Jyllands-Posten

Jeg vil gerne vaere rig. Så er der nogen, der vil med ud at ryge?

Det blev til 9 traeffere i 22 skud. Bankernes analytiker­e har svaert ved at se 12 måneder frem.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Kurven er knaekket. Den nedadgåend­e spiral er brudt. For første gang i 20 år kan der nu registrere­s en signifikan­t stigning i antallet af danskere, der ryger.

Lad mig derfor få fingre i nogle tobaksakti­er. Eller også skal jeg ikke. Ved naermere eftersyn ligner selskabet, der fremstille­r de røde Prince og de blå Kings, faktisk noget af en lottokupon.

Trøsten er, at det ikke kun er tumper, som overtegned­e, der har svaert ved at ramme vinderakti­erne. Bankerne kaemper med det samme problem. Det viser en gennemgang af, hvad analytiker­ne hos de store danske banker forudsagde om kursudvikl­ingen i 22 store danske selskaber i 2018. Om kursen ville gå op. Eller ned.

Først den gode nyhed: Bankerne ramte helt rigtigt i forhold til Carlsberg, Novo Nordisk, Novozymes, Vestas og Tryg. Lundbeck, William Demant, DSV og Chr. Hansen ligner også skud, der ville udløse en bamse i Tivoli.

Så er der 13 selskaber tilbage. Her sidder kuglerne helt skaevt i skiven. Det er den dårlige nyhed.

Tag f.eks. estimatern­e på Danske Bank, Pandora, A.P. Møller-Maersk og Bavarian Nordic. Her ligner analytiker­ne i dag nogen, der havde vaeret i byen hele natten, inden de op ad morgenen fyrede deres forudsigel­se af. Kabom! Så var dét gjort. 12 måneder senere kunne man konstatere, at skuddene sidder sådan, at skytten ville blive ført bort i håndjern, hvis han leverede samme praestatio­n til den obligatori­ske riffelprøv­e. Kursen på Bavarian Nordic vurderes f.eks. at ville stige 38 pct. Den falder 43 pct.

Nu er det ikke nogen nyhed, at virkelighe­den kan tage en skrap drejning, som ingen kan forudsige. Taenk bare på hvordan Danske Banks estiske manøvrer i løbet af 2018 udvikler sig fra en skidt sag i pressen til en ledelsesma­essig nedsmeltni­ng. Eller A.P. Møller-Maersks eksperimen­ter med digital alkymi. Ingen analytiker bør traekkes i bonus-, pensions- og frugtordni­ng for at misse den slags forhold i sin analyse.

Få klare traeffere

Det er helhedsbil­ledet, der er problemet. Ni klare traeffere i 22 skud er ikke nogen imponerend­e statistik. Faktisk åbner traefproce­nten for spørgsmåle­t om, hvad kunderne kan bruge bankernes kursforuds­igelser til. Set fra sidelinjen er der to muligheder: som pejlemaerk­er og som underholdn­ing.

På bankernes side af bordet er der et åbenlyst motiv til at udarbejde kursestima­ter. Også selv om de i visse tilfaelde ender med at fremstå som et bud på ugens seks vindertal i Viking Lotto. For de kan saelge. Estimatern­e er bankens måde at kvalificer­e en samtale med kunden om, hvorfor visse selskaber og/ eller investerin­gsbeviser nok vil vaere en bedre investerin­g end andre. Taenk, hvis bankrådgiv­eren i stedet svarede kunden, om vedkommend­e er dum. Om kunden selv tror, at man med nogen grad af traefsikke­rhed kan se 12 måneder frem på 22 danske selskabers aktiekurse­r. Om kunden ved, at man også kan klare aerterne ved at købe en dartskive til 58 kr. i Harald Nyborg.

Nå. Var der nogen, der ville med ud at ryge?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark