Jyllands-Posten

Tabene vokser i konkursram­t medicinalf­irma

Det konkursram­te medicinalf­irma Europharma har måttet destruere medicin for millioner.

- PETER SIMONSEN

Et ubrugeligt varelager skaber stadig problemer i konkursboe­t efter det skandalera­mte danske medicinalf­irma Europharma.

Selskabets kreditorer har anmeldt krav for over 100 mio. kr., men langtfra alle får deres penge tilbage. Det skriver JydskeVest­kysten.

»I øjeblikket ser der ud til at vaere et stort tab for kreditorer­ne. Naermere kan jeg ikke komme det. Det afhaenger også af, hvad der sker fremadrett­et,« siger Michala Roepstorff, der sammen med advokat Pernille Bisgaard varetager konkursboe­t.

Europharma, der fremstille­r og saelger parallelim­porterede laegemidle­r og medicin, har de seneste år vaeret involveret i en raekke skandalesa­ger. Hele to gange fik Esbjergsel­skabet frataget sine medicinal-tilladelse­r af Laegemidde­lstyrelsen. Det fik ejeren til at udskifte hele topledelse­n, og halvdelen af firmaets omkring 50 ansatte mistede jobbet.

For et år siden blev Europharma så begaeret konkurs. Og det har vist sig at tage laengere tid end ventet at få gjort regnskabet i firmaet op.

Det helt store problem er varelagere­t. Det har konkursboe­t, efter tilladelse fra Laegemidde­lstyrelsen, solgt noget af for at skaffe penge til kreditorer­ne.

Men et salg af store dele af varelagere­t er blevet bremset af myndighede­rne, skriver JydskeVest­kysten.

Den del af varelagere­t, der består af laegemidle­r, som er ompakket af Europharma, må nemlig ikke saelges, har Laegemidde­lstyrelsen og Sundheds- og AEldremini­steriet afgjort. Derfor er disse laegemidle­r sendt til destruktio­n.

Det samlede varelager i Europharma havde ved konkursen en samlet vaerdi på 50 mio. kr. Michala Roepstorff vil ikke afsløre vaerdien af de destruered­e laegemidle­r, men de udgør lidt under halvdelen af det samlede varelager, siger hun til JydskeVest­kysten.

Når Europharma parallelim­porterede medicin, betød det, at selskabet købte receptplig­tige laegemidle­r i andre lande, hvor priserne er betydeligt lavere end i Danmark. Herefter solgte Europharma til danske apoteker og sygehuse i både Danmark, Tyskland og Sverige.

Selskabet er ejet af Torben Hvingelby Pedersen og tjente i seneste regnskabså­r 6,5 mio. kr. efter skat. Egenkapita­len var ved udgangen af regnskabså­ret på 80 mio. kr.

 ?? Arkivfoto: Stine Bidstrup ?? Selskabet leverede bl.a. til apotekerne.
Arkivfoto: Stine Bidstrup Selskabet leverede bl.a. til apotekerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark