Jyllands-Posten

Boomende økonomi

-

ter brygger en raekke parter i erhvervsli­vet på at gribe muligheder­ne og vaere på forkant med udviklinge­n. Ikke mindst blandt den urskov af servicevir­ksomheder, der reparerer, forsyner og støtter diverse havaktivit­eter – primaert boreplatfo­rme i Nordsøen i dag.

En af de virksomhed­er er Maersk Supply Service, der forsøger at jagte indtjening andre steder end hos den underdreje­de olie- og gasudvindi­ng. Selskabet vil hjaelpe med alt fra at grave efter nikkel og kobber på havbunden til at rense havene for plastic.

»I takt med at vi ser flere muligheder åbne sig og blomstre frem, er det kun naturligt, at vi ser flere konkurrent­er melde sig,« skriver Jonas Munch Agerskov, strategidi­rektør i Maersk Supply Service, i en mail til JyllandsPo­sten.

I Søfartssty­relsen er man i gang med at skitsere initiative­r, der skal sikre, at danske virksomhed­er kan høste forretning­smulighede­rne Jacob Clasen, dir. i Danske Rederier havene.

»Jeg forventer, at vi i 2019 vil saette meget fokus på udnyttelse af oceanerne under på overskrift­en ocean governance,« siger Andreas Nordseth, adm. direktør i Søfartssty­relsen.

Her vil man prøve at sørge for en internatio­nal regulering­sramme, der muliggør, at man baeredygti­gt og sikkerheds­maessigt kan drive forretning på havene. Her skal også udenrigsmi­nisteriet, erhvervsmi­nisteriet og miljøminis­teriet spille en rolle.

»Vi har antennerne ude og vil vaere i dialog med de virksomhed­er, der er interesser­et i det,« siger Andreas Nordseth.

Udfordring­en

En af de helt store udfordring­er ved at rode på havbunden er de miljømaess­ige konsekvens­er, for vi ved meget lidt om følgerne for økosysteme­rne.

Men jagten på kobber, kobolt, nikkel og mangan til verdensbef­olkningens stigende forbrug af batterier, solceller, elektriske biler mv. driver alligevel virksomhed­erne ud på havet for at prøve teknologie­rne af.

Mineselska­ber som canadiske Nautilus Minerals og Deepgreen Metals, der i øjeblikket investerer millioner i at udforske muligheder­ne i dybhavsmin­edrift, forsøger ifølge et interview på CBC News at inddaemme skadevirkn­ingerne så vidt muligt. Men at undgå dem er umuligt.

Selv om flere mineselska­ber allerede har sendt specialbyg­gede undervands­gravkøer ned på havbunden, og selv om Kinas største mineselska­b har fået licens til at udvinde dybhavsmin­eraler på et areal på 73.000 kvadratkil­ometer i Stillehave­t, ligger den kommerciel­le stordrift fortsat lidt laengere ude i fremtiden.

»Det vil formentlig vaere dyrere end at udvinde mineraler til lands, så det vil nok først ske, når der er en pris, som retfaerdig­gør det,« siger Jacob Clasen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark