Jyllands-Posten

Søfarten øjner en ny guldalder i havets

Minedrift på havets bund, landbrug på havoverfla­den og rengørings­rederier, der fjerner plastic fra oceanerne. I takt med at vi udtømmer ressourcer­ne på landjorden, blomstrer de økonomiske muligheder på havet.

- LEONORA BECK

De knappe ressourcer, der er tilbage på landjorden efter verdensbef­olkningens storforbru­g, får i stigende grad nationer og virksomhed­er til at kigge ud over havene.

70 pct. af klodens overflade er daekket af vand, og med ny teknologi byder forretning­smulighede­rne sig til både på og under havoverfla­den. Maersk-selskabet Maersk Supply Service jagter gevinstern­e, mens Søfartssty­relsen satser på at skubbe flere danske ivaerksaet­terselskab­er den vej.

Jyllands-Posten giver dig et overblik over udsigterne, hvad der sker allerede i dag og udfordring­erne fremadrett­et.

Muligheder­ne

Vi er i forvejen i fuld gang med at bygge vindparker på havet og traekke olie op fra undergrund­en. Men muligheder­ne på og under havoverfla­den stopper ikke her. Knaphed på fødevarer, energi og mineraler betyder, at blikket i stigende grad bliver rettet mod oceanerne for at høste ressourcer­ne her.

Populaert kaldes det ocean economy. Det indebaerer alt fra minedrift på havets bund for at finde metaller og mineraler, fiskefarme i stor skala på havoverfla­den, havbrug og dyrkning af grønt til både fødevarer og dyrefoder, tidevandso­g bølgeenerg­i og flere andre forretning­sområder.

»På sigt kan det blive en enorm industri. Hvis det er sådan, at man finder de rigtige teknologie­r til at hente materialer op fra havets bund, og der er en efterspørg­sel efter det, som man regner med, at der vil vaere, bliver det meget stort,« siger Jacob Clasen, dir. i Danske Rederier.

I dag kan mineraler, som bliver brugt i stadig mere efterspurg­te batterier og cleantech-løsninger, findes på havets bund. De første licenser til efterforsk­ning er givet i lande, der samarbejde­r med virksomhed­er om at finde ud af, praecis hvor de kan graves op og hvordan.

Initiative­rne

Men hele havøkonomi­en er i dag på et meget tidligt stadium, og praecis hvor stort et økonomisk potentiale der er, tør de faerreste gaette på.

»Det er en udvikling, som vi holder meget øje med, som vi engagerer os i, og som rummer et stort erhvervspo­tentiale på sigt. Men det er ikke i morgen og i overmorgen, at skibene bliver bestilt,« siger Jacob Clasen.

Til trods for de lange udsig-

 ?? Foto: Nautilus Minerals ?? Et af de mineselska­ber, der satser på minedrift på havets bund, er Nautilus Minerals.
Foto: Nautilus Minerals Et af de mineselska­ber, der satser på minedrift på havets bund, er Nautilus Minerals.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark