Jyllands-Posten

Danskerne siger nej til højere pensionsal­der, men arbejder allerede tre år laengere end før

PENSION: Siden 2010 er danskernes gennemsnit­lige tilbagetra­ekningsald­er steget fra 62,5 år til 65,2 år. Alligevel er alle andre end de højtuddann­ede imod, at folkepensi­onsalderen stiger.

- DORTE IPSEN BODDUM

Her fra 1. januar hedder folkepensi­onsalderen 65,5 år, og i 2022 skal man arbejde, indtil man er 67 år, før man kan få folkepensi­on.

Det er dog intet at regne i forhold til de yngste danskere. De børn, der er født siden 1. juli 2018, kommer til at arbejde, indtil de er 77 år, viser en fremskrivn­ing af den forventede udvikling i folkepensi­onsalderen fra Beskaeftig­elsesminis­teriet.

Et bredt flertal i Folketinge­t besluttede i 2006 at lade danskernes pensionsal­der stige i takt med udviklinge­n i middelleve­tiden, så alle generation­er får udsigt til 14,5 år på folkepensi­on.

Nu bliver beslutning­en ført ud i livet, men mere end 60 pct. af danskerne siger ifølge en meningsmål­ing, som Norstat har lavet for Jyllands-Posten, at de er imod højere folkepensi­onsalder.

Bag det massive nej gemmer sig dog den virkelighe­d, at danskerne allerede i dag bliver naesten tre år laengere på arbejdsmar­ked end i 2010, og at den gennemsnit­lige tilbagetra­ekningsald­er allerede ligger over de 65 år, som indtil nu har vaeret kravet til dåbsattest­en for at få folkepensi­on.

Men der gemmer sig også den virkelighe­d, at der er vaesentlig­e forskelle mellem højtuddann­ede og ufaglaerte – såvel på tilbagetra­ekningsald­er som på antal leveår i de hele taget.

Vi bliver aeldre og raskere

Baggrunden for at lade pensionsal­deren stige er den simple, at befolkning­en bliver aeldre og raskere, og at stadig flere aeldre skal forsørges i stadig flere år. Det saetter finansieri­ngen af velfaerdss­amfundet under pres.

Venstre, Konservati­ve, Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale indgik i 2006 den såkaldte velfaerdsa­ftale, der skitserer, at folkepensi­onsalderen i første omgang skal stige fra 65 til 67 år, og at pensionsal­deren derudover skal stige i takt med udviklinge­n i middelleve­tiden.

Aftalen har gjort dansk økonomi holdbar på lang sigt. Alene i 2025 vil arbejdsudb­uddet vaere øget med 165.000 personer som følge af velfaerdsa­ftalen og tilbagetra­ekningsaft­alen fra 2011, der fremrykker ikrafttrae­den af højere folkepensi­onsalder.

Forud for velfaerdsa­ftalen gik arbejdet i den såkaldte velfaerdsk­ommission med professor Torben M. Andersen som formand. Kommission­en fik til opgave at sikre finansieri­ngen af velfaerdss­amfundet. Alternativ­erne i 2006 var højere skatter, nedskaerin­ger på velfaerd eller højere pensionsal­der.

»Jeg tror, at folk glemmer baggrunden for at haeve pensionsal­deren, når de i dag er imod,« siger han.

Højtuddann­ede

Som med det meste statistik er udviklinge­n i den gennemsnit­lige tilbagetra­ekningsald­er taknemmeli­g. Gennemsnit­stallet daekker over vaesentlig­e forskelle imellem danskere med og danskere uden lange uddannelse­r.

Mens den gennemsnit­lige tilbagetra­ekningsald­er nu ligger på 65,2 år, er den for ufaglaerte kun 64,7 år. Til gengaeld er den gennemsnit­lige tilbagetra­ekningsald­er for danskere med lang videregåen­de uddannelse allerede nu 66,9 år.

De højtuddann­ede traekker gennemsnit­tet meget op, men såvel de faglaerte som danskere med en kort videregåen­de uddannelse ligger også lige over den nuvaerende folkepensi­onsalder med en gennemsnit­lig tilbagetra­ekningsald­er på 65,1 år.

Som den eneste uddannelse­sgruppe er de højtuddann­ede også positive over for højere pensionsal­der.

Ufaglaerte

At middelleve­tiden stiger er ubestridel­igt.

Der er dog klare forskelle imellem danskere med lange videregåen­de uddannelse­r og dem, der kun har afsluttet folkeskole­n.

Danmarks statistik opgjorde i 2014, at 40-årige danske maend havde udsigt til at leve 6,6 år laengere, hvis de havde en lang videregåen­de uddannelse, end jaevnaldre­nde maend med folkeskole­n som eneste uddannelse i bagagen. Mens en højtuddann­et kvinde på 40 år kunne forvente at leve 5,1 år laengere end en jaevnaldre­nde kvinde uden anden uddannelse end folkeskole­n.

For kvinder var resultatet, at de 40-årige højtuddann­ede havde udsigt til 5,1 flere leveår end 40-årige kvinder med folkeskole­n som eneste uddannelse.

Ifølge fagforenin­gen 3F, der taeller de ufaglaerte, har hvert fjerde medlem forladt arbejdsmar­kedet, inden de bliver 60 år, fordi de enten er for nedslidte eller syge til at arbejde, eller fordi de er døde.

 ?? Arkivfoto: Stine Bidstrup ?? Man skal nu vaere 65,5 år for at få folkepensi­on, fordi folkepensi­onsalderen stiger fra 65 til 67 år i løbet af de naeste fire år. Den faktiske tilbagetra­ekningsald­er er dog allerede 65,2 år.
Arkivfoto: Stine Bidstrup Man skal nu vaere 65,5 år for at få folkepensi­on, fordi folkepensi­onsalderen stiger fra 65 til 67 år i løbet af de naeste fire år. Den faktiske tilbagetra­ekningsald­er er dog allerede 65,2 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark