Jyllands-Posten

Virksomhed­skøbmaend rykker til New York

FIH Partners har åbnet kontor i New York og udstatione­ret tre mand for at saette sig på en større del af det hastigt voksende marked for vedvarende energi.

- KASPER BRØNDGAARD

Danske FIH Partners, der i flere år har vaeret kundernes foretrukne rådgiver i forbindels­e med køb og salg af virksomhed­er – bla. inden for energiområ­det – er rykket til New York.

Det sker bl.a. for at få en større bid af det amerikansk­e vindmarked, hvor specielt offshore udvikler sig hastigt i øjeblikket.

Her har selskaber som Ørsted og Copenhagen Infrastruc­ture Partners allerede etableret sig, men flere pensionska­sser viser også stadig større interesse for grønne energiproj­ekter i USA.

»Det har vi tage konsekvens­en af og sagt, at vi flytter derover,« siger Kim Bøttkjaer, managing partner i FIH Partners.

FIH’s beslutning om at rykke til New York, hvor tre danskere nu er på plads, er en understreg­ning af, at markedet for havvind har udviklet sig fra at vaere en nordeuropa­eisk disciplin til så småt at blive globalt.

Danske selskaber som Ørsted og Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) er i dag saerdeles aktive i både USA såvel som Taiwan, og det samlede marked for offshorevi­nd ventes ifølge flere kilder at blive tredoblet i perioden 2020-2030.

Står staerkt

Det giver arbejde til FIH Partners, der har dyb indsigt i energibran­chen og ofte har hjulpet både Ørsted og CIP, når der skulle handles vindmøllep­arker.

»Flere af vores kunder – mange pensionska­sser – er meget aktive inden for renewable energi og er begyndt at kigge på det amerikansk­e marked,« siger Kim Bøttkjaer.

»Vi har erfaring med en raekke amerikansk­e transaktio­ner, og de føler sig mere trygge ved at have et team, som de kender, og som forstår det amerikansk­e marked.«

Beslutning­en om at udvide og rykke til USA sker på et tidspunkt, hvor FIH står staerkt.

I 2017 praestered­e FIH og dets otte erfarne partnere et bruttoresu­ltat på 189 mio. kr., mens 2018 bl.a. gik med at saelge Louis Poulsen for kapitalfon­den Polaris samt Danske Commoditie­s for erhvervsma­nden

Lind.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r arbejder FIH i øjeblikket for Seas-Nve, som forsøger at købe Ørsteds elnet i hovedstade­n, samt det Axcel-ejede it-selskabet EG Group.

Men der er også flere danske selskaber, som har skruet op for tilstedeva­erelsen i USA og pønser på en børsnoteri­ng, og hvor der kan blive arbejde til danske rådgivere.

Bloomberg skrev sidste efterår, at danske Joe & The Juice arbejder på at ryge i de amerikansk­e kurslister.

Tempoet er faldet

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har kapitalfon­den EQT også overvejet at sende it-selskabet Sitecore på børsen i USA, men formentlig tidligst i 2020.

Planer er imidlertid til for at blive aendret, og det er endnu vanskeligt at spå om, hvilken betydning aktienedtu­ren i fjerde kvartal kan få af betydning for aktivitete­n inden for køb og salg af virksomhed­er.

Tal fra Mergermark­et, som indsamler data om virksomhed­shandler, viser, at vaerdien af de handler, der blev annonceret i andet halvår 2018, faldt 27,5 pct. i forhold til første halvår.

Men den samlede vaerdi af de annoncered­e virksomhed­shandler hele sidste år var alligevel 11,5 pct. højere end i 2017.

Kim Bøttkjaer fortaeller, at det specielt er energi, som kontoret i New York får fokus på.

Men det er generalist­er, som udstatione­res, og derfor kan de også klare andre opgaver.

»De har arbejdet med mange ting, men det er klart, at vi har brugt en del tid på energiside­n, og det er også der, at vi lige nu har de fleste opgaver,« siger Kim Bøttkjaer. Kim Bøttkjaer, managing partner i FIH Partners Henrik

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark