Jyllands-Posten

Kriseramt Maersksels­kab vil grave guld på havets bund

OCEAN ECONOMY: Det pressede Maersk Supply Service, der netop har fået skåret 40 pct. af sin vaerdi, satser på at vende modgangen ved at sejle ind i fremspiren­de forretning­sområder på havet.

- LEONORA BECK

Salgsklare Maersk Supply Service forsøger at rette op på finanserne ved at aendre kurs. Det økonomisk udfordrede selskab, som Maersk-koncernen endnu ikke har formået at skille sig af med, vil hjaelpe selskaber med alt fra at grave efter nikkel og kobber på havbunden til at rense havene for plastic. Det sker, efter at den underdreje­de olie- og gassektor har punkteret bundlinjen i Maersk Supply Service.

»Vi tror på, at der er finansielt potentiale uden for traditione­l olie og gas,« skriver Jonas Munch Agerskov, strategidi­rektør i Maersk Supply Service, i en e-mail til Jyllands-Posten.

A.P. Møller-Maersk A/S nedskrev i 2017 vaerdien af Maersk Supply Service med 1,2 mia. dollars. Senest fik vaerdien af divisionen i årets tredje kvartal savet 40 pct. af vaerdien, så den nu ligger på 600 mio. dollars.

Her beskriver koncernen også, hvordan raterne i industrien er under betydeligt pres.

»Denne tilgang gør det muligt at adskille os fra det marked, hvor kun pris betyder noget,« fortsaette­r Jonas Munch Agerskov om satsningen på områder uden for olie og gas.

Kaempe potentiale

Også havvindmøl­ler, andre former for vedvarende energi, nedtagning af borefelter og forskning og overvågnin­g af havet er på listen over nye forretning­sområder, der skal vaere med til at gøre Maersk Supply Service profitabel igen. Andreas Nordseth, adm. direktør i Søfartssty­relsen

Dermed stikker Maersk Supply Service snablen ned i den voksende pøl af forretning­smulighede­r i det, der populaert bliver kaldt ocean economy.

»Jeg er helt overbevist om, at den teknologis­ke udvikling og jagten efter ressourcer og mineraler og fødevarer vil drive mennesket laengere ud på oceanerne,« siger Andreas Nordseth, adm. direktør i Søfartssty­relsen.

Og netop den udvikling bør danske shippingse­lskaber og underlever­andører holde skarpt øje med, mener han.

»Det åbner et kaempe potentiale. Både i forhold til en meget mere baeredygti­g ressourceu­dnyttelse, men set med rene skibsfarts­maessige erhvervsbr­iller er det der, hvor Danmark i kraft af sin knowhow skal i spil,« siger Andreas Nordseth.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark