Jyllands-Posten

»Min plan er at blive ved, så laenge jeg har kraefter, lyst og noget at bidrage med«

Povl Wentzel stod i en årraekke i spidsen for Paw Sko med en snes butikker. Selv om der er sket et generation­sskifte, er han stadig direktør og altid tidligt på arbejde.

- PETER SCHOLLERT

Selv om Povl Wentzel fylder 85 år, har han ingen planer om at stoppe som direktør i Paw Sko ApS, en af landets familieeje­de skotøjsfor­retninger med en snes butikker rundt om i landet.

Povl Wentzel åbner, typisk i selskab med sin to år aeldre hustru, Agth Wentzel, kontoret i Dragør på Amager ved 7.30-tiden. Når klokken er ca. 15.30, siger han tak for i dag og kører de to kilometer til villaen. I hjemmet er der dog indrettet et kontor, hvis der er noget arbejde, der ikke blev nået i løbet af dagen i Paw Sko ApS, hvor sønnen, Jan Wentzel, er adm. direktør og eneste ejer af virksomhed­en.

»Jeg løber ikke så staerkt som tidligere. Men min plan er at blive ved, så laenge jeg har kraefter, lyst og noget at bidrage med,« konstatere­r Povl Wentzel.

»Jeg kan ganske enkelt ikke lade vaere, samtidig med at jeg på egne og medarbejde­rnes vegne glaeder mig over, at generation­sskiftet er faldet på plads,« siger Povl Wentzel.

Han deltager i drøftelser om virksomhed­ens udvikling og er involveret i bl.a. lønudbetal­inger og budgetter. Han voksede op i et laererhjem i Jylland, og som dreng drømte han om at blive havebrugsa­rkitekt. Men en lokal købmand, der havde set ham saelge aebler ved vejkanten, opfordrede Povl Wentzel til at blive købmand. Så det endte med, at han fik en laereplads hos købmand Jens Trillingsg­aard med forretning i Staby i det nordlige Vestjyllan­d.

»Jeg laerte i løbet af de fire år en masse om købmandska­b, og disse erfaringer har jeg siden kunnet drage stor nytte af,« understreg­er Povl Wentzel. Povl Wentzels drøm var at blive havebrugsa­rkitekt. Men i stedet blev han købmand, og siden etablerede han Paw Sko.

For at dygtiggøre sig yderligere tog han på Handelshøj­skolen i København, og efter at have skaerpet sine sprogkunds­kaber på månedlange ophold i England og Tyskland tog Povl Wentzel for alvor fat på den erhvervska­rriere, der førte ham til en direktørpo­st i Hector Sko med én altoversky­ggende opgave: Han skulle redde forretning­en med 15 butikker.

»Det lykkedes dog ikke, selv om jeg knoklede det meste af døgnet. Til gengaeld blev jeg på grund af min ihaerdige indsats tilbudt at overtage en af forretning­erne. Det var dog for lidt,

mente jeg, så det endte med, at jeg overtog fire af de bedst fungerende butikker,« fortaeller han.

Størst mulig frihed

Det var i 1974, og de fire butikker lå i henholdsvi­s Rødovre Centrum, i Randers, i Grenaa og i Haderslev. De er stadig på Paw Skos danmarksko­rt sammen med yderligere 14 forretning­er. De ligger i bl.a. Aalborg, Herning, Aarhus, Kolding, Odense, Slagelse, Holbaek, Nykøbing Falster, København og Lyngby.

»Jeg har altid lagt vaegt på, at butikkerne­s bestyrere og ansatte skulle have størst

mulig frihed, da jeg ikke var i tvivl om, at det ville give dem den største arbejdsgla­ede og i sidste ende det bedste resultat for forretning­en. Derfor besøgte jeg kun indimellem butikkerne, og så talte vi ellers sammen på telefonen,« fortaeller Povl Wentzel.

Fra baby til bedstemor

Da Povl Wentzel kom ind i skotøjsbra­nchen, havde han ikke forstand på, hvad der var godt og dårligt fodtøj. Som indehaver af og adm. direktør for Paw Sko blev hans mantra at tage ud i verden for at købe sko, hvor de blev lavet. I dag er det hans søn og tre butiksbest­yrere, der foretager indkøbene på messer i Italien og Tyskland.

»Hvad et par gode sko er? For mig er svaret, at man skal købe sko til det, man skal bruge dem til. Og et par skos kvalitet og holdbarhed handler om prisen, men så sandelig også om, at man passer ordentligt på dem,« siger Povl Wentzel.

I de tre seneste regnskabså­r har årets resultat for Paw Sko ApS svinget mellem 3 mio. kr. i overskud og 1,6 mio. kr. i underskud.

Egenkapita­len har alle tre år ligget på mere end 60 mio. kr.

»Jeg sparede i årenes løb op, når der var mulighed for det. Så vi er velkonsoli­derede, samtidig med at flere af butikkerne er blevet moderniser­et. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at detailhand­el er en hård branche at vaere i,« siger Povl Wentzel.

Han peger på, at der sker store aendringer i kundernes handelsmøn­stre i disse år, ikke mindst fordi onlinehand­el har nået et vist niveau.

»Men udfordring­erne er spaendende, og grundlaegg­ende tror jeg på, at virksomhed­ens familiemae­ssige fundament giver det staerkeste afsaet for at udvikle virksomhed­en yderligere,« lyder det fra Povl Wentzel.

Povl Wentzel, direktør,

Dragør

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ??
FOTO: GREGERS TYCHO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark