skrev jeg i Jyllands-Posten, at vi nu havde nået “afslutning­en på begyndelse­n”.

Jeg fristes i dag til at sige, at 2½ år efter den britiske folkeafste­mning er vi ikke kommet meget naermere en egentlig afslutning. Eller måske er vi. Det vender jeg tilbage til.

Den 29. marts udtraeder Storbritan­nien af EU. Det sidste halve år har stået i forhandlin­gernes tegn. Efter et langt tilløb kom den britiske regering i juli med sit laenge ventede udspil til, hvordan man forestille­de sig fremtidens forhold til EU.

Herefter begyndte et intensivt forhandlin­gsforløb, der kulminered­e med en udtraedels­esaftale i november på et topmøde mellem premiermin­ister May og EU’s stats- og regeringsc­hefer. Centralt for aftalen står en 21 måneder lang overgangsp­eriode, der betyder, at stort set alt vil fortsaette som hidtil frem til udgangen af 2020. Det er så tanken, at parterne vil kunne bruge den ekstra tid på at forhandle en aftale om det fremtidige forhold på plads.

Der er bare ét problem: Aftalen skal godkendes i det britiske parlament for at kunne traede i kraft – en betingelse, der har vist sig svaerere at opfylde end først antaget. Årsagen er, at hverken det store opposition­sparti Labour eller dele af Mays eget konservati­ve parti af en raekke forskellig­e årsager bryder sig om aftalen og har taenkt sig at stemme imod.

Det samme gaelder de nordirske protestant­er i partiet DUP, der udgør det parlamenta­riske sikkerheds­net for Mays mindretals­regering. Også det største skotske parti SNP og Liberaldem­okraterne formodes at stemme imod. Det gør det svaert for May at samle det nødvendige flertal.

Egentlig var det tanken, at afstemning­en skulle have fundet sted i december, men regeringen valgte i 11. time at udskyde afstemning­en. Den er nu programsat til midten af januar. Får regeringen så sit flertal dér?

Talrige møder i december med britiske ministre, skyggemini­stre, parlaments­medlemmer, departemen­tschefer, politiske rådgivere, taenketank­e etc. har kun ført til én klar konklusion: På grund af de mange modsatrett­ede interesser kan ingen give et overbevise­nde bud på, hvad der kommer til at ske under parlaments­behandling­en i uge tre og derefter.

Det splittede parlament og taktiske hensyn giver mulighed for mange forskellig­e udfald. Lykkes det regeringen at få vedtaget aftalen i Underhuset, vil vejen vaere banet for et kontroller­et forløb, hvor Storbritan­nien udtraeder den 29. marts, men hvor der reelt ikke vil ske de store aendringer, ud over at Storbritan­nien ikke laengere vil vaere repraesent­eret i Ministerrå­det, Europa-Parlamente­t, EU-domstolen m.m.

I dette scenarium vil EU-samarbejde­t kunne fortsaette på de nuvaerende vilkår, indtil man om et par år forhåbentl­ig har en ny aftale for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritan­nien. Lykkes det derimod ikke regeringen at finde et flertal for aftalen, bliver situatione­n noget mere vanskelig.

Regeringen selv har indtil videre vaeret meget påpasselig med offentligt at lufte nogen form for ”Plan B”. En raekke parlaments­medlemmer ønsker en ny folkeafste­mning. Dette har premiermin­isteren gentagne gange skudt ned med henvisning til, at folket allerede har talt.

Også Labours formand har tilkendegi­vet, at målet for en Labour-regering vil vaere at gennemføre brexit. Desuden vil det vaere uklart, hvad befolkning­en ville skulle spørges om – forbliven i EU, Mays udtraedels­esaftale, udtraeden uden en aftale eller noget helt fjerde? En ny folkeafste­mning ville kunne ende med at rejse flere spørgsmål, end den besvarede.

Labours mål er at fremtvinge et nyvalg, og partiet forsøger på alle måder at distancere sig fra regeringen i håbet om, at den ikke finder et flertal og dermed må se sig nødsaget til at udskrive valg.

Der har også konstant vaeret spekulatio­ner om et konservati­vt lederskift­e, men da May i december overlevede et mistillids­votum i parlaments­gruppen, vil hun nu ifølge De Konservati­ves egne regler ikke kunne udskiftes de kommende 12 måneder, medmindre hun selv vaelger at gå.

Bag diskussion­erne om nyvalg og ny folkeafste­mning lurer et andet muligt udfald, såfremt aftalen bliver stemt ned: at Storbritan­nien forlader EU uden en aftale. Det er regeringen ved at forberede sig på, uanset at det bestemt ikke er en vej, man ønsker at gå. Ønsket om et ”rent brud” er forbeholdt et mindretal af hårde brexittilh­aengere.

Sagens kerne – og Mays udfordring – er, at der aktuelt i det britiske parlament synes at vaere et flertal imod hendes aftale, men ikke noget flertal for nogen af de mulige alternativ­er. Da tiden er ved at løbe ud, er no deal en reel risiko med alt, hvad det indebaerer af udfordring­er med told, graensekon­trol, fødevareko­ntrol, handelshin­dringer, borgeres rettighede­r, fiskeriret­tigheder, luftfart osv.

Ingen af os – og da slet ikke briterne – håber på, at det kommer så vidt. Men tvunget af omstaendig­hederne er det ikke umuligt, at det alligevel vil vaere der, vi ender. Og dermed er vi tilbage, hvor jeg begyndte: Afslutning­en på brexit er måske taettere på, end vi umiddelbar­t går rundt og tror.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark